01/04/2024 01/04/2024 Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου ιερούργησε τη Β’ Κυριακή των Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά), 31 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους του Ιερού Ναού και τον διάκονό του. Την ώρα του κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο αναφερόμενος αρχικά στην...
01 Απριλίου, 2024 - 17:37
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2024 - 17:44

Τιμητική διάκριση στον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου Αθανάσιο Ντζάνη

Διαδώστε:
Τιμητική διάκριση στον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου Αθανάσιο Ντζάνη

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου ιερούργησε τη Β’ Κυριακή των Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά), 31 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους του Ιερού Ναού και τον διάκονό του.

Την ώρα του κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο αναφερόμενος αρχικά στην ουμανιστική κίνηση στο βυζάντιο, την ανθρωπιστική παιδεία και τα ποικίλα φιλοσοφικά ρεύματα τα οποία κατά καιρούς πραγματεύονταν σοβαρά θεολογικά ζητήματα, όπως την Θεία Αποκάλυψη, το χριστολογικό δόγμα στα οποία έρχονται με τη σειρά τους και απαντούν οι Πατέρες της Αγίας μας Εκκλησίας όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, και βεβαίως ο χθες τιμώμενος Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.

Εστίασε δε στο ζήτημα της μέθεξης του θείου φωτός τονίζοντας ότι αποτελεί την υψηλότερη πνευματική κατάσταση και προϋποθέτει ανάλογη πνευματική ζωή.

Ακολούθως τελέσθηκαν τα Ιερά μνημόσυνα, μεταξύ των οποίων και αυτό του μακαριστού και σεβασμίου γέροντος π. Σαράντη Σαράντου ο οποίος διακονούσε επί δεκαετίες εφημέριος του ως άνω Ιερού Ναού.

Προ της Απολύσεως πραγματοποιήθηκε η απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Ιεράς Μητροπόλεως, του Σταυρού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ, στον επί πεντηκονταετία διακονήσαντα και απερχόμενο πλέον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Αθανάσιο Ντζάνη.

Παράλληλα του απενεμήθη τιμητική πλακέτα και μία εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου ως ελάχιστο αντίτιμο στην όλη του διακονία.

Κατόπιν ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αιδεσ. Πρωτ. π. Χρήσφος Μαρούδας ανέγνωσε το βιογραφικό σημείωμα του πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού, χωρίς φυσικά να παραλείψει να τον ευχαριστήσει θερμά για όλη του τη διακονία, υπογραμμίζοντας την αξία και τη θέση του ιεροψάλτου στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας.

Ο κ. Αθανάσιος Ντζάνης με τη σειρά του και εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Κύριλλο, όλους τους ιερείς και διακόνους που διηκόνησαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου, καθώς και όλους τους ιεροψάλτες με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα έτη.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων