16/12/2022 16/12/2022 Κυκλοφορούν δύο ιστορικά λευκώματα για τους Φαναριώτες της Βλαχίας και της Μολδαβιας γραμμένα από τον Ελληνιστή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Τudor Dinu. Τόμος Α΄: Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία Μέσα από τις 240 έγχρωμες σελίδες του ο αναγνώστης θα έχει -ίσως για πρώτη φορά- την ευκαιρία να μάθει σε βάθος την ιστορία των...
16 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:08
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2022 - 12:56

Δύο ιστορικά λευκώματα για τους Φαναριώτες της Βλαχίας και της Μολδαβιας

Διαδώστε:
Δύο ιστορικά λευκώματα για τους Φαναριώτες της Βλαχίας και της Μολδαβιας

Κυκλοφορούν δύο ιστορικά λευκώματα για τους Φαναριώτες της Βλαχίας και της Μολδαβιας γραμμένα από τον Ελληνιστή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Τudor Dinu.

Τόμος Α΄: Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία

Μέσα από τις 240 έγχρωμες σελίδες του ο αναγνώστης θα έχει -ίσως για πρώτη φορά- την ευκαιρία να μάθει σε βάθος την ιστορία των Φαναριωτών. Της ορθόδοξης αριστοκρατίας που κυβέρνησε μεταξύ 1709 και 1821 στις Ρουμανικές Ηγεμονίες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την αναβίωση του χριστιανικού πολιτισμού στα Βαλκάνια, καθιστώντας δυνατή την επανάσταση του 1821 και τον σχηματισμό του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε την εικόνα τους μόνο από μεταγενέστερες προσωπογραφίες που τις περισσότερες φορές αποτελούσαν καλλιτεχνικό προϊόν καθαρής φαντασίας. Πλέον, ο καθηγητής Dinu ρίχνει φως στη ζωή και το έργο τους σφαιρικά και εμπεριστατωμένα. Ο ελληνιστής καθηγητής, μελέτησε ιστορικά αρχεία αλλά και τους αναθηματικούς πίνακες σε πάνω από 230 εκκλησίες που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Βλαχίας και της Μολδαβίας, αναβιώνοντας γλαφυρά τον κόσμο του Φαναρίου και των Ρουμανικών Χωρών της εποχής μέσα από τα πρόσωπα κάποιων εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας (ηγεμόνες, μεγάλοι βογιάροι, αρχιερείς, έμποροι, στρατιώτες, μάστορες, βοσκοί, κληρικοί). Έτσι αποκτούμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κοινωνίας του 18ου αιώνα, μέσα από τις δράσεις και την καθημερινότητά τους.

Τόμος Β΄: Μόδα και Πολυτέλεια στη Βλαχία της Ελληνικής Επανάστασης

Ο κόσμος της ελληνικής Βλαχίας του 1800, την οποία ο Ρήγας Βελεστινλής θεωρούσε αναπόσπαστο μέρος του πανελληνίου, ξαναζωντανεύει κατ΄ ανέλπιστο τρόπο χάρη στις έρευνες του καθηγητή Tudor Dinu, ο οποίος μελέτησε όλες τις διαθέσιμες πηγές, γραπτές και εικονογραφικές (ενδύματα που φυλάσσονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές, φορητά πορτρέτα, αναθηματικές προσωπογραφίες στις εκκλησίες) προκειμένου να αναπαραστήσει την ένδυση και τον τρόπο ζωής της ιθύνουσας τάξης της Παραδουνάβιας Ηγεμονίας κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Πρόκειται για έναν πολυτελή ιματισμό ο οποίος χαρακτηρίζεται από απόλυτη κομψότητα, ανεξαρτήτως εάν ακολουθεί την παλιά ανατολίτικη παράδοση ή τη νέα μόδα, την προερχόμενη από την Εσπερία. Ένα σημαντικό βιβλίο -αφιέρωμα στα 200 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού κράτους- όχι μέσα από χρονολόγιο μαχών και πολεμικών συρράξεων αλλά μέσα από τον τρόπο ζωής των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Tudor Dinu (γεν. 1978) είναι τακτικός καθηγητής νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και επίτιμος διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει διδάξει μαθήματα ως προσκεκλημένος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θράκης, Κύπρου, Βερολίνου, Αμβούργου, Λουντ, Κιέβου, Μπρνό, Σόφιας και Φιλιππούπολης, καθώς και σε επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε σημαντικά διεθνή συνέδρια νεοελληνικών σπουδών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Χίος, Πάρος, Κομοτηνή, Λευκωσία, Παρίσι, Γρανάδα, Λουντ, Βελίκο Τύρνοβο, Μόσχα, Τιφλίδα). Το 2014 εξελέγη και το 2018 επανεξελέγη γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Τα συγγράμματα του αφιερωμένα σε θέματα βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και πολιτισμού, καθώς και στον ελληνισμό των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών είδαν το φως της δημοσιότητας στη Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Τσεχία, Λετονία, Ουκρανία και Γεωργία. Επίσης, ο Tudor Dinu έχει μεταφράσει στα ρουμανικά τόσο έργα αρχαίων (Αριστοφάνης, Πλούταρχος, Ιάμβλιχος, Σενέκας, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος), όσο και νεότερων (Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Εγγονόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Χρήστος Γιανναράς κτλ.) συγγραφέων. Είναι ο εκδότης της σειράς τόμων Neograeca Bucurestiensia. Ανάμεσα στις μονογραφίες του συγκαταλέγονται: Ο Ρουμάνος ηγεμόνας Μιχαήλ ο Γενναίος, ήρωας του ελληνικού έπους (2008), Δημήτριος Καντεμίρης και Νικόλαος Μαυροκορδάτος – πολιτικές και λογοτεχνικές αντιπαλότητες στις αρχές του 18ου αιώνα (2011), Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών Α΄- Εκκλησίες, τελετές, πόλεμοι (2015), Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών Β΄ – Διοίκηση, επαγγέλματα, εμπόριο (2017), Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία. Μια ιστορία μέσω των αναθηματικών τοιχογραφιών (2017) – βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, 2018 –, Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών Γ΄ – Καθημερινός βίος, ψυχαγωγία, πολιτισμός (2020). Την Κυριακή των Βαΐων του 2018 χειροθετήθηκε από την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο σε Άρχοντα Υπομνηματογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων