15/01/2019 15/01/2019 Την έντονη αντίδρασή τους στις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές, που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας Εκκλησίας, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους ο ένας μετά τον άλλον οι Ιεράρχες και Ιερείς της Κρήτης., οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχθούν τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις. Στο πλευρό τους τάσσεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο έχει ήδη εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τις...
15 Ιανουαρίου, 2019 - 8:31
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2019 - 9:29

Νέες αντιδράσεις από τους Ιερείς της Κρήτης

Διαδώστε:
Νέες αντιδράσεις από τους Ιερείς της Κρήτης

Την έντονη αντίδρασή τους στις προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές, που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας Εκκλησίας, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους ο ένας μετά τον άλλον οι Ιεράρχες και Ιερείς της Κρήτης., οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχθούν τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις. Στο πλευρό τους τάσσεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο έχει ήδη εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τις προωθούμενες αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος αλλά και στις σχετικές αναφορές στα ζητήματα της οικογένειας ενώ δεν αναγνωρίζει επί της ουσίας ως συνομιλητή τον υπουργό Παιδείας.

Ηδη το Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “από αίσθημα ευθύνης για την πίστη και την ιστορία μας, αισθανθήκαμε την ανάγκη να δηλώσουμε ομόφωνα:
1) Η Οικογένεια έχει ανάγκη στήριξης. Δεν ωφελεί το να φύγει από το Σύνταγμα ο χαρακτηρισμός ότι η Οικογένεια είναι το θεμέλιο του Έθνους. Συμπαραστεκόμαστε μάλιστα στους πολύτεκνους.
2) Στην πατρίδα μας ο κάθε ένας προστατεύεται από το Σύνταγμα για να πιστεύει ότι θέλει. Αν μπει στο Σύνταγμα ότι η Ελλάδα είναι θρησκευτικά ουδέτερη, θα προκύψουν δυσάρεστες συνέπειες για την κοινωνία.
3) Στηρίζουμε τον Ιερέα και την οικογένειά του που θα πληγούν από την αλλαγή του εργασιακού τους πλαίσιου.
Σε καιρούς δύσκολους για την Ελλάδα τα παραπάνω θα κάμουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Οι αξίες μας ως Χριστιανών και Ελλήνων δεν δεχόμαστε να βάλλονται από κανένα”.

Σαφές μήνυμα ότι οι Ιεράρχες της Κρήτης δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στέλνει ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, κατά την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας που διοργάνωσε ο Ιερατικός Σύνδεσμος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Εκκλησία Κρήτης έχει ξεκάθαρες θέσεις ενάντια στις επιχειρούμενες αλλοιώσεις της Εθνικής Ταυτότητας της Πατρίδος και της περιθωριοποίησης της Εκκλησίας , μέσω της προτεινόμενης από την Κυβέρνηση συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και της προσπάθειας να μεταβληθεί δυσμενώς και μονομερώς το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών. Ο Μητροπολίτης , που ήταν μέλος της Συνοδικής Επιτροπής η οποία είχε συναντηθεί για τα ζητήματα αυτά τόσο με τον Υπουργό Παιδείας όσο και με Αρχηγούς και Εκπροσώπους Κομμάτων, αλλά και με τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι ο διάλογος που προφασίζονται κάποιοι είναι προσχηματικός και στην πράξη θέλουν να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς. Και αυτό είναι το χειρότερο από όλα.
«Η Εκκλησία στην Ελλάδα είναι υπό διωγμό!», τόνισε και σημείωσε: «αλλά σε αυτό το νησί των Αγίων και των Ηρώων δεν φοβούμεθα. Εδώ στην Κρήτη, μέσα στο διάβα των αιώνων, υποστήκαμε Αραβοκρατίες, Ενετοκρατίες, Τουρκοκρατίες, Κατοχές, Δικτατορίες και κάθε πολιτική και ιστορική εναλλαγή. Όλα αυτά χάθηκαν, εξανεμίστηκαν. Το μόνο που παραμένει ισχυρό και αδιατάρακτο είναι η Εκκλησία. Γιατί η Εκκλησία είναι ταυτισμένη με το λαό του Θεού. Με τις χαρές και τις λύπες του. Με τις πτώσεις και τις αναστάσεις του. Με τα παθήματα, τις ήττες αλλά και τις νίκες του. Η Εκκλησία είναι ο ίδιος ο λαός του Θεού. Κανείς δεν μπόρεσε και δεν θα μπορέσει ποτέ να την ξεριζώσει από τις καρδιές και τα σπλάγχνα αυτού του φιλογενούς και ηρωικού λαού. Καμία ιδεοληψία δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία σε αυτόν τον λαό!».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί και στις Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και των λεγομένων Νέων Χωρών

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων