17/06/2023 17/06/2023 Με λαμπρότητα έγινε στην  Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη στο Ηράκλειο Κρήτης. η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου. Η ενθρόνιση έγινε στις 11 Ιουνίου και ένα μήνα νωρίστερα, την 11η Μαΐου, η Αδελφότητα της Μονής είχε κληθεί να εκλέξει νέο Ηγούμενο εφόσον ο μέχρι τότε, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, μετά από μια αξιοθαύμαστη ηγουμενία, μεστή έργων και...
17 Ιουνίου, 2023 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2023 - 21:57

Η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Επανωσήφη Κρήτης

Διαδώστε:
Η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Επανωσήφη Κρήτης

Με λαμπρότητα έγινε στην  Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη στο Ηράκλειο Κρήτης. η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου.

Η ενθρόνιση έγινε στις 11 Ιουνίου και ένα μήνα νωρίστερα, την 11η Μαΐου, η Αδελφότητα της Μονής είχε κληθεί να εκλέξει νέο Ηγούμενο εφόσον ο μέχρι τότε, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, μετά από μια αξιοθαύμαστη ηγουμενία, μεστή έργων και πνευματικής προόδου της Μονής, ανέλαβε τα υψηλά καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Η Αδελφότητα της Μονής εξέλεξε παμψηφεί εις διαδοχή του π. Βαρθολομαίου τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Κασιμάτη, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, ενθρονίστηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου.

Η ενθρόνιση έγινε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, παρουσία πλήθους κληρικών και λαϊκών από όλη την Κρήτη.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος ενθρόνισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη, ο οποίος εξελέγη παμψηφεί Ηγούμενος από την αδελφότητα την Μονής στις 11 Μαΐου.

Όλοι μαζί αναφώνησαν πολλές φορές “Άξιος” αφότου ο Σεβασμιώτατος διάβασε τις σχετικές ευχές περιεκόσμησε τον ενθρονιζόμενο με Ηγουμενικό Σταυρό, τον ενέδυσε με τον Ηγουμενικό Μανδύα, και τον ενθρόνισε προχειρίζοντάς του την Ηγουμενική Ράβδο.Στην ενθρονιστήρια ομιλία, αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος, με πατρική αγάπη, τόνισε το βαρύ φορτίο που αναλαμβάνει ο νέος Ηγούμενος το οποίο και έως ενός σημείου δικαιολογεί, όπως είπε, και την απροθυμία του π. Διονυσίου να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ωστόσο, επεσήμανε με έμφαση πως ο Θεός κι όχι οι πατέρες της Μονής ήταν εκείνος που τον εξέλεξε και τον οδήγησε εκεί.

Να σημειώσουμε πως ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κασιμάτης διακονεί εδώ και χρόνια με υποδειγματική σεμνότητα την Εκκλησία, πραγματικά ταγμένος σε αυτήν μη επιδιώκοντας αξιώματα και θέσεις παρά μόνο να βρίσκεται στην αγκαλιά της. Έτσι όταν τέθηκε θέμα εξέλιξης του σε ηγούμενο προβληματίστηκε αρκετά όμως η αγάπη των αδελφών του στη Μονή αλλά και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου μαζί με τις παροτρύνσεις τους έκαμψαν τη διστακτικότητα του.

«Ήλθαμε για να διακονήσουμε την Εκκλησία και το έργο που θα κάνεις θα αξιολογηθεί όχι με ανθρώπινα κριτήρια αλλά από εκείνον που στο εμπιστεύτηκε. Σημασία έχει τι θα πει ο Θεός, μια και τα λόγια του κόσμου πολλές φορές είναι μακριά από την αλήθεια», είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στο νέο Ηγούμενο και συμπλήρωσε «Δεν θέλω αυτός ο ενθρονιστήριος λόγος να έχει τις συνήθεις διαστάσεις όταν ενθρονίζεται κάποιος. Ηγούμενος δεν έγινες επειδή το ήθελες αλλά επειδή σε ήθελε η χάρη του Χριστού».

Ο ίδιος εξήγησε πως προσδοκά να τον βλέπει να οδηγεί το Μοναστήρι του Επανωσήφη από δόξα σε δόξα, παροτρύνοντας τον να μην αναλωθεί με άλλα πάρεργα, με τα οποία συχνά ασχολούνται οι ηγούμενοι. Μάλιστα στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος διάβασε ένα μεγάλο εδάφιο από βιβλίο του Αγίου Ιωάννου, συγγραφέως της Κλίμακος, λέγοντας με νόημα να το ακούσουν και οι άλλοι που προσβλέπουν να γίνουν ηγούμενοι, και το οποίο παραλλήλιζε έναν ποιμένα ανθρώπων με ένα γιατρό που θεραπεύει ψυχές και βοηθά εκείνους που χρήζουν θεραπείας πνευματικής.

Τα μοναστήρια δεν είναι τίποτα άλλο από θεραπευτήρια, είπε, και σήμερα σε κάνουμε γιατρό, γέροντα σε κάνουμε, πνευματικό πατέρα και οδηγό κι όχι διοικητικό υπάλληλο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ζήτησε από το νέο ηγούμενο να γίνει ο τέλειος οικονόμος της χάριτος του Θεού, να γίνει ένας γιατρός ακόμα κι αν χρειαστεί να πονέσει κάποιες φορές κάποιους προκειμένου να τους θεραπεύσει.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο νέος ηγούμενος ανέφερε πως ουδέποτε σκέφτηκε ή επεδίωξε αυτό που συνέβη στη ζωή του 20 χρόνια αφότου μπήκε στη Μονή και χειροτονήθηκε μοναχός. Ήθελα να παραδώσω όλη την ύπαρξη μου στο Θεό και μόνο είπε, και συμπλήρωσε «Συντάραξε όλο μου το είναι η εκλογή μου, διαισθάνθηκα το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, Ηγούμενος της Μονής είναι ο Άγιος Γεώργιος εκείνος απλά αναλαμβάνει τη διοίκηση της. Επιθυμώ, πρόσθεσε, να γίνω θυσία για τους αδελφούς μου και πατέρες καθώς και για κάθε πονεμένο άνθρωπο.

«Μέλημα μου να μην χαθεί η μεταξύ μας αγάπη στο Μοναστήρι» υπογράμμισε και υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του.

Ο Πανοσιολογιωτάτος Αρχιμανδρίτης και ηγούμενος πλέον ζήτησε απ όλους να προσευχηθούν για την αναξιότητα του αυτή την ιερή στιγμή ενώ τέλος ευχαρίστησε τον Άγιο Γεώργιο, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον εφησυχάζοντα Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο και πολλούς άλλους που τον βοήθησαν στην πορεία και την εξέλιξη του από τότε που ήταν μικρό παιδί στα Καλέσα μέχρι σήμερα.

Το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του κατάφερε να το ολοκληρώσει με μεγάλη δυσκολία καθώς η συγκίνηση τον είχε κυριεύσει. Οι αναφορές στην οικογένεια του του έφεραν δάκρυα στα μάτια και διέκοπτε για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει.

Η μητέρα του Ελένη, ο αδελφός του Μιχάλης, η γιαγιά του και οι συγγενείς του, με δάκρυα στα μάτια, τον αγκάλιασαν με την ολοκλήρωση της τελετής.

Πλήθος κόσμου παρέστη στην ενθρόνιση για να τιμήσει τον νέο Καθηγούμενο αλλά και πολλοί ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, μοναχοί και μοναχές, μιας και ο νέος ηγούμενος χαίρει της αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού όλων.

Ο νέος Ηγούμενος π. Διονύσιος Κασιμάτης γεννήθηκε την 6η Ιουνίου 1982 στο Καλέσσα της επαρχίας Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Είναι απόφοιτος τα Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης και πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Στα τέλη του έτους 2005 εγκαταστάθηκε στη Μονή Επανωσήφη και την 26η Μαΐου 2006 εκάρη Μοναχός από τον προκάτοχό του και νυν Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης π. Βαρθολομαίο Βογιατζόγλου. Μια μέρα μετά, χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσού και νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο την 3η Νοεμβρίου 2011, ενώ από τον ίδιο χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης τον Απρίλιο του 2013. Από το 2012 έως το 2018 διετέλεσε εφημέριος της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Πιτσιδίων, απ’ όπου μετετέθη στην ενορία Αγίου Βασιλείου Πεδιάδος, όπου και παρέμεινε έως της εκλογής του ως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων