09/01/2022 09/01/2022 Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας απαντά στο τελευταίο άρθρο που δημοσιεύτηκε, στις 30 Δεκεμβρίου 2021, στο Göteborgs-Posten («GP») και την κατηγορεί για μεταφορά μεγάλου χρηματικού ποσού σε…οικονομικό εγκληματία! «Αρχικά, στη δήλωσή της, της 18ης Δεκεμβρίου 2021, η Ι. Μητρόπολις έδωσε αληθείς και περιεκτικές απαντήσεις σε όλα τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις...
09 Ιανουαρίου, 2022 - 13:48
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2022 - 13:46

Απάντηση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας σε άρθρο της Gothenburg Post

Διαδώστε:
Απάντηση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας σε άρθρο της Gothenburg Post
Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας απαντά στο τελευταίο άρθρο που δημοσιεύτηκε, στις 30 Δεκεμβρίου 2021, στο Göteborgs-Posten («GP») και την κατηγορεί για μεταφορά μεγάλου χρηματικού ποσού σε…οικονομικό εγκληματία!
«Αρχικά, στη δήλωσή της, της 18ης Δεκεμβρίου 2021, η Ι. Μητρόπολις έδωσε αληθείς και περιεκτικές απαντήσεις σε όλα τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ψευδείς κατηγορίες του «GP» σε προηγούμενα άρθρα της, μαζί με υποστηρικτικά έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία.
Αν και ο GP ενημερώθηκε για τη δήλωση της Ι. Μητροπόλεως, της 18ης Δεκεμβρίου 2021, δεν παρείχε ούτε ένα ουσιαστικό σχόλιο για κάποιο από τα σημεία που τέθηκαν στη δήλωση. Φαίνεται ότι ο GP προτιμά, να παραβλέπει εντελώς τα στοιχεία που παρουσιάζονται, τα οποία διαψεύδουν πλήρως τα όσα αναφέρουν τα προηγούμενα άρθρα του GP. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος: ο GP δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τους ψευδείς ισχυρισμούς και τις κατηγορίες του, και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαντήσεις που έδωσε η Ι. Μητρόπολις. Φυσικά, αρκετοί ανακριβείς ισχυρισμοί που δημοσιεύθηκαν από τον GP θα μπορούσαν εύκολα να επαληθευτούν ως ψευδείς και να ανακληθούν, εάν ο GP είχε ενεργήσει σύμφωνα με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Παρ’ όλα αυτά, ο GP συνεχίζει στο τελευταίο άρθρο του, να εξαπολύει ψευδείς κατηγορίες, που βασίζονται σε αναληθείς ή εντελώς παραποιημένες δηλώσεις κατά της Εκκλησίας, οι οποίες στερούνται παντελώς αποδεικτικών στοιχείων, για να στηρίξουν τις κατηγορίες του.
Στο τελευταίο του άρθρο, η κύρια κριτική του GP εις βάρος της Ι. Μητροπόλεως είναι η ακόλουθη και συνοψίζεται στον τίτλο του άρθρου:
“Kyrka förde över miljonbelopp till ekobrottsling”
«Εκκλησία μεταφέρει ποσό ενός εκατομμυρίου σε οικονομικό εγκληματία»
Όπως θα εξηγηθεί λεπτομερώς κατωτέρω, ο τίτλος είναι καθόλα αναληθής.
Πρώτον, η Ι. Μητρόπολις δεν έχει «μεταβιβάσει αναίτια» κανένα ποσό σε κανέναν. Η Ι. Μητρόπολις πλήρωσε ένα τιμολόγιο για εργασίες αποκατάστασης που όντως πραγματοποιήθηκαν, καλής ποιότητας, σε νόμιμο και αδειοδοτημένο εργολάβο.
Δεύτερον, ο εργολάβος δεν ήταν οικονομικός εγκληματίας (Σουηδ. ekobrottsling), όταν πληρώθηκε το τιμολόγιο και δεν είναι ούτε και σήμερα οικονομικός εγκληματίας. Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι ο εργολάβος έλαβε περίοδο χάριτος/προειδοποίηση, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του στην Ι. Μητρόπολη, επειδή έλαβε γονικό επίδομα από κρατικό φορέα, για λίγες ημέρες, που δεν το δικαιούταν. Σύμφωνα με τη Σουηδική κρατική εισαγγελική αρχή, αρμόδια για οικονομικά εγκλήματα, αυτό που έκανε ο εργολάβος δεν θεωρείται «οικονομικό έγκλημα» (Σουηδ. ekobrott) και επομένως ο εργολάβος δεν είναι οικονομικός εγκληματίας (Σουηδ. ekobrottsling), όπως ισχυρίζεται ο GP.
Το τελευταίο άρθρο του GP περιέχει σχεδόν εξ ολοκλήρου αναληθείς δηλώσεις και δεν έχει κανένα ειδησεογραφικό ενδιαφέρον (Σουηδ. nyhetsvärde): Επομένως, η Ι. Μητρόπολις αμφισβητεί την πραγματική πρόθεση του GP, καθώς τα άρθρα του δεν συμμορφώνονται με τις αρχές της ορθότητος (Σουηδ. korrekt) και αντικειμενικότητος (Σουηδ. saklig), σύμφωνα με τη γενικώς αποδεκτή Σουηδική δημοσιογραφική δεοντολογία των επαγγελματικών κανόνων που διέπουν τη Σουηδική Ένωση Δημοσιογράφων (Σουηδ. Publicitetsregler enligt Journalistförbundet).
Κατά το δη λεγόμενον, ο GP εξετέθη, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις “fake news”.
Λαμβάνοντας υπ᾽ όψιν, ωστόσο, ότι ενεπλάκη σε αυτή την πρακτική κατάφωρα και κατ᾽ επανάληψιν, η ηθική δεοντολογία και οι προθέσεις του πρέπει τελικά να τεθούν υπό αμφισβήτηση και να εξεταστούν εξονυχιστικά. Η Ι. Μητρόπολις είναι πεπεισμένη ότι με την παρούσα δήλωση θα μπορέσουμε επιτέλους να δώσουμε τέλος και να διαψεύσουμε τους ψευδείς ισχυρισμούς και τις κατηγορίες του GP, προκειμένου να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια χιλιάδων ενοριτών, οικογενειών και πιστών στις ενορίες μας, σε ολόκληρη τη Σουηδία και την Σκανδιναυΐα, καθώς και την Εκκλησία καθόλη.
1. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έθεσε η Ι. Μητρόπολις στη δήλωσή της, της 18ης Δεκεμβρίου 2021, ήταν ότι σε προηγούμενα άρθρα του ο GP έκανε ψευδείς δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι Σουηδικές αρχές είχαν κάνει σαφείς αρνητικές παρατηρήσεις, σχετικά με τη νομιμότητα των εργασιών αποκαταστάσεως της Ι. Μητροπόλεως στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Τέτοιες δηλώσεις δεν έγιναν ποτέ από τις Σουηδικές αρχές και θα μπορούσαν εύκολα να επαληθευθούν ως ψευδείς από τον GP, εάν ακολουθούσε τις Σουηδικές αρχές δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ο GP δεν έχει απαντήσει στα στοιχεία αυτά, ούτε έχει κάνει καμία διόρθωση της δικής του ψευδούς δηλώσεως, στο νέο του άρθρο, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Σε σχέση με την προηγούμενη δήλωσή μας, κατά τη διερεύνηση των δηλώσεων του GP κατωτέρω, η Ι. Μητρόπολις επικοινώνησε με τις Σουηδικές κρατικές υπηρεσίες Länsstyrelsen Stockholm και Stockholms Stad, και μπορούμε τοιουτοτρόπως να συμπεράνουμε ξεκάθαρα και να αποδείξουμε, με βάσιμες αποδείξεις, ότι καμία κριτική δεν ασκήθηκε και καμία αρνητική παρατήρηση δεν έγινε από τις προαναφερθείσες Αρχές, σχετικώς με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης. Ως εκ τούτου, μπορεί αντικειμενικώς να αποδειχθεί ως προδήλως ψευδές ότι οι κρατικές υπηρεσίες Länsstyrelsen και Stockholms Stad είχαν κάνει τις προαναφερθείσες υποτιμητικές δηλώσεις, ότι τα έργα στον Καθεδρικό Ναό αποτελούσαν «svartbygge», δηλαδή «παράνομη κατασκευή».
“GP:s granskning visar nu att metropoliten varken ansökte om bygglov hos kommunen eller anmälde renoveringen till Länsstyrelsen – som rent ut kallar renoveringen ett svartbygge.”
«Η ανασκόπηση του GP δείχνει τώρα ότι ο Μητροπολίτης, ούτε ζήτησε άδεια κατασκευής από το δήμο, ούτε ενημέρωσε για την ανακαίνιση το Länsstyrelsen – το οποίο ωμά αποκαλεί την ανακαίνιση παράνομη κατασκευή».
«Både Stockholms stad och länsstyrelsen kallar renoveringen av Sankt Georgios Kyrka för ett svartbygge – som man inte sökte tillstånd för».
«Τόσο η Stockholms Stad, όσο και η Länsstyrelsen, αποκαλούν την ανακαίνιση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου παράνομη κατασκευή – για την οποία δεν ζήτησαν άδεια».
Οι κρατικές υπηρεσίες Länsstyrelsen και Stockholms stad επιβεβαίωσαν γραπτώς στην Ι. Μητρόπολη ότι δεν είχαν κάνει τέτοιες δηλώσεις, όπως αποδεικνύεται από τα συνημμένα 1 & 2.
Σχετικώς με τα ανωτέρω, οι ψευδείς δηλώσεις του GP θα μπορούσαν εύκολα να είχαν ελεγχθεί σωστά από τον GP, επικοινωνώντας με το Länsstyrelsen και το Stockholms stad.
Στο τελευταίο άρθρο της 30ης Δεκεμβρίου 2021, ο GP συνεχίζει να κάνει ψευδείς και υποτιμητικές δηλώσεις. Θα τις εξετάσουμε μία προς μία, αποδεικνύοντας ότι οι ισχυρισμοί του GP είναι αναληθείς, ή εντελώς παραποιημένοι, και θα υποστηρίξουμε τις απαντήσεις μας, επισυνάπτοντας αποδεικτικά στοιχεία και σχετική τεκμηρίωση.
2. Γενικά σχόλια για εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης
Στο τελευταίο του άρθρο, ο GP προβάλλει νέες κατηγορίες και αξιώσεις εις βάρος της Ι. Μητροπόλεως, σχετικά με τους εργολάβους που ασχολήθηκαν με τις εργασίες αποκαταστάσεως που πραγματοποιήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης, το 2019. Οι κατηγορίες αυτές βασίζονται κυρίως στα τιμολόγια που δημοσίευσε η Ι. Μητρόπολις στη δήλωσή της, της 18ης Δεκεμβρίου 2021.
Σημειώνουμε ότι το τελευταίο άρθρο του GP αναφέρεται διφορούμενα σε διάφορους εργολάβους, με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ασαφές στον αναγνώστη, σε ποιους εργολάβους αναφέρεται ο GP, σε πολλά μέρη του άρθρου του. Ο GP είναι, επίσης, ασαφής ως προς την αλληλουχία των γεγονότων. Ο GP αποκαλύπτει μόνο κάποια στοιχεία και δεν δίνει την πλήρη εικόνα και την αντικειμενική άποψη για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό. Με τον τρόπο αυτό, ο GP προκαλεί σύγχυση στους αναγνώστες.
Υπό το πρίσμα των ως άνω, η Ι. Μητρόπολις επέλεξε να δώσει πρώτα μια γενική περιγραφή των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης, το 2019, ώστε να δοθεί στους αναγνώστες μια αληθινή, σαφής και πλήρης εικόνα. Στη συνέχεια, θα απαντήσουμε λεπτομερώς σε όλα τα σημαντικά θέματα που θίγει το άρθρο.
Η Ι. Μητρόπολις αποφάσισε, να προβεί στην εξωτερική αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού, οι δε εργασίες πραγματοποιήθηκαν το 2019. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, οι εργασίες αφορούσαν αποκλειστικώς αποκατάσταση και συντήρηση. Τέτοιες εργασίες δεν απαιτούν άδεια, καθώς δεν αλλάζουν τίποτα αρχιτεκτονικά, αλλά απλώς επαναφέρουν το κτίριο στην αρχική του κατάσταση.
Αυτό το έργο απαιτούσε διαφορετικού είδους δεξιότητες κι επομένως την ανάγκη να προσληφθούν διάφοροι εργολάβοι με διαφορετικές ειδικότητες. Η Ι. Μητρόπολις ζήτησε προσφορές από διαφορετικούς δυνητικούς εργολάβους κι επέλεξε τους εργολάβους που παρείχαν τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και προσφοράς/τιμής. Όλοι οι ανάδοχοι ήταν ανεξάρτητοι σε σχέση με την Ι. Μητρόπολη και το προσωπικό της και επιλέχθηκαν μόνο λόγω της επαγγελματικής τους ικανότητας, εμπειρίας και της προσφοράς που υπέβαλαν. Η επιλογή των αναδόχων έγινε με όρους της αγοράς και η Ι. Μητρόπολις και το προσωπικό της δεν είχαν ίδιον συμφέρον, να ταχθούν υπέρ κάποιου εκ των εργολάβων.
Πριν προσλάβει κάθε εργολάβο, η Ι. Μητρόπολις εφάρμοσε τη Σουηδική γενικά αποδεκτή επιχειρηματική πρακτική και συνέλεξε πληροφορίες για κάθε εργολάβο, ελέγχοντας, αν διέθετε έγκυρη επιχειρηματική άδεια, δηλαδή το λεγόμενο “F-tax”, από τη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία (Σουηδ. Skatteverket), εγγραφή ΦΠΑ με την ίδια εταιρεία (Σουηδ. mervärdesskatteregistrering) και εγγραφή ως εργοδότης της ίδιας εταιρείας (Σουηδ. registrerad som arbetsgivare).
Η Ι. Μητρόπολις έλεγξε ότι κάθε εργολάβος είχε τα λογιστικά του ενήμερα/τακτοποιημένα, δηλ. δεν είχε κηρύξει πτώχευση και ότι διέθετε την προβλεπόμενη νομικά έγκυρη και επαρκή ασφαλιστική κάλυψη.
Μια σημαντική και ουσιαστική απαίτηση που έθεσε η Ι. Μητρόπολις για όλους τους εργολάβους της ήταν ότι όλοι οι νόμοι και οι κανονισμοί θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και ότι μόνον εργαζόμενοι με Σουηδική άδεια εργασίας θα προσλαμβάνονταν στο εργοτάξιο.
Η Ι. Μητρόπολις ζήτησε, επίσης, γραπτές προσφορές (Σουηδ. offerer) από κάθε υποψήφιο εργολάβο και συνήψε γραπτές συμβάσεις με κάθε επιλεγμένο ανάδοχο και κάθε σύμβαση ελεγχόταν από τους δικηγόρους της Ι. Μητροπόλεως.
Στο τελευταίο άρθρο του, ο GP εκτοξεύει τις ακόλουθες ψευδείς κατηγορίες εναντίον της Ι. Μητροπόλεως:
Ότι η Ι. Μητρόπολις ή οι εργολάβοι της χρησιμοποίησαν «svart arbetskraft» ή «εργάτες χωρίς Σουηδική άδεια εργασίας».
Ότι η ανάδοχος εταιρεία Pärla Marina System Städ AB έχει εκκρεμείς φορολογικές οφειλές και κήρυξε πτώχευση. Ο GP ισχυρίζεται, επίσης, ότι η Pärla Marina System Städ AB δεν ήταν νόμιμη κατασκευαστική εταιρεία.
Ότι η ανάδοχος εταιρεία Snabbt och Enkelt Byggentreprenad δεν ήταν εταιρεία, αλλά ιδιώτης, ο οποίος έχει καταδικαστεί ως «οικονομικός εγκληματίας» (Σουηδ. ekobrottsling). Ο GP ισχυρίζεται, επίσης, ότι ο εργολάβος κήρυξε πτώχευση και για αυτό ευθύνεται η Ι. Μητρόπολις.
Ότι 1,5 εκατομμύριο Σουηδικές κορώνες (περίπου 150,000 ευρώ) μεταβιβάστηκαν απευθείας στον ιδιώτη, χωρίς κανένα λόγο – δηλαδή, χωρίς να έχει γίνει κάποια εργασία από κάποιον εργολάβο που να δικαιολογεί την πληρωμή αυτή.
Κατωτέρω, θα δώσουμε απαντήσεις και διευκρινίσεις σε καθεμία από αυτές τις κατηγορίες, με σαφή και συγκροτημένο τρόπο, αποδεικνύοντας ότι ο GP δημοσίευσε, για άλλη μια φορά, ψευδείς ισχυρισμούς και κατηγορίες, χωρίς αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία ή αξιόπιστα γεγονότα.
3. Έχει προσλάβει η Ι. Μητρόπολις «Svart arbetskraft» ή «εργάτες χωρίς Σουηδική άδεια εργασίας», όπως ισχυρίζεται ο GP;
Ο GP επαναλαμβάνει τους αναληθείς ισχυρισμούς του ότι εργάτες, χωρίς Σουηδική άδεια εργασίας, είχαν προσληφθεί από την Ι. Μητρόπολη στις εργασίες αποκαταστάσεως του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης.
Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι, όχι μόνο ο GP απέτυχε να παρουσιάσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για έναν τέτοιο ισχυρισμό, αλλά είναι, επίσης, προφανές ότι ο GP δημοσιεύει –προς έκπληξιν πάντων– τέτοιες ψευδείς κατηγορίες, χωρίς στοιχειώδη αξιόπιστα γεγονότα, βασισμένες αποκλειστικά σε κουτσομπολιά ορισμένων προσώπων που δεν έχουν καμία απολύτως θέση ή ανάμειξη στα εκκλησιαστικά δρώμενα.
Η δήλωση του GP είναι στο σύνολό της αναληθής. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, μια σημαντική και ουσιαστική απαίτηση που έθεσε η Ι. Μητρόπολις για όλους τους εργολάβους της ήταν ότι όλοι οι νόμοι και οι κανονισμοί θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και ότι μόνον εργαζόμενοι με Σουηδική άδεια εργασίας θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο εργοτάξιο.
Για το σκοπό αυτό, καθ᾽όλη τη διάρκεια των εργασιών αποκαταστάσεως, είχε τοποθετηθεί στους εξωτερικούς χώρους του Καθεδρικού Ναού, τερματικό μηχάνημα της Εφορείας ID06, και συγκεκριμένα στο χώρο του εργοταξίου. Τα τερματικά μηχανήματα ID06 χρησιμοποιούνται γενικά σε Σουηδικά εργοτάξια, για να διασφαλιστεί ότι μόνον εργαζόμενοι με έγκυρη Σουηδική άδεια εργασίας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εργοτάξιο. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να σκανάρουν καθημερινά τις προσωπικές τους κάρτες σε τέτοια τερματικά μηχανήματα ID06, κατά την είσοδό τους στο εργοτάξιο. Τέτοιες προσωπικές κάρτες εκδίδονται μόνο από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκδότη καρτών, σε άτομα με έγκυρες άδειες εργασίας, επομένως οι εργαζόμενοι χωρίς Σουηδική άδεια εργασίας δεν είχαν πρόσβαση στο χώρο εργασιών του Καθεδρικού Ναού.
Αυτή είναι μια γενικά αποδεκτή τυπική διαδικασία που χρησιμοποιείται στα Σουηδικά εργοτάξια, προκειμένου να αποτραπεί η πρόσβαση στο εργοτάξιο σε εργαζομένους χωρίς άδεια εργασίας. Με την εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού, η Ι. Μητρόπολις έχει ενεργήσει σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, για την μη πρόσβαση στο χώρο από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.
Για περισσότερες πληροφορίες, ελέγξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο του ID06: https://id06.se/english/
4. Ήταν η ανάδοχος εταιρεία Pärla Marina System Städ AB μια νόμιμη κατασκευαστική εταιρεία; Αληθεύουν οι ισχυρισμοί του GP ότι η εν λόγω κατασκευαστική εταιρεία υπέβαλε, επίσης, αίτηση πτώχευσης και είχε εκκρεμείς φορολογικές οφειλές, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού;
Ο GP ισχυρίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της Pärla Marina System Städ AB, η οποία ήταν μια από τις πολλές κατασκευαστικές εταιρείες που προσέλαβε η Ι. Μητρόπολις για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού, το 2019, δεν είχε κατασκευαστική εταιρεία, αλλά μόνο «εταιρεία καθαρισμού».
Η εταιρεία Pärla Marina System Städ AB πραγματοποίησε εργασίες για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης και το τιμολόγιο που καταβλήθηκε σε αυτήν επισυνάπτεται κατωτέρω, προσδιορίζοντας τη φύση των εργασιών της.
Η εταιρεία Pärla Marina System Städ AB έχει σημαντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα, σύμφωνα με την επικοινωνία που είχαμε με τη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία, στις 3 Ιανουαρίου 2022, και το συνημμένο Καταστατικό της εταιρείας, που αποδεικνύει ότι η νόμιμη δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνει και κατασκευές. Επιπλέον, η εταιρεία αυτή έχει, επίσης, καταχωρηθεί στη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία, ως κατασκευαστική εταιρεία, έχοντας και ως μία από τις επίσημες δραστηριότητές της τις κατασκευές, στην κατηγορία SNI (Αγγλ. Swedish Standard Industrial Classification) κωδικός 41200 (Σουηδ. Byggande av bostadshus och andra byggnader).
Ο GP ισχυρίζεται, επίσης, ότι η εταιρεία Pärla Marina System Städ AB υπέβαλε αίτηση πτώχευσης. Αυτή η δήλωση είναι τελείως αναληθής, καθώς η εταιρεία Pärla Marina System Städ AB δεν έχει κηρύξει πτώχευση μέχρι σήμερα, όπως αποδεικνύεται από τα συνημμένα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Σουηδικό Επιμελητήριο (Σουηδ. Bolagsverket) στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αν και τα ανωτέρω στοιχεία ευκόλως επαληθεύονται με την ανασκόπηση των δημόσιων αρχείων της Σουηδίας, ο GP απέτυχε να επαληθεύσει τα στοιχεία αυτά, πριν δημοσιεύσει το άρθρο του.
Ο GP ισχυρίζεται, επίσης, ότι το Pärla Marina System Städ AB είχε φορολογικά χρέη, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, το 2019.
Όταν επικοινωνήσαμε με τη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία, στις 3 Ιανουαρίου 2022, η Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία (Σουηδ. Skatteverket) επιβεβαίωσε ότι η ανάδοχος εταιρεία δεν είχε καμία φορολογική οφειλή κατά την περίοδο 2019-2020, πράγμα που σημαίνει ότι η εν λόγω δήλωση του GP είναι αναληθής.
5. Είναι αλήθεια, όπως ισχυρίζεται ο GP, ότι:
Η ανάδοχος εταιρεία Snabbt och Enkelt Byggentreprenad δεν ήταν εταιρεία, αλλά ιδιώτης, ο οποίος είναι, επίσης, καταδικασμένος ως «οικονομικός εγκληματίας» (Σουηδ. ekobrottsling). Ο GP ισχυρίζεται επίσης ότι ο εργολάβος κήρυξε πτώχευση και ότι ευθύνεται η Ι. Μητρόπολις γι᾽ αυτό και ότι 1,5 εκατομμύριο Σουηδικές κορώνες (περίπου 150,000 ευρώ) μεταβιβάστηκαν απευθείας στον ιδιώτη αδικαιολόγητα – δηλαδή χωρίς να έχει γίνει κάποια εργασία από κάποιο εργολάβο, που να δικαιολογεί την ανωτέρω πληρωμή.
Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:
Η Ι. Μητρόπολις προσέλαβε για σύντομο χρονικό διάστημα, το 2019, την εταιρεία «Snabbt och Enkelt Byggentreprenad», για μέρος της αποκαταστάσεως του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης.
Η εταιρεία Snabbt och Enkelt Byggentreprenad, εκείνη την εποχή, ανήκε, κατά το δη λεγόμενον, σε ιδιώτη επιχειρηματία (Σουηδ. enskild firma), που σημαίνει ότι επρόκειτο περί μιας εταιρείας που ανήκε σε ιδιώτη. Στη Σουηδία, είναι απολύτως νόμιμο και φυσιολογικό για έναν ιδιώτη, να εγγραφεί ως ιδιώτης επιχειρηματίας (ή ως αυτοαπασχολούμενη εταιρεία) και να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω αυτής.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο της Σουηδικής Φορολογικής Υπηρεσίας:
Ο GP υπαινίσσεται στο τελευταίο του άρθρο ότι ήταν παράνομο για την Ι. Μητρόπολη να προσλάβει έναν εργολάβο, που δραστηριοποιείται ως ιδιώτης επιχειρηματίας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με την πρόσληψη ενός ιδιώτη επιχειρηματία. Σύμφωνα με το Σουηδικό νομικό καθεστώς, η επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω εταιρείας περιορισμένης ευθύνης («Ltd») ή ιδιώτη επιχειρηματία, είναι εξίσου νόμιμη. Αυτό που δίνει σε μια εταιρεία ΕΠΕ ή σε ιδιώτη επιχειρηματία τη νομιμότητα, να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ότι έχει λάβει άδεια λειτουργίας επιχείρησης, το λεγόμενο «F-tax» από τη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία, και είναι εγγεγραμμένος ως εργοδότης (Σουηδ. registrerad som arbetsgivare) και για ΦΠΑ (Σουηδ. mervärdesskatteregistrering) με την ίδια εταιρεία.
Σύμφωνα με την ισχύουσα Σουηδική επιχειρηματική πρακτική, πριν από την πρόσληψη ενός εργολάβου, ο πελάτης, με την ιδιότητα του εργοδότη, πρέπει να ελέγξει την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης του εργολάβου, ότι αποδίδει τον ΦΠΑ και ότι είναι αναγνωρισμένος από το κράτος, και κατά συνέπεια να συνάψει γραπτές συμβάσεις μαζί του.
Η Ι. Μητρόπολις συνήψε έγγραφη σύμβαση με τον εν λόγω εργολάβο, και προηγουμένως έλεγξε ότι η ανάδοχος εταιρεία είχε έγκυρη άδεια λειτουργίας και ασφάλιση, σύμφωνα με τα συνημμένα έγγραφα.
Τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι η Ι. Μητρόπολις πραγματοποίησε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους για την ανάδοχο εταιρεία, πριν δεσμεύσει τον ανωτέρω εργολάβο. Ως εκ τούτου, η Ι. Μητρόπολις δεν έχει κάνει τίποτα κακό ή ακατάλληλο, ούτε νομικά ούτε ηθικά, σε σχέση με την πρόσληψη του εν λόγω εργολάβου.
Όταν η εταιρεία Snabbt och Enkelt Byggentreprenad προσελήφθη από την Ι. Μητρόπολη, το καλοκαίρι του 2019, και μέχρι να ολοκληρώσει τις εργασίες της, στα τέλη Νοεμβρίου του 2019, είχε έγκυρη επαγγελματική άδεια (F-tax), ήταν εγγεγραμμένη ως εργοδότης και για ΦΠΑ, στη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία, και δεν είχε αιτηθεί να κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης.
Η πληρωμή 1,500,000 Σουηδικών κορωνών για το έργο που έκανε ο ως άνω εργολάβος έγινε σύμφωνα με το τιμολόγιο του εργολάβου και η πληρωμή κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό που αναγράφεται στο τιμολόγιο, σύμφωνα με τα κάτωθι συνημμένα.
Όπως αποδεικνύεται εκ των ανωτέρω, ο ισχυρισμός του GP ότι η Ι. Μητρόπολις μεταβίβασε αδικαιολόγητα 1,500,000 Σουηδικές κορώνες σε ιδιώτη –δηλαδή χωρίς να έχει γίνει καμία εργασία από τον εργολάβο, για να δικαιούται την εν λόγω πληρωμή και με σκοπό την εγνωσμένη εξαπάτηση– είναι εντελώς ψευδής.
Όπως αποδεικνύεται εκ των ανωτέρω, αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι η Ι. Μητρόπολις προσέλαβε την εταιρεία Snabbt och Enkelt Byggentreprenad, μια ανεξάρτητη εταιρεία με καθόλα νόμιμη άδεια λειτουργίας και ασφάλιση, για διεξαγωγή εργασιών στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης.
Η Ι. Μητρόπολις εξόφλησε τα αντίστοιχα τιμολόγια για τις εν λόγω εργασίες στον τραπεζικό λογαριασμό του εργολάβου, όπως παρουσιάζονταν στα τιμολόγια. Η πληρωμή αντιστοιχούσε στο ποσό των γενομένων εργασιών που είχε εκτελέσει ο εργολάβος.
Ο GP ισχυρίζεται περαιτέρω ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Snabbt och Enkelt Byggentreprenad είναι οικονομικός εγκληματίας.
Η Ι. Μητρόπολις δεν προβαίνει σε κανένα απολύτως σχόλιο αναφορικά με την ανωτέρω δήλωση του GP, αφού η Ι. Μητρόπολις ελέγχει μόνο τις άδειες των εργολάβων της, κ.λπ., για το χρονικό διάστημα που αυτοί προσλαμβάνονται από την Ι. Μητρόπολη.
Δεδομένου ότι ο ως άνω εργολάβος ολοκλήρωσε το έργο του στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, πριν από δύο χρόνια ακριβώς, είναι εντελώς αδικαιολόγητο και παράλογο να λογοδοτεί η Ι. Μητρόπολις για τυχόν άσχετες παραβιάσεις, που διαπράχθηκαν από προηγούμενους εργολάβους της, σε μεταγενέστερη ημερομηνία, μετά τη σύμβαση και την ολοκλήρωση των εργασιών, για τις οποίες είχε προσληφθεί ο εργολάβος.
Η ανάδοχος εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση στις 20 Μαΐου 2021, δηλαδή περίπου 1,5 χρόνο αφότου ο εργολάβος ολοκλήρωσε την εργασιακή του δέσμευση προς την Ι. Μητρόπολη.
Είναι παράλογο να κατηγορείται η Ι. Μητρόπολις για ενέργειες που έγιναν από έναν εργολάβο ή να ευθύνεται για την πτώχευση της εταιρείας του, κατά χρόνο πολύ μεταγενέστερο από την ολοκλήρωση των εργασιακών υποχρεώσεων του τελευταίου προς την Ι. Μητρόπολη.
Όταν ο εργολάβος προσελήφθη από την Ι. Μητρόπολη, είχε μια καλή επιχείρηση και δεν είχε καταδικαστεί για το “έγκλημα” που ισχυριζόταν ο GP.
Έτσι, όταν ο GP κάνει την ακόλουθη δήλωση:
“Kyrka förde över miljonbelopp till ekobrottsling”
«Εκκλησία μεταφέρει ποσό ενός εκατομμυρίου σε οικονομικό εγκληματία»
Είναι απλώς αναληθές, λόγω των ακόλουθων λόγων:
Εν πρώτοις, όταν χρησιμοποιείται ο όρος «μεταφέρει» (Σουηδ. förde över), αυτό υπονοεί, με υποτιμητικό τρόπο, μια αναίτια πληρωμή – δηλαδή, χωρίς να έχει γίνει κάποια εργασία από τον εργολάβο, για να δικαιολογήσει την πληρωμή που έλαβε – και αυτό είναι αναληθές, διότι η Ι. Μητρόπολις πλήρωσε τιμολόγιο που εξέδωσε ο εν λόγω εργολάβος για εργασίες που έγιναν σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση.
Δεύτερον, όταν χρησιμοποιείται ο όρος «σε οικονομικό εγκληματία» (Σουηδ. till ekobrottsling), ο GP εννοεί ότι η Ι. Μητρόπολις πλήρωσε το ποσό τη στιγμή που ο εργολάβος είχε καταδικαστεί για οικονομικό έγκλημα – κάτι που είναι, επίσης, αναληθές.
Ο εργολάβος καταδικάστηκε για το αναφερόμενο «έγκλημα» δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του εν λόγω εργολάβου στην αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού. Ως εκ τούτου, όταν η Ι. Μητρόπολις προσέλαβε και πλήρωσε το τιμολόγιο του εν λόγω εργολάβου, δεν είχε ακόμη διωχθεί ή καταδικαστεί για το “έγκλημα” που αναφέρει ο GP.
Αφού ο εργολάβος ολοκλήρωσε τις εργασίες στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης και η I. Μητρόπολις τον εξόφλησε στο ακέραιο, δεν υπήρξε περαιτέρω επικοινωνία με τον ως άνω εργολάβο.
Η προσπάθεια του GP να συνδέσει την επιχείρηση του εργολάβου με την Ι. Μητρόπολη είναι τελείως παράλογη. Η λογική πίσω από τον GP είναι ότι, μόνο και μόνο επειδή κάποιος προσλαμβάνει έναν εργολάβο, θα πρέπει να κατηγορηθεί για οποιαδήποτε μελλοντική δραστηριότητα ή παραβιάσεις του εν λόγω εργολάβου αναδρομικά. Αυτό απλά δεν έχει νόημα. Σύμφωνα με τη λογική του GP, η Ι. Μητρόπολις θα έπρεπε να είχε τη δυνατότητα, να δει το μέλλον και να προβλέψει ότι η ανάδοχος εταιρεία του εργολάβου θα κηρυσσόταν πολύ αργότερα σε πτώχευση ή θα καταδικαζόταν για ποινικά αδικήματα.
Πέραν των ανωτέρω, η Ι. Μητρόπολις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υποτιθέμενο «οικονομικό έγκλημα» που διέπραξε ο εργολάβος ήταν ότι λάμβανε επίδομα πατρότητας (Σουηδ. föräldrarpenning) από τον Σουηδικό Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Σουηδ. Försäkringskassan) για λίγες ημέρες, όταν δεν δικαιούνταν κάτι τέτοιο. Αν και αυτό είναι φυσικά παραβίαση του νόμου, στην πραγματικότητα δεν είναι «οικονομικό έγκλημα» (Σουηδ. ekobrott), σύμφωνα με τη Σουηδική Αρχή Οικονομικού Εγκλήματος (Σουηδ. Ekobrottsmyndigheten), και τη συνομιλία της Ι. Μητροπόλεως με την εν λόγω Αρχή, στις 3 Ιανουαρίου 2022.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι ο ως άνω εργολάβος έλαβε μόνο μια ειδοποίηση (Σουηδ. villkorlig dom), ότι έπρεπε να καταβάλει ένα ποσό.
Ως εκ τούτου, όταν ο GP χρησιμοποιεί τον όρο «οικονομικός εγκληματίας» για ένα πρόσωπο που λάμβανε περιορισμένο ποσό γονικού επιδόματος, το οποίο δεν δικαιούταν, αυτό αποτελεί παραμόρφωση των γεγονότων, καθώς, σύμφωνα με τη Σουηδική Αρχή Οικονομικού Εγκλήματος, ένα τέτοιο πρόσωπο δεν διαπράττει οικονομικό έγκλημα κι επομένως δεν θεωρείται οικονομικός εγκληματίας (Σουηδ. ekobrottsling).
Μια τέτοια διαστρέβλωση των γεγονότων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σωστή (Σουηδ. korrekt) ή αντικειμενική (Σουηδ. saklig) και μπορεί να γίνει μόνο με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και την πρόκληση σκανδάλου, ειδικά όταν τα αληθινά γεγονότα έχουν περιορισμένη ή καθόλου ειδησεογραφική αξία (Σουηδ. nyhetsvärde). Λαμβάνοντας υπ᾽ όψιν τα ανωτέρω, είναι αμφίβολο εάν αυτού του είδους η δημοσίευση είναι σύμφωνη με τη γενικώς αποδεκτή Σουηδική δημοσιογραφική δεοντολογία των επαγγελματικών κανόνων που διέπουν τη Σουηδική Ένωση Δημοσιογράφων (Σουηδ. Publicitetsregler enligt Journalistförbundet).
Τέλος, ο GP αναφέρει ότι η Ι. Μητρόπολις είναι υπεύθυνη για την πτώχευση του εργολάβου. Αυτό είναι, επίσης, ψευδές. Η Ι. Μητρόπολις επικοινώνησε πρόσφατα με τον εργολάβο και τον διαχειριστή πτώχευσης. Ο εργολάβος επιβεβαίωσε ότι ο λόγος της χρεοκοπίας του ήταν η πανδημία Covid-19 και η μειωμένη εργασία από άλλους πελάτες, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ο ίδιος ο εργολάβος επιβεβαίωσε ότι η πτώχευση σε καμία περίπτωση, είτε άμεσα είτε έμμεσα, δεν συνδέεται με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ι. Μητρόπολη.
Ο GP δηλώνει ότι η Ι. Μητρόπολις δεν πλήρωσε ένα τιμολόγιο επειδή είχε «έλλειψη χρημάτων» (Σουηδ. «hade dåligt med pengar och inte kunde betala sin faktura»).
Η αλήθεια είναι ότι η Ι. Μητρόπολις απέρριψε το τελευταίο τιμολόγιο, που εξέδωσε η εταιρεία Snabbt och Enkelt Byggentreprenad, διότι θεώρησε ότι η εν λόγω εταιρεία υπερχρέωσε τον αριθμό των ωρών εργασίας.
Η Ι. Μητρόπολις ποτέ δεν υποστήριξε ότι είχε «έλλειψη χρημάτων», όταν ζήτησε μείωση του τιμολογίου. Η ένσταση που διετύπωσε η Ι. Μητρόπολις κατά της εταιρείας Snabbt och Enkelt Byggentreprenad εκτίθεται στο συνημμένο email, όπου μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα ότι ο λόγος απόρριψης του τιμολογίου δεν ήταν η «έλλειψη χρημάτων», αλλά, επειδή η ως άνω εταιρεία, σύμφωνα με τη γνώμη της Ι. Μητροπόλεως, είχε υπερχρεώσει τον αριθμό των ωρών εργασίας.
Η Ι. Μητρόπολις έχει καθήκον να χειρίζεται τους οικονομικούς της πόρους με προσοχή και είναι υποχρεωμένη να απορρίψει ένα τιμολόγιο, όταν το τιμολόγιο αυτό δεν αντιστοιχεί σε υπηρεσίες που πράγματι παρασχέθηκαν στην Ι. Μητρόπολη.
Τα συμβαλλόμενα μέρη διαπραγματεύτηκαν, μετά την αποστολή της εν λόγω ηλεκτρονικής επιστολής, οπότε η εταιρεία εξέδωσε νέο τιμολόγιο, το οποίο εξοφλήθηκε εξ ολοκλήρου από την Ι. Μητρόπολη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων