04/11/2023 04/11/2023 Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ελισαίος, Καθηγούμενος της Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής Σίμωνος Πέτρας, επισκέφθηκε την 2α και την 3η Νοεμβρίου 2023 το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου με την τίμια συνοδεία του. Η επίσκεψη αυτή ήταν συνέχεια της επισκέψεως του Γέροντος Ελισαίου στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω...
04 Νοεμβρίου, 2023 - 15:53

Επίσκεψη του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στο Λουξεμβούργο

Διαδώστε:
Επίσκεψη του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στο Λουξεμβούργο

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ελισαίος, Καθηγούμενος της Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής Σίμωνος Πέτρας, επισκέφθηκε την 2α και την 3η Νοεμβρίου 2023 το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου με την τίμια συνοδεία του.

Η επίσκεψη αυτή ήταν συνέχεια της επισκέψεως του Γέροντος Ελισαίου στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, προς στηριγμό και πνευματική οικοδομή των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως στις τρεις χώρες της Μπενελούξ, αλλά και για να συμμετάσχει ως ένας από τους τρεις επιφανείς εισηγητές στο τριήμερο ιερατικό συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την επίσκεψή του στο Λουξεμβούργο, ο Γέροντας Ελισαίος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, επισκέφθηκε κατ’ αρχάς, το εσπέρας της 2ας Νοεμβρίου, τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Weiler-la-Tour, όπου και τελέσθηκε πρώτα ιερά παράκληση. Αμέσως μετά την ιερά παράκληση, ο Γέροντας Ελισαίος εκφώνησε λόγο, μέσα στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου «Ορθόδοξος Λόγος» με τίτλο «Τα χαρακτηριστικά του Αγίου Όρους».

Η προσέλευση των πιστών τόσο κατά την ιερά παράκληση όσο και κατά την ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου, ήταν εκπληκτικά μεγάλη. Παρών ήταν και ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος στο Λουξεμβούργο κ. Άγγελος Υψηλάντης.

Ο Γέροντας Ελισαίος, στην όντως εμπνευσμένη ομιλία του, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο πτυχές της ζωής του Αγιωνύμου Όρους με λόγο κατανοητό και γοητευτικό και ταυτοχρόνως βαθύτατα θεολογικό. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ζωή του Αγίου Όρους είναι ένα βαθύ Μυστήριο που είναι όμως «ανοικτό και προσφέρεται σε όποιον Αγιορείτη και μη Αγιορείτη θέλει να το προσεγγίση».

Μίλησε για την κοινοτική ζωή του Αγίου Όρους, για την πολυφωνία και την ενότητα στην ποικιλία του, για τη φιλοξενία και την προσφορά του Αγίου Όρους, για την πνευματικότητά του, για την κοινωνική του διάσταση, για την παραδοσιακότητά του και τελείωσε την ομιλία του λέγοντας ότι το Άγιον Όρος δεν είναι μόνο μία παράδοση ή επιβίωση του παρελθόντος αλλά είναι και μία ζωντανή μαρτυρία της αληθινής ζωής.

Η απήχηση της ομιλίας ήταν πολύ μεγάλη και όλοι ένοιωσαν ότι όχι μόνον απεκόμισαν κάποιες σπουδαίες γνώσεις αλλά κυρίως ότι μυσταγωγήθηκαν στο μυστήριο του αγιορειτικού μοναχισμού. Κατόπιν, στην αίθουσα του ιερού Ναού παρετέθη κοινό δείπνο για όλους όσοι παρευρέθηκαν.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ο Γέροντας Ελισαίος με τη συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου και τριών άλλων κληρικών, επισκέφθηκε, στην πόλη Echternach, την Βασιλική του 11ου αιώνος αφιερωμένης στον Άγιο Βιλλιβρόρδο (7ος αιώνας), ιεραποστόλου και φωτιστού του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών, προστάτου και πολιούχου της πόλεως Echternach όπου φυλάσσονται και τιμώνται τα ιερά του λείψανα.

Ο υπεύθυνος Ρωμαιοκαθολικός ιερεύς υποδέχθηκε με κάθε τιμή και ιδιαίτερη θέρμη την Ορθόδοξη αποστολή, ξεναγώντας τους υψηλούς επισκέπτες στον περικαλλή αυτόν Ναό όπου η πνευματική, αλλά και σωματική παρουσία (εφόσον εκεί βρίσκονται τα ιερά του λείψανα) του αγίου Βιλλιβρόρδου είναι έντονη. Ο Γέροντας Ελισαίος απότισε την δέουσα τιμή στα ιερά λείψανα του αγίου αυτού της ενωμένης Εκκλησίας της πρώτης χριστιανικής χιλιετίας. Κατόπιν ανεχώρησε για την Ελλάδα, έχοντας αφήσει σε όλους όσους συνάντησε τις καλύτερες εντυπώσεις και την ευλογία του Αγίου Όρους.

 

 

         

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων