12/07/2022 13/07/2022 Η τελετή αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ιωαννιτών πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Την ποιότητα και την αξία του “πατέρα του γένους” εξήρε στην ομιλία του ο Δήμαρχος της πόλης Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που αποδέχθηκε την ιδιότητα του πολίτη του Δήμου Ιωαννιτών. Ο...
12 Ιουλίου, 2022 - 21:01
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2022 - 0:07

Επίτιμος δημότης του Δήμου Ιωαννιτών ο Οικουμενικός Πατριάρχης – “Πατέρα του γένους” τον αποκάλεσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών

Διαδώστε:
Επίτιμος δημότης του Δήμου Ιωαννιτών ο Οικουμενικός Πατριάρχης – “Πατέρα του γένους” τον αποκάλεσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών

Η τελετή αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ιωαννιτών πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Την ποιότητα και την αξία του “πατέρα του γένους” εξήρε στην ομιλία του ο Δήμαρχος της πόλης Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που αποδέχθηκε την ιδιότητα του πολίτη του Δήμου Ιωαννιτών. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του στα Ιωάννινα, 23 χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη.

Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Παναγιώτατο το χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Ιωαννίνων και σε πάπυρο την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου με την οποία ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στους Εθνικούς Ευεργέτες που κατάγονταν από τα Ιωάννινα και στην ιστορία της πόλεως των Ιωαννίνων, “πόλη ευσεβών, φιλομαθών” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

“Με συγκινεί ιδιαιτέρως η αύξηση της οικολογικής ευαισθησίας των Ιωαννιτών” σημείωσε ο πατριάρχης, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες Δήμου και Μητρόπολης Ιωαννίνων στον τομέα αυτό.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αναστάσιμο μήνυμα του Δημάρχου Ιωαννίνων, το οποίο όπως ανέφερε, εντόπισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέγνωσε με ιδιαίτερη χαρά, καθώς ο Δήμαρχος, “άξιο μέλος της Ισραηλιτικής θρησκείας” με το αναστάσιμο μήνυμα του, επέδειξε σεβασμό τόσο στην χριστιανική θρησκεία όσο και στους δημότες του.

Στην τελετή παρίσταντο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ertnews.

Πλατεία έλαβε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της πλατείας επ’ ονόματι του Παναγιωτάτου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μετά το πέρας της σημερινής Θείας Λειτουργίας στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη.

Η πλατεία στο εξής θα φέρει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο Παναγιώτατος δεν έκρυψε την συγκίνησή του και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Με βαθιά συγκίνηση αποδέχθηκα την τιμή αυτή, τιμή όχι στο πρόσωπό μου αλλά στον ύψιστο θεσμό του Γένους που εκπροσωπώ. Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τον Δήμαρχο για την τιμητική απόφαση και παρακαλώ να μην λησμονάτε την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης..» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην περιοχή. «Στις κρίσιμες εποχές του ζούμε χρειαζόμαστε τον παρηγορητικό του λόγο, τη σοφία του, την ευλογία και τις συμβουλές του» σημείωσε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα, δόθηκε όνομα σε παρακείμενη προς τιμήν του Προκαθημένου της εν Ελλάδι Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στη Σχολή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων όπου τέλεσε τα Εγκαίνια της Σχολής.

Το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη φέρει η Σχολή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

“Η έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον είναι έλλειψη σεβασμού προς τον Δημιουργό”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά σημερινή την τελετή των εγκαινίων του σχολείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, το οποίο πήρε το όνομά του.

Το κέντρο ανακύκλωσης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, εντός του οποίου βρίσκεται το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κατέχει μέχρι στιγμής δύο ρεκόρ Γκίνες, αυτό της ανακύκλωσης 135.000 κιλών γυάλινων συσκευασιών σε μια εβδομάδα και 54.275 κιλών πλαστικών συσκευασιών σε μια εβδομάδα, όπως αναφέρει η ertnews.

Το οικολογικό μήνυμα

Το οικολογικό έργο και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου εξήρε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων εγκαινιάζοντας το Περιβαλλοντικό Πάρκο που έχει δημιουργήσει η Μητρόπολη στην παραλίμνια περιοχή.

Ο Παναγιώτατος υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα είναι αντιμετώπιση με ένα δύσκολο πρόβλημα, το οικολογικό και τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης.

«Προτείνουμε λύσεις βασιζόμενοι στην Ορθόδοξη παράδοση. Απευθυνόμαστε σε όλους και προσπαθούμε να αποκτήσει η νεολαία οικολογική συνείδηση» και υπογράμμισε την ανάγκη οικολογικής παιδείας ως συνιστώσα της εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι σκοπός του Πάρκου είναι η προώθηση της ανακύκλωσης που στην ουσία αποτελεί βραχίονα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο χώρος ανακύκλωσης θα μετατραπεί σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γεγονός που εξήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στη σειρά “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό”

Χθες το απόγευμα τελέστηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου στην πόλη των Ιωαννίνων με τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο να αναφέρεται στην προσφώνησή του στο μεγάλο αυτό γεγονός για την πόλη το οποίο συνδυάστηκε με την ευλογητική παρουσία του Παναγιωτάτου τον οποίο και ευχαρίστησε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τηλεοπτική σειρά “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό” μια παραγωγή του Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός η οποία προβλήθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο και καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε ηλικίας.

“Η προ τινών μηνών μετάδοση από της τηλεοράσεως εν Ελλάδι και Κύπρο ωραιοτάτης σειράς τηλεοπτικών επεισοδίων με θέμα τον θαυμαστό βίο και την πολιτεία του Αγίου Παϊσίου με τίτλο “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρσα στον Ουρανό” εσημείωσε μοναδική για τα τηλεοπτικά λογικά τηλεθέαση καταπλήξασα τους αρμοδίους. Χρακτιριστικό και τούτο της μεγάλης αγάπης του πιστού λαού για τον ταπεινό Άγιο μας”, υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ertnews, epiruspost

Διαβάστε ακόμα:

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες για τη Μητέρα Εκκλησία και το Γένος”

Η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στη σειρά “Άγιος Παΐσιος. Από τα Φάρασα στον Ουρανό”

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στα Ιωάννινα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στα Ιωάννινα

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μονή Βελλάς

Οικουμενικός Πατριάρχης από Ιωάννινα: “Η Εκκλησία είναι το ασφαλές καταφύγιο” – Πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης

Άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων

Στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων