15/03/2024 16/03/2024 Σε εθνικό πένθος βρίσκεται η Βουλγαρία για την εκδημία του Πατριάρχη κυρού Νεοφύτου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 13ης Μαρτίου 2024. Χιλιάδες πιστοί συνέχιζαν να προσέρχονται μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια προκειμένου να προσκυνήσουν τη σορό του Πρωθιεράρχου, η...
15 Μαρτίου, 2024 - 20:59
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2024 - 6:25

Ουρές πιστών στη σορό του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου – Το Σάββατο η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Διαδώστε:
Ουρές πιστών στη σορό του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου – Το Σάββατο η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Σε εθνικό πένθος βρίσκεται η Βουλγαρία για την εκδημία του Πατριάρχη κυρού Νεοφύτου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 13ης Μαρτίου 2024. Χιλιάδες πιστοί συνέχιζαν να προσέρχονται μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια προκειμένου να προσκυνήσουν τη σορό του Πρωθιεράρχου, η οποία τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από το πρωί.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

Το προσκύνημα θα συνεχιστεί έως το πρωί του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2024, ημέρα κατά την οποία θα τελεστεί η Εξόδιος ακολουθία στην οποία θα προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το πρωί σε δημοσιογράφους ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Βάρνης κ. Ιώαννης. Θα λάβουν μέρος τα μέλη της Ιεράς Συνόδου καθώς και αντιπρόσωποι άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Σύσσωμος ο εκκλησιαστικός και πολιτικός κόσμος της Βουλγαρίας εξέφρασαν την θλίψη τους για τον πράο και αγαπητό Πατριάρχη Νεόφυτο, ο οποίος σε ηλικία 79 ετών, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο στην Ιατρική Στρατιωτική Ακαδημία της Σόφιας όπου νοσηλευόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί της Παρασκευής η σορός του Πατριάρχη έφτασε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφκι. Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο ενώπιον της σορού από τον Μητροπολίτη Βάρνης κ. Ιωάννη, με τη συμμετοχή Ιεραρχών και ιερέων της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Οι σημαίες στη Σόφια και σε άλλες πόλεις της Βουλγαρίας κυματίζουν μεσίστιες ενώ έχουν αναβληθεί σειρά κοινωνικών εκδηλώσεων σε συμπαράσταση στο εθνικό πένθος της χώρας.

Μεταξύ αυτών που προσκύνησαν από νωρίς το πρωί τη σορό του Πατριάρχη ήταν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Πένθιμα ηχεί η καμπάνα του Ιερού Καθεδρικού Ναού.

Ουρές πιστών έχουν σχηματιστεί έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφκι με πιστούς να μιλούν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τον Πατριάρχη Νεόφυτο.

Εξόδιος ακολουθία μοναχού

Το απόγευμα της Πέμπτης, στο παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας στη Σόφια εψάλη η Εξόδιος ακολουθία εις μοναχόν προεξάρχοντος του Επισκόπου Λευκουπόλεως κ. Πολυκάρπου. Παρέστησαν κληρικοί, συγγενείς και πνευματικά τέκνα του αοιδίμου Πατριάρχη.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Επίσκοπος κ. Πολύκαρπος τόνισε ότι ο Πατριάρχης, εκτός από επίσκοπος, είναι πρωτίστως μοναχός, γι’ αυτό τελέστηκε και μοναστική κηδεία, που διαφέρει από αυτή των λαϊκών και των ιερέων.

Συλλυπητήρια μηνύματα Προκαθημένων

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της την περασμένη Πέμπτη, όρισε Τοποτηρητή τον Μητροπολίτη Βάρνης κ. Ιωάννη. Ήδη καταφτάνουν σε αυτόν τα συλλυπητήρια μηνύματα Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ηγετών άλλων χριστιανικών δογμάτων, εκπροσώπων θρησκευτικών κοινοτήτων, του πολιτικού κόσμου της χώρας, φορέων και απλών πιστών. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου κηρύχθηκε Διήμερο Εθνικό Πένθος στις 15 και 16 Μαρτίου.

Η είδηση της εκδημίας του Πατριάρχη κυριαρχεί στα βουλγαρικά μέσα, ενώ και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και τα λοιπά δόγματα ενημερώθηκαν για την εκδημία του κυρού Νεοφύτου.

Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού κυρού Νεοφύτου.

Επίσης ο Παναγιώτατος απέστειλε προς την πενθηφορούσα Εκκλησία Βουλγαρίας το ακόλουθο συλλυπητήριο Μήνυμα:

Τῷ Σεβασμιωτάτῳ Μητροπολίτῃ

Βάρνης καί Μεγάλης Πρεσλάβας κυρίῳ Ἰωάννῃ,

Ἀντιπροέδρω τῆς Ἱερᾶς Συνόδου

τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Βουλγαρίας,

Εἰς Σόφιαν.

Συλλυπούμενοι ἀπό τῆς Μητρός Ἐκκλησίας τῇ Ἁγιωτάτῃ Ἐκκλησίᾳ τῆς Βουλγαρίας ἐπί ἐκδημίᾳ μακαριστοῦ Προκαθημένου αὐτῆς Πατριάρχου κυροῦ Νεοφύτου, σεβασμίου ἀδελφοῦ καί συλλειτουργοῦ ἡμῶν γενομένου, προσευχόμεθα ἐξ ὅλης καρδίας ὑπέρ ἀναπαύσεως ψυχῆς Αὐτοῦ ἐν χώρᾳ ζώντων καί ὅπως ἀναδείξῃ ὁ Ἀρχιποίμην Χριστός ἄξιον διάδοχον Αὐτοῦ. Αἰωνία Αὐτοῦ ἡ μνήμη!

Ἀδελφικῶς ἐν Κυρίῳ

Πατριάρχης Βαρθολομαῖος

Συλλυπητήριο μήνυμα στην Ιερά Σύνοδο της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας έστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος για την εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχη κυρού Νεοφύτου. “Εκ μέρους της εν Ρωσίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την κοίμηση του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου”, αναφέρεται στην αρχή του μηνύματος. Ο Μακαριστός Πατριάρχης Νεόφυτος, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο κ.κ. Κύριλλο,  διακρινόταν για την ευσέβειά του, την πίστη του στην Εκκλησία του Χριστού, τους πολυετείς κόπους του στον πνευματικό αμπελώνα της Ορθοδοξίας στην Βουλγαρία. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).

Για «μεγάλη απώλεια όχι μόνο για την Εκκλησία της Βουλγαρίας, αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία» κάνει λόγο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος σε συλλυπητήριο μήνυμα του για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου.

«Θεωρούμε την εκδημία του μεγάλη απώλεια όχι μόνο για την Εκκλησία της Βουλγαρίας, αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία. Η πατρική αγάπη και φιλανθρωπία που διέκρινε τον Πατριάρχη κυρό Νεόφυτο εγγυάται ότι όσοι τον γνώρισαν, αν και κυριευμένοι από θλίψη, θα ανταποδώσουν με προσευχές υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Η Εκκλησία της Σερβίας προσθέτει τις δικές της προσευχές της σε αυτή τη θλιβερή ημέρα.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή (Κατά Ιωάννην 11, 25), ας αναπαύσει την ψυχή του δούλου Του Πατριάρχη Νεοφύτου εν σκηναίς δικαιών, όπου δεν υπάρχει ασθένεια, ούτε λύπη, ούτε στεναγμός, αλλά όπου η ζωή είναι άπειρη και όπου τὸ φῶς τὸ ἀληθινὸν ἤδη φαίνει (Α’ Ιωάννου 2, 8). Αιωνία και ευλογημένη η μνήμη του!», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

(Διαβάστε ολόκληρο το συλλυπητήριο μήνυμα του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου)

Συλλυπητήριο μήνυμα προς την Ιερά Σύνοδο της Βουλγαρικής Εκκλησίας έστειλε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ για την κοίμηση του Πατριάρχη κ.κ. Νεοφύτου. Ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ο μακαριστός Πατριάρχης υπήρξε άξια, σεβάσμια και καταξιωμένη προσωπικότητα στην σύγχρονη Ορθοδοξία. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).

“Σε σχέση με τον θάνατο του Πατριάρχη Νεοφύτου, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, απέστειλε συλλυπητήρια μηνύματα προς την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας και την Μαργαρίτα Γκανέβα, Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Δημοκρατία της Πολωνίας, εκφράζοντας συλλυπητήρια στον λαό της Βουλγαρίας και εκφράζοντας τις προσευχές για την ψυχή του Μακαριωτάτου. Αιωνία του η μνήμη”, αναφέρει η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Πολωνίας.

Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βάρνης κ. Ιωάννη, Τοποτηρητή του Πατριαρχείου Βουλγαρίας έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος για την κοίμηση του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου.

“Ο αοίδιμος αδελφός προσέφερεν την μαρτυρίαν της ορθοδόξου πίστεως, διά της ταπεινοφροσύνης, της υπομονής εις την δοκιμασίαν της ασθενείας, της ανυποκριτου αγάπης. Εποίμανε τον ευσεβή λαόν της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας με πατρικήν στοργήν και σύνεσιν, απλότητα και ειλικρίνειαν. Εκφράζοντες τα εγκάρδια συλλυπητήρια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας, παντός του κλήρου και του λαού αυτής προς την αδελφήν Εκκλησίαν της Βουλγαρίας, εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Τιράνων ετελέσαμεν Τρισάγιον, δεόμενοι υπέρ αναπαύσεως της εκλεκτής ψυχής του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Νεοφύτου “εν σκηναίς δικαίων”. Αιωνία η μνήμη αυτού!”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο συλλυπητήριο μήνυμα. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).

Η Εκκλησία της Αλβανίας όρισε ως εκπρόσωπό της στην Εξόδιο ακολουθία του Πατριάρχη Νεοφύτου τον Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη, ο οποίος θα μεταβεί στη Σόφια συνοδευόμενος από τον Σταυροφόρο π. Μιχαήλ Σανελάρη.

Στην Αγία Κυριακή Σόφιας η ταφή

Το Σάββατο 16 Μαρτίου, στις 9:30 το πρωί, θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία. Εν συνεχεία, εν πομπή κλήρος και λαός θα συνοδεύσουν τη σορό του Πατριάρχη Νεοφύτου στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής όπου θα λάβει χώρα η ταφή. Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανός, ο μακαριστός κυρός Νεόφυτος είχε ορίσει ο ίδιος στη διαθήκη του να ταφεί στο ναό της Αγίας Κυριακής.

Βιβλίο συλλυπητηρίων τοποθετήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο της Σόφιας στο οποίο υπέγραψαν δεκάδες πολιτικοί και αξιωματούχοι της Βουλγαρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σόφια: Πένθιμα ηχεί η καμπάνα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας του Πατριάρχη Βουλγαρίας

Ο Πατριάρχης Σερβίας για την εκδημία του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου

Ο Βαρσοβίας Σάββας για την εκδημία του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας προσκύνησε τη σορό του Πατριάρχη Νεοφύτου

Με Τρισάγιο ενώπιον της σορού του Πατριάρχη Νεοφύτου ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα στη Σόφια (ΦΩΤΟ)

Ράντεφ: “Μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία και τη Βουλγαρία ο θάνατος του Πατριάρχη Νεοφύτου”

Συλλυπητήρια από τον Πατριάρχη Μόσχας για την εκδημία του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου

Συλλυπητήρια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας για την εκδημία του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου

Συλλυπητήρια του Πατριάρχη Ρουμανίας για την εκδημία του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου

Το Σάββατο 16 Μαρτίου στη Σόφια η Εξόδιος Ακολουθία του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου

Το Πανεπιστήμιο Σόφιας “Άγιος Κλήμης της Αχρίδας” για την εκδημία του Πατριάρχη Βουλγαρίας

Τρισάγιο ενώπιον της σορού του Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στο παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας στη Σόφια έφτασε η σορός του Πατριάρχη Βουλγαρίας

Φιλιππουπόλεως Νικόλαος: “Θα ακολουθηθεί αυστηρά η διαδικασία που προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη”

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας θρηνεί για τον μακαριστό Πατριάρχη Νεόφυτο

Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων