02/06/2022 02/06/2022 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αναλήψεως Χριστού, στο κέντρο του Βελιγραδίου, τέλεσε σήμερα το πρωί, 2 Ιουνίου 2022, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα Κατά την ημέρα της εορτής της Ανάληψης του Χριστού το Βελιγράδι γιορτάζει τη «Δόξα» του (Σλάβα στα σερβικά) εδώ και 619 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Η...
02 Ιουνίου, 2022 - 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 - 17:47

Σερβίας Πορφύριος: «Το να μαρτυρείς αληθινά τον Χριστό σημαίνει να γιορτάζεις την Ανάληψή Του»

Διαδώστε:
Σερβίας Πορφύριος: «Το να μαρτυρείς αληθινά τον Χριστό σημαίνει να γιορτάζεις την Ανάληψή Του»

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αναλήψεως Χριστού, στο κέντρο του Βελιγραδίου, τέλεσε σήμερα το πρωί, 2 Ιουνίου 2022, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Κατά την ημέρα της εορτής της Ανάληψης του Χριστού το Βελιγράδι γιορτάζει τη «Δόξα» του (Σλάβα στα σερβικά) εδώ και 619 χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Η Σλάβα στη Σερβία είναι η γιορτή κατά την οποία οργανισμοί, πόλεις, χωριά, επαγγελματικές ενώσεις ή οικογένειες γιορτάζουν τον δικό τους προστάτη Άγιο. Η πρωτεύουσα της Σερβίας γιορτάζει τη Σλάβα της την ημέρα της Αναλήψεως. (ΣτΜ)

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον σταυρό που τέθηκε στη μνήμη των θυμάτων του ναζιστικού βομβαρδισμού του Βελιγραδίου, που σκοτώθηκαν  στην πύλη του Ναού της Αναλήψεως στις 6 Απριλίου του 1941.

Στο κήρυγμά του, ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η ημέρα της Αναλήψεως είναι η σφραγίδα, το στέμμα, αλλά και η εξέλιξη όλων των άλλων εορτών που γιορτάζουμε στην Εκκλησία και που μας θυμίζουν το μυστήριο της έλευσης του Χριστού σε αυτόν τον κόσμο, και της σωτηρίας μας. Τόσο η Γέννηση/ενανθρώπηση του Χριστού, όσο και η Βάπτισή Του, η Σταύρωση Του και η Ανάστασή Του βιώνουν την πληρότητα και την κορύφωσή τους ακριβώς στο μυστήριο της Ανάληψης του Κυρίου στους ουρανούς.

Αδελφοί και αδελφές, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς μας, τις αδυναμίες μας, τις αμαρτίες μας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να εντυπωσιάσουμε τον Κύριο, πόσο μάλλον να κερδίσουμε την αγάπη Του. Από Αυτόν και μέσα σε Αυτόν τα πάντα είναι έκφραση της αγάπης Του και δώρο προς εμάς.

Με αυτή την αγάπη και με αυτό το δώρο η Εκκλησία του Χριστού είναι ο Απόστολος του Χριστού. Καλούμαστε και είμαστε απόστολοι του Χριστού και θα πρέπει να είμαστε μάρτυρες όλων εκείνων των αληθειών που μας έχουν αποκαλυφθεί στο Ευαγγέλιο και έχουν γραφτεί από την εμπειρία και την πένα των αποστόλων. Πώς, όμως, γινόμαστε μάρτυρες αυτού; Ομολογώντας: Ναι, είμαι Χριστιανός – ή ακόμα: είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός; Και μετά προσθέτοντας: Είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός Σέρβος; Αρκεί να είμαστε μάρτυρες του μυστηρίου στο οποίο μας κάλεσε ο Χριστός και μάρτυρες αυτού που μας πρόσταξε να καταθέσουμε; Φυσικά. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν αρκεί να λέμε: είμαι Ορθόδοξος, είμαι Χριστιανός και άρα είμαι καλύτερος και πολυτιμότερος από τους άλλους. Το να είσαι μάρτυρας του Χριστού σημαίνει να σταυρωθείς στον σταυρό μαζί Του. Σημαίνει να κάνεις τη ζωή του Χριστού ζωή σου ή, απλά, σημαίνει να ζεις σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, να ζεις σύμφωνα με τις εντολές Του.

Εδώ, η πρωτεύουσα των Σέρβων γιορτάζει σήμερα τη δόξα της, επί τη εορτή της Ανάληψης του Κυρίου. Σήμερα, η Ζίκα και το Ντέτσανι, το Πατριαρχείο Πεκίας και Μιλεσέβου και πολλοί άλλοι ναοί πανηγυρίζουν εδώ στο Βελιγράδι και σε όλο τον κόσμο. Το να μαρτυρείς αληθινά τον Χριστό σημαίνει να γιορτάζεις την Ανάληψή Του!».

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η αγάπη που έχει ως θεμέλιο και ρίζα την αγάπη του Χριστού όταν δοκιμάζεται, βιώνεται και εμπλουτίζεται από αυτήν. Επισήμανε, ακόμα, ότι κανείς δεν μπορεί να αποφύγει την αμαρτία, αλλά γι’ αυτό υπάρχει το συγγνώμη και η μετάνοια. «Γι’ αυτό υπάρχει δυνατότητα συγχώρεσης, η μετάνοια και το μυστήριο της εξομολόγησης. Και αυτό είναι του Χριστού!» 

«Όλα στην ιστορία είναι σχετικά και παροδικά, αλλά η Εκκλησία του Χριστού είναι άφθαρτη, γιατί ο Κύριος είναι αιώνιος. Κάθε φόβος, λοιπόν, εκτός από τον φόβο Θεού, είναι μόνο έκφραση και ένδειξη ανασφάλειας σε αυτά που πιστεύει κανείς. Τι φοβάσαι αν ο Κύριος είναι μαζί σου; Να μοιράζεσαι την αγάπη, να δίνεις, να σταυρώνεσαι; Αν φοβάστε, γονατίστε στην Εκκλησία με μετάνοια και ζητώντας συγχώρεση και τις πρεσβείες όλων των αγίων! 

Είθε ο Κύριος να μας επιτρέψει, αδελφοί και αδελφές, να γίνουμε μάρτυρες του Χριστού, να μη φοβόμαστε και να χαιρόμαστε, γιατί η αναχώρησή Του σηματοδότησε και μια πρόγευση της Έλευσης Του κατά τη Δευτέρα Παρουσία», κατέληξε ο Πατριάρχης Πορφύριος.

Στις 6 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων