21/09/2022 26/09/2022 Πλήθος τα μηνύματα και οι προσευχές για ειρήνη σε όλο τον κόσμο από τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Το 2022 είναι ένα έτος που στιγματίστηκε από τη βία και τις εχθροπραξίες σοκάροντας μικρούς και μεγάλους. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι είναι τα πρώτα θύματα σε μάχες και συρράξεις. Η Διεθνής Κοινότητα, αν και προέβη σε δηλώσεις...
21 Σεπτεμβρίου, 2022 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2022 - 12:54

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης – Τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Διαδώστε:
Διεθνής Ημέρα Ειρήνης – Τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Πλήθος τα μηνύματα και οι προσευχές για ειρήνη σε όλο τον κόσμο από τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Το 2022 είναι ένα έτος που στιγματίστηκε από τη βία και τις εχθροπραξίες σοκάροντας μικρούς και μεγάλους. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι είναι τα πρώτα θύματα σε μάχες και συρράξεις. Η Διεθνής Κοινότητα, αν και προέβη σε δηλώσεις και προειδοποιήσεις για κατάπαυση του πυρός και για συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχόμενων λαών, ελάχιστη πρόοδος έχει γίνει. Από την άλλη, αυτό που αναδείχθηκε είναι η ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας σε ανθρωπιστικές δράσεις και στην περίθαλψη και τη φιλοξενία προσφύγων.

  • Ρεπορτάζ: Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου. Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις Μ.Κ.Ο, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών για την προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Προσευχόμαστε για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία

Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Μήνυμα αγάπης και ενότητας προς την Πανορθόδοξη οικογένεια έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από το Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονα Αγίου Όρους στην Κωνσταντινούπολη. Ο Παναγιώτατος καταδίκασε για άλλη μια φορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και έκανε έκκληση για ειρήνη.

“Είναι η αγάπη για την οποία προσεύχεται για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία. Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως καταδίκασε ευθύς εξαρχής αυτόν τον πόλεμο, αγαπά όμως όλους τους ανθρώπους και προσεύχεται για τα θύματα του πολέμου και την ταχυτέρα κατάπαυση αυτού του πολέμου με τα τόσα θύματα και τα εκατομμύρια των προσφύγων. Είναι η ίδια αγάπη της Μητρός Εκκλησίας με την οποία αυτή προσεύχεται για όλους τους Ορθοδόξους Προκαθημένους των Αγίων του Θεού Εκκλησιών έστω και να τινές εξ’ αυτών δεν μνημονεύουν και δεν τιμούν την Μητέρα Εκκλησία”.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: “Προσευχηθείτε όλη σας για τον κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία, θέλουμε ειρήνη, αγάπη. Μόνο μόνο έτσι μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι σε αυτόν τον κόσμο. Μόνο έτσι μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό που μας δίνει τόσες δωρεές, τόσες χάριτες”.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Ζητάμε τώρα την παύση των εχθροπραξιών! Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να σκοτώνονται άμαχοι, γυναίκες και παιδιά

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β ΄ επισκεπτόμενος την Κανάγκα μίλησε για την ανάγκη τερματισμού των εθροπραξιών: “Από την καρδιά της πολύπαθης Αφρικής, από την ιστορική έδρα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, στέλνουμε μήνυμα ειρήνης, καταλλαγής και συμφιλίωσης σε όλους τους λαούς του πλανήτη, εξαιρέτως στην περιοχή της Ουκρανίας. Ζητάμε τώρα την παύση των εχθροπραξιών! Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να σκοτώνονται άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Η ανθρωπότητα δεν διδάχθηκε από την ιστορία;“.

Επίσης, σε κήρυγμα του στον Ιστορικό Κοινοτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, είπε: “Μπροστά στο εικόνισμα της Παναγίας, θέλω παιδιά μου, να κηρύξω σήμερα την ειρήνη. Να παρακαλέσω την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο, να φωτίζει και να δίνει δύναμη στους ομόδοξους αδελφούς, ώστε να πάψει ο πόλεμος και να ζουν εν αγάπη και ομονοία“.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων για την αξία της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ στην ομιλία του στο 7ο Συνέδριο Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νούρ Σουλτάν, στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας, επεσήμανε την υπέρτατη αξία της ειρήνης: “Και μαζευόμαστε εδώ κυρίως ως εκπρόσωποι των πολλών θρησκευτικών μας παραδόσεων. Στην καρδιά όλων των μεγάλων ιστορικών θρησκευτικών παραδόσεων βρίσκονται οι αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης. Όλες οι θρησκευτικές παραδόσεις έχουν στην καρδιά τους την υπέρτατη αξία της ειρήνης: Ειρήνη μεταξύ Θεού και ανθρωπότητας, ειρήνη μέσα στην ανθρώπινη οικογένεια και ειρήνη μεταξύ ανθρωπότητας και δημιουργίας”.

Αναφερόμενος στην Ιερουσαλήμ, είπε χαρακτηριστικά: “Εμείς που προερχόμαστε από την Ιερουσαλήμ – που σημαίνει «το θεμέλιο της Ειρήνης» – κατανοούμε τη δύναμη της ειρήνης που γεννά τη συνύπαρξη, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αρμονία. Η ειρήνη είναι η μητέρα της αρμονίας, γιατί αν δεν υπάρχει ειρήνη στην ανθρώπινη καρδιά, όπου κατοικεί το πνεύμα του Θεού, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη μεταξύ των συνανθρώπων ή μεταξύ της υπόλοιπης δημιουργίας”.

Επίσης ο Μακαριώτατος μίλησε για την μικροπρέπεια και τη βία: “Αυτή η λαχτάρα στην ανθρώπινη φύση μας για ειρήνη μάς απομακρύνει, όποια κι αν είναι η θρησκευτική μας παράδοση, από τη μικροπρέπεια του ατομικού συμφέροντος που οδηγεί στη βία και τη σύγκρουση σε έναν νέο και ριζικό περιορισμό και σε μια ανησυχία για τον άλλον, τον ξένο, τον έναν. σε ανάγκη. Η ειρήνη γεννιέται από τη συμπόνια, και η αναζήτηση ειρήνης είναι μια πράξη της θέλησης από την πλευρά του πιστού”.

Πατριάρχης Αντιοχείας: Να υψώσουμε τις προσευχές μας για ειρήνη στη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης σε κήρυγμά του στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Raqad στο Χαλέπι κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για ειρήνη στη Συρία και τη Μέση Ανατολή: “Υψώνουμε τις προσευχές μας για την ειρήνη στη Συρίας και τις άλλες χώρες, και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον απόντα Δάσκαλο Παύλο, που είναι παρών στο μυαλό και την καρδιά μας και θα είναι μέρα χαράς όταν σας δει σε αυτήν την ιερή εκκλησία”.

Ακόμη, σε επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Βηρυτού, ο Μακαριώτατος είπε: “Προσευχόμαστε για ειρήνη και σταθερότητα στον Λίβανο, στη Συρία, σε όλη την περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Κάθε μέρα ακούμε για πόλεμο εδώ και πόλεμο εκεί. Ο Θεός μας έδωσε ειρήνη και εύχομαι σε όλους τους υπεύθυνους που λαμβάνουν αποφάσεις να βρουν λύσεις μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Να βρουν ειρηνικές λύσεις και όχι να ενισχύουν τις μηχανές πολέμου και καταστροφής”.

Πατριάρχης; Σερβίας: Η ειρήνη είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερο κάθε άτομο, εμείς και ολόκληρος ο κόσμος

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος υποδεχόμενος στον Ναό του Αγίου Σάββα εβδομήντα παιδιά προερχόμενα από το Κόσοβο, τα Μετόχια και το Μαυροβούνιο που έφτασαν στο Βελιγράδι, μίλησε για την αναγκαιότητα του να επικρατήσει η ειρήνη: “Η ειρήνη είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερο κάθε άτομο, εμείς και ολόκληρος ο κόσμος. Ωστόσο, βλέπουμε ότι όταν οι άνθρωποι βασίζονται μόνο στον εαυτό τους, τις γνώσεις τους, την εξυπνάδα και τις ικανότητές τους, δεν μπορούν να εδραιώσουν την ειρήνη τόσο εύκολα.

Αντίθετα, όπου κι αν στραφούμε στο παρελθόν και στο παρόν, υπάρχουν παρεξηγήσεις, υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν πόλεμοι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικαλούμαστε τη χάρη του Θεού με την προσευχή, για να μας βοηθήσει ο Θεός να συνεισφέρουμε όλοι μαζί όσο εξαρτόμαστε από την ειρήνη, πρώτα από όλα μεταξύ μας και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ειρήνη είναι ένα πνευματικό πράγμα, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε ειρήνη με τον Θεό. Κάνουμε ειρήνη προσπαθώντας να ζήσουμε όπως θέλει ο Θεός. Όταν βρισκόμαστε σε εκείνο το μονοπάτι της αγάπης και της ειρήνης με τον Θεό, τότε είναι σίγουρο ότι θα σκορπίσουμε την ειρήνη γύρω μας“.

Πατριάρχης Ρουμανίας: Ειρήνη και στήριξη στους πρόσφυγες

Κάλεσμα για προσευχή υπέρ της επικράτησης της ειρήνης στην Ουκρανία έχει απευθύνει φορές προς κλήρο και λαό ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με μήνυμά του. Παράλληλα, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την αλληλεγγύη και την στήριξη του στους πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν καταφύγει στην Ρουμανία: “Από την αρχή, το Πατριαρχείο Ρουμανίας εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Διοργανώθηκαν συλλογές ανθρωπιστικής βοήθειας και δράσεις στο σύνολο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας με σκοπό την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία. Από την στιγμή που εισήλθαν στη Ρουμανία, έχουν γίνει δεκτοί με μεγάλη συμπόνια, φιλία και αλληλεγγύη από εκπροσώπους των Αρχιεπισκοπών, των Μητροπόλεων και των Επισκοπών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, οι οποίοι προσέφεραν την βοήθειά τους.

Tο Πατριαρχείο Ρουμανίας ευχαριστεί όλες τις Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις και Επισκοπές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για αδελφική συνεργασία και συνεχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ιδιαίτερα, ευχαριστούμε αυτές που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία: την Μητρόπολη Βεσσαραβίας, την Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου, την Επισκοπή Μαραμούρες και Σατμάρ και την Επικοπή Τουλσέας.

Σε αυτό το πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από βία και πολλά δεινά στην Ουκρανία, είναι ακόμα απαραίτητο να βοηθηθούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που διέρχονται από την Ρουμανία ή παραμένουν εδώ για μικρό χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα καλούμαστε να εντείνουμε τις προσευχές μας στον Θεό για να τελειώσει ο πόλεμος και να επικρατήσει η ειρήνη, ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους“.

Πατριάρχης Βουλγαρίας: Να είμαστε ειρηνοποιοί

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυρος, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Απελευθέρωσης της Βουλγαρίας από τον πενθαίωνο οθωμανικό ζυγό, μίλησε για τον αδιάκοπο αγώνα υπεράσπισης της ελυεθερίας και της ανεξαρτησίας και ευχήθηκε ειρήνη σε όλο τον κόσμο:

Σήμερα, η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν είναι δεδομένες σε κανέναν και παραμένουν αξίες για τις οποίες πρέπει να αγωνιστούμε και να υπερασπιστούμε με την διπλωματία. Αυτός ο αγώνας είναι αδιάκοπος!

Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα Του. Του έδωσε την ελεύθερη βούληση έτσι ώστε να ξεριζώσει το καλό από το κακό. Η ελευθερία είναι αυτό που μας διακρίνει ως το αποκορύφωμα της δημιουργίας του Θεού. Το να την διατηρήσουμε και να την υποστηρίξουμε σημαίνει να κρατάμε την εικόνα του Θεού μέσα μας.

Να εκτιμούμε και να σεβόμαστε αυτό το υπέρτατο δώρο του Δημιουργού και να χτίζουμε τη ζωή μας σύμφωνα με το άγιο θέλημα του Θεού για τον κόσμο και την ανθρωπότητα. Να είμαστε ειρηνοποιοί.

Καλούμε όλα τα πιστά τέκνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας να προσευχηθούν ολόψυχα στον Παντοδότη του καλού, για ειρήνη σε όλο τον κόσμο και ευεργεσία μεταξύ των ανθρώπων!

Η Αγία Εκκλησία ανέκαθεν αγωνιζόταν για την ειρήνη και τον σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία κάθε ανθρώπου, καθώς και για την κυριαρχία κάθε χώρας ξεχωριστά. Έτσι και τώρα.

Είθε ο καθένας, σύμφωνα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του, να ανοίξει τις καρδιές του σε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές που υποφέρουν και βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους λόγω του κλιμακούμενου πολέμου στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα του ίδιου του Σωτήρος Κυρίου Ιησού Χριστού και βοηθώντας όλους όσους ταλαιπωρούνται“.

Ο Πατριάρχης Γεωργίας για τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ειρήνη

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ στους συμμετέχοντες της διήμερης 7ης συνάντησης των ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών στο Καζακστάν, κατά τη διάρκεια του οποίου έκανε έκκληση για προσευχή και ειρήνη στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στα δεινά στην Ουκρανία, ο Μακαριώτατος κ. Ηλίας Β’ υπογράμμισε ότι οι εχθροπραξίες στην χώρα σπέρνουν φόβο στην παγκόσμια κοινότητα, κάτι που αποτελεί σοβαρή πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο. Γενικά, υπάρχει η αίσθηση ότι βρεθήκαμε σε μια κατάσταση που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο. Είναι καθήκον μας να ξεπεράσουμε τις μεταπανδημικές δυσκολίες, να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα θύματα του πολέμου και να προσευχόμαστε για ειρήνη.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση να ξεπεράσουμε τον φόβο για τις διάφορες δοκιμασίες: “Ο κλήρος θα πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον φόβο τους για διάφορες δοκιμασίες. Η πίστη στον αληθινό Θεό και το να βαδίζουμε στον δρόμο του, απαλλάσσει τον άνθρωπο, την κοινωνία από κάθε φοβία και γεμίζει τις καρδιές τους με ειρήνη, θάρρος, αγάπη, πίστη”.

“Αυτή είναι μια κατάσταση της ψυχής όταν ο φόβος δεν είναι πλέον σε θέση να μας νικήσει και να διαταράξει τον εσωτερικό μας κόσμο, την πνευματική μας γαλήνη. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να τη βρει ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο κύριος σκοπός της ζωής μας!”, συμπλήρωσε.

Ελπίζουμε ότι οι εργασίες της συνόδου θα προωθήσουν τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ειρήνη, την αμοιβαία συνύπαρξη θρησκείας και πολιτισμού, και ότι θα δημιουργήσουν συνθήκες για την προστασία των πνευματικών αξιών μέσω κοινών προσπαθειών”, κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Ουκρανία: Να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα

Συγκλονισμένος από την κατάσταση στην Ουκρανία είχε δηλώσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή προσευχόμενος για κατάπαυση του πυρός και για επικράτηση της σύνεσης και της λογικής.

Αναλυτικότερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος και οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου κατευθύνονται προς τους Ουκρανούς αδελφούς μας, ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, και φυσικά προς τους χιλιάδες ομογενείς μας στη χώρα.

Οφείλω μάλιστα να σας πω ότι συγκλονίστηκα ως άνθρωπος και ως κληρικός, βλέποντας την εικόνα ενός μικρού παιδιού που με δάκρυα στα μάτια λέει ότι δεν θέλει να πεθάνει και ότι θέλει ο πόλεμος αυτός να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά και την εικόνα ενός πατέρα που με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετά την κόρη του και τη σύζυγό του που φεύγουν αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο.

Εύχομαι και προσεύχομαι λοιπόν να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα, να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική και να γίνει αντιληπτό ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν και να επιλυθούν μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση και ποτέ με τη βία».

Μητροπολίτης Βαρσοβίας: Η Ορθοδοξία είναι αγάπη, ειρήνη, αρμονία, και ό,τι ενώνει τον κόσμο

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, κατά την επίσκεψή του στη γυναικεία Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Zwierki, υπογράμμισε ότι το να είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός σημαίνει το να είσαι υπεύθυνος άνθρωπος, και το να έχεις επίγνωση της πίστης σου. Η Ορθοδοξία είναι αγάπη, ειρήνη, αρμονία, και ό,τι ενώνει τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Εκκλησίας της Πολωνίας με τον Μακαριώτατο κ.κ. Σάββα είχε καλέσει τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλο να συμβάλει άμεσα έτσι ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία μεταξύ δύο αδελφικών λαών.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, απροσδόκητα, τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στα εδάφη της Ουκρανίας και άρχισαν οι εχθροπραξίες. Έφτασε μια δύσκολη περίοδος αδελφοκτόνων αγώνων, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ως αποτέλεσμα, καταστράφηκε η κανονική ζωή των πολιτών, σκοτώνονται πολλοί αθώοι και προχωρά η υποβάθμιση της εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής. Καταστρέφονται υλικά αγαθά: ναοί, μνημεία, υποδομές και κτίρια κατοικιών. Ο ίδιος ο πόλεμος είναι μια μεγάλη εμπειρία στη ζωή των κοινωνιών. Η Ουκρανία και όλοι οι άνθρωποι της ειρήνης πονάνε πολύ. Αίμα χύνεται παρόμοιο με αυτό του Άβελ στη δολοφονία του αδελφού του Κάιν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους δύο αδερφικά ορθόδοξα και σλαβικά έθνη πολεμούν μεταξύ τους. Ας μην καταστρέψουμε όσα μας άφησαν Πατέρες και Μητέρες, ξεκινώντας από το Βάπτισμα του Πρίγκιπα Βλαδιμίρου”, τονίζεται μεταξύ άλλων.

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Η χριστιανική συνείδηση καταδικάζει κάθε μορφή βιαιοπραγίας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην έννοια του αδελφοκτόνου πολέμου αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος:

Βαθύς πόνος και θλίψη πλημμυρίζει την ψυχή των ανθρώπων, όταν διακόπτεται ο διάλογος για την ειρήνη και αρχίζει ο αδελφοκτόνος πόλεμος με τον μονόλογο της βίας του ισχυρού και θύματα, κατά κανόνα, τους αθώους, τους ανυπεράσπιστους και τα κύματα των προσφύγων.

Η χριστιανική συνείδηση καταδικάζει κάθε μορφή βιαιοπραγίας, παρακινώντας επίμονα τον καθένα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συνεισφέρει στην ειρήνευση και την καταλλαγή στην πολύπαθη Ουκρανία και όπου γης. Σταθερή αρχή μας παραμένει ο λόγος του Χριστού: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί ὅτι αὐτοί υἱοί Θεοῦ κληθήσονται»“.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων