30/12/2020 30/12/2020 Με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα, τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και υπό την σκιά των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, η Καστοριά λέει σε λίγη ώρα το “ύστατο χαίρε” στον Ποιμενάρχη που την διακόνησε για 24 χρόνια, μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Σεραφείμ. Στην εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει...
30 Δεκεμβρίου, 2020 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2020 - 10:40

Η Καστοριά αποχαιρετά σήμερα τον Ποιμένα και Πνευματικό της Πατέρα κυρό Σεραφείμ

Διαδώστε:
Η Καστοριά αποχαιρετά σήμερα τον Ποιμένα και Πνευματικό της Πατέρα κυρό Σεραφείμ

Με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα, τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και υπό την σκιά των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, η Καστοριά λέει σε λίγη ώρα το “ύστατο χαίρε” στον Ποιμενάρχη που την διακόνησε για 24 χρόνια, μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Σεραφείμ.

Στην εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ. Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματεύς Αυτής.

Η σωρός του μακαριστού Ιεράρχη βρίσκεται από νωρίς σήμερα το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ θα τελεστεί σήμερα, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 11:00 π.μ. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως ορίζουν οι κανόνες ασφαλείας και προστασίας εκ της πανδημίας του Covid-19. Ως εκ τούτου, η σωρός του μακαριστού Μητροπολίτου, που τόσο αγαπήθηκε από το ποίμνιο της Καστοριάς, δεν δύναται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. “Παρακαλούμε θερμά όλους τους κληρικούς και τους λαϊκούς που σέβονται και τιμούν τη μνήμη του μακαριστού Ποιμένα και Πνευματικού Πατέρα, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, όπως και μετά, να μην προσέλθουν στον Μητροπολιτικό Ναό, αλλά ο καθένας από το σπίτι του να συμμετέχει προσευχητικά και με πνεύμα κατανοήσεως και συνέσεως για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Ποιμενάρχου μας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Από νωρίς σήμερα το πρωί έχουν κλείσει οι δρόμοι πέριξ του Μητροπολιτικού με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πολύ αυστηρά, με τα τοπικά μέσα να αναφέρουν πως σύμφωνα με την αστυνομία δεν θα μπορέσει κανείς να πλησιάσει στην περιοχή και να εισέλθει στο ναό.

Τριήμερο πένθος κήρυξε η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς καθώς και ο Δήμος για την εκδημία του Μητροπολίτη του, ενώ Ιεράρχες και τοπικοί φορείς εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για την μεγάλη αυτή απώλεια τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, όσο και για την Ορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας εκοιμήθη  τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 61 ετών. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως Θεσσαλονίκης. Ο μακαριστός Ιεράρχης αρχικά εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8 Δεκεμβρίου μετά τη διάγνωση πως βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, για προληπτικούς λόγους, καθώς η κατάστασή του δεν ενέπνεε ανησυχία, ωστόσο στις 20 του μήνα παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του σε ΜΕΘ.

Βιογραφικό του μακαριστού Ιεράρχη 

Ο μακαριστός κυρός Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης) Παπακώστας γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσης. Φοίτησε στη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική, από την οποία απεφοίτησε το 1983, και έπειτα σπούδασε την Ιερά Επιστήμη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, λαβών το πτυχίο το έτος 1987. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1983 και Πρεσβύτερος το 1987.

Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος – Ιεροκήρυξ και Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, και εκεί ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική δράση, κηρυγματικό και πνευματικό έργο και ιδιαίτερη ποιμαντική δραστηριότητα στον τομέα της νεότητας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Παράλληλα υπηρέτησε ως Διευθυντής Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στην Ιερά Σύνοδο ως υπεύθυνος Πρωτοκόλλου αρχικώς και από του έτους 1990 ως Γραμματεάς αυτής έως της ημέρας της εις Επίσκοπον εκλογής του. Μητροπολίτης Καστοριάς χειροτονήθηκε την 5η Οκτωβρίου 1996.

Διαβάστε ακόμα:

Τριήμερο πένθος και μεσίστιες σημαίες στην Καστοριά για την κοίμηση του Μητροπολίτη – Συλλυπητήρια από τον Ορθόδοξο κόσμο

«Ο μακαριστός υπηρέτησε με αυταπάρνηση τον λαό της Μακεδονίας»

Ο μακαριστός Καστορίας Σεραφείμ, ο φιλάγιος φίλος μου

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ – Αύριο στις 11 το πρωί η εξόδιος ακολουθία

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος για τον μακαριστό Καστορίας

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αντώνιος με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Καστορίας

«Ο Επίσκοπος της ιδιαίτερης πατρίδας μου ανεχώρησε για την ουράνια πατρίδα»

Τριήμερο πένθος στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Συλλυπητήρια Θεοδωρικάκου για την κοίμηση του Μητρ. Καστορίας

Η εις Επίσκοπον χειροτονία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας

«Οι συμβουλές του θα με συνοδεύουν ως πολύτιμος θησαυρός»

Ο Μητρ. Κερκύρας Νεκτάριος για τον Μητρ. Καστορίας: «Ουκ απέθανε, αλλά καθεύδει»

«Ένας ταπεινός ποιμενάρχης με σημαντικό πνευματικό έργο έφυγε νωρίς»

Μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του Μητροπολίτη Καστορίας

«Σήμερα κλαίμε τον Δεσπότη μας που κοιμήθηκε νωρίς»

Ο Θ. Καράογλου για τον «ακοίμητο φύλακα» των Καστοριανών

Η Μητρόπολη Καστορίας για την κοίμηση του Ποιμενάρχη της

Αύριο στις 11 η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας

Ο Μητρ. Γρεβενών τοποτηρητής της Ι.Μ. Καστορίας

Θλίψη και συγκίνηση στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων