02/11/2020 02/11/2020 Η Ορθοδοξία αποχαιρέτησε στο Μαυροβούνιο έναν πνευματικό ηγέτη, έναν φωτισμένο θεολόγο και Ιεράρχη, έναν πατέρα που ενέπνευσε το ποίμνιό του με το βίο του και που πρόταξε το στήθος του σε χαλαιπούς καιρούς στις μάχες που δόθηκαν για την Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, αλλά και για την Ορθοδοξία εν γένει στην πολύπαθη γωνιά των Βαλκανίων.  Τόσο...
02 Νοεμβρίου, 2020 - 9:51
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2020 - 14:52

Μαυροβούνιο: Η Ορθοδοξία αποχαιρέτησε έναν μεγάλο ηγέτη

Διαδώστε:
Μαυροβούνιο: Η Ορθοδοξία αποχαιρέτησε έναν μεγάλο ηγέτη

Η Ορθοδοξία αποχαιρέτησε στο Μαυροβούνιο έναν πνευματικό ηγέτη, έναν φωτισμένο θεολόγο και Ιεράρχη, έναν πατέρα που ενέπνευσε το ποίμνιό του με το βίο του και που πρόταξε το στήθος του σε χαλαιπούς καιρούς στις μάχες που δόθηκαν για την Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, αλλά και για την Ορθοδοξία εν γένει στην πολύπαθη γωνιά των Βαλκανίων. 

Τόσο για το Μαυροβούνιο όσο και ολόκληρο τον κόσμο ήταν και θα παραμείνει ένας φωτεινός φάρος για την Ορθοδοξία. Και χθες Κυριακή 1η Νοεμβρίου πλήθος λαού είπαν το “ύστατο χαίρε” για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρό Αμφιλόχιο.

Το Πρακτορείο Ορθοδοξία κάλυψε λεπτό προς λεπτό την εξόδιο ακολουθία.

Παρακολουθήστε την σύνδεση σε συνεργασία του OPE.GR με την Ιερά Μονή Όστρογκ

 

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ελμπασάν κ. Αντώνιος (Εκκλησία της Αλβανίας), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος, τοποτηρητής της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και οι Πανιερώτατοι Επίσκοποι Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, Σουμοδίας κ. Ιωάννης, Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος, Κρούσεβατς κ. Δαβίδ, Σλαυονίας κ. Ιωάννης, Μπίχατς και Πέτροβατς κ. Σέργιος, Τιμοκίου κ. Ιλαρίων, Νύσσης κ. Αρσένιος, Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος, και οι Θεοφιλέστατοι βοηθοί Επίσκοποι Ρεμεσιάνας κ. Στέφανος, Διοκλείας κ. Μεθόδιος και ο Πανιερώτατος Σχολάζοντας Επίσκοπος πρώην Ζαχουμίου και Εργεγοβίνης κ. Αθανάσιος με πλήθος Ιερέων. 

Παρών και ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου και ο μέλλον πρωθυπουργός κ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς και πολλοί ακόμα άρχοντες της χώρας. 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας στην Εξόδιο Ακολουθία του Μητρ. Μαυροβουνίου

Το παρόν έδωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου. Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκστις κ. Ιωαννίκιος, πνευματικό τέκνο του μακαριστού Μητροπολίτου και τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως είχε σημειώσει ότι η έλευσή του θα σημάνει μια νέα αρχή στις σχέσεις Μαυροβουνίου και Σερβίας.

Δείτε την άφιξη του Σέρβου προέδρου:

Διαβάστε τη δήλωση του Πανιερωτάτου Επισκόπου κ. Ιωαννίκιου

 

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος.

Στην κρύπτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα ετάφη σήμερα, Κυριακή 1 Νοεμβρίου, ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρός Αμφιλόχιος μετά τη Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος με πολλούς Επισκόπους και Ιερείς. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία και η ταφή στην κρύπτη την οποία ετοίμασε ο μακαριστός Μητροπολίτης όσο ήταν εν ζωή.

Κατά τη Θεία Λειτουργία μίλησαν πολλοί Ιερείς αλλά και λαϊκοί, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί της χώρας του Μαυροβουνίου. Ο μακαριστός Μητροπολίτης κοιμήθηκε εν Κυρίω την Παρασκευή το πρωί στις 9:30, στο Νοσοκομείο της Ποντγκόριτσα και από εκεί μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Τσέτινιε, δίπλα στα Ιερά Λείψανα του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού, Μητροπολίτη Μαυροβουνίου.

Εξερχόμενη η σωρός του Νοσοκομείου για να οδηγηθεί στη Μονή όλο το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου συνόδευσε τον μακαριστό Μητροπολίτη, με δάκρυα στα μάτια.

Διαβάστε σχετικά – Ράγισαν οι καρδιές των γιατρών για τον Μαυροβουνίου.

Στην Ιερά Μονή του Τσέτινιε τελέστηκε εχτές το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού Θεία Λειτουργία με το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου να βρίσκεται δίπλα στα Ιερά Λείψανα του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού, Μητροπολίτη Μαυροβουνίου. Στο τέλος ψάλανε στα Ελληνικά το τροπάριο του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου το οποίο γράψανε οι μοναχοί της Σιμωνόπετρας.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ και το βίντεο με τη Θεία Λειτουργία.

Μετά τη Θεία Λειτουργία το σκήνωμα μεταφέρθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως με πλήθος κόσμου να το συνοδεύει. Χιλιάδες κόσμου συνόδευε την σορό που ξεκίνησε από το Τσέτινιε στη 1, έφτασε στην εκκλησία της Ποντγκόριτσα περίπου στις 2:30 μ.μ., λόγω του πλήθους που είχε κατακλύσει τον δρόμο, αναμένοντας γονατιστό, για να αποχαιρετίσει τον πνευματικό του ηγέτη, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Χιλιάδες κόσμου γονατιστοί στην υποδοχή της σορού του μακαριστού Μαυροβουνίου

Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως πραγματοποιήθηκε Μνημόσυνο και Ιερά Αγρυπνία δίπλα στο φέρετρο του μακαριστού Επισκόπου ενώ ο κόσμος περνούσε όλη τη νύχτα να προσκυνήσει και να αποχαιρετήσει τον αγαπητό Ιεράρχη.

Συγκινητικά στιγμιότυπα από το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Δείτε στιγμιότυπα από το διήμερο (31/10 και 1/11) που συγκλόνισε Μαυροβούνιους και Σέρβους, λαϊκούς και κληρικούς, που είπαν το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρό Αμφιλόχιο, έναν εξαίρετο ποιμενάρχη!

 

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Βουλγαρίας για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Τα συλλυπητήρια του προς τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Σερβίας για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου, εξέφρασε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Μακαριωτάτου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Ο μακαριστός παραμένει στην μνήμη μας ως παράδειγμα ενός άξιου ποιμένα και ενός ταπεινού μοναχού, ο οποίος παρά τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, παρέμεινε πιστός στον Χριστό, στα τέκνα του Θεού και στην Εκκλησία του Χριστού.

Το έργο του είναι γνωστό στον Βούλγαρο αναγνώστη, ιδιαιτέρως η αξία του για την Ορθόδοξη παιδαγωγική και την θεολογία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, καθώς και η πείρα του ως υψηλά μορφωμένου και πολυμαθή επισκόπου.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην Αυτού Μακαριότητα, στην Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Εκκλησίας και στους αδελφούς και αδελφές της ορφανής επισκοπής.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

«Τα λόγια του αντηχούν δυνατά και ακούγονται πολύ μακριά»

«O Μητρ. Αμφιλόχιος αγωνίστηκε για την επιβίωση της πίστεως»

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας για τον μακαριστό Μητρ. Μαυροβουνίου

«Ο μακαριστός ήταν γνώστης των μυστικών του Θεού και της σωτηρίας»

Συγκινητικά στιγμιότυπα από το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου (βίντεο)

Ο πρόεδρος της Βουλής προσκύνησε τη σορό του μακαριστού Μαυροβουνίου

«Αποχαιρετάμε έναν εκλεκτό φίλο κι αδελφό, έναν πνευματικό ηγέτη!»

Λαός και κλήρος συνοδεύει τον Μητρ.Μαυροβουνίου (ΒΙΝΤΕΟ)

«Ιερή παρακαταθήκη το παράδειγμα του»

Ράγισαν οι καρδιές των γιατρών για τον Μαυροβουνίου

Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι του Τσέτινιε

Το μεγαλείο της ψυχής του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες στο Μαυροβούνιο – Την Κυριακή το «ύστατο χαίρε» στον μακαριστό Μητροπολίτη Αμφιλόχιο

Μιλούν για τη σχέση τους με τον μακαριστό Μητροπολίτη Αμφιλόχιο

Το τελευταίο κήρυγμα του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου μέσα από το νοσοκομείο

«Αυτή είναι μια από τις πιο θλιβερές μέρες για την Εκκλησία μας»

«Δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα για την Ορθοδοξία»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων