09/12/2022 10/12/2022 Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) παρουσίασε την Ρουμανική έκδοση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022. Η έκδοση του Τόμου πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο διακοινοβουλευτικός θεσμός, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. τον Σεπτέμβριο του...
09 Δεκεμβρίου, 2022 - 19:02
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2022 - 2:04

Βουκουρέστι: Παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία

Διαδώστε:
Βουκουρέστι: Παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) παρουσίασε την Ρουμανική έκδοση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022.

Η έκδοση του Τόμου πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο διακοινοβουλευτικός θεσμός, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. τον Σεπτέμβριο του 2020, ως απάντηση στη μονομερή, αυθαίρετη και αντιδιεθνή απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη. Μια απόφαση που προσβάλει συνολικά τον Χριστιανισμό και θέτει σε κίνδυνο τη διαφύλαξη μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένων από την UNESCO.

 

 

Στην εκδήλωση αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της προστασίας του ναού-συμβόλου της Ορθοδοξίας, ενώ συζητήθηκαν και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ορθόδοξος κόσμος.

«Προσπαθούμε να ενοφθαλμίσουμε, να μπολιάσουμε το ορθόδοξο στίγμα και στις σύγχρονες ευρωπαϊκές αρχές. Οι οποίες, δυστυχώς, φαίνεται ότι απομακρύνονται από τις θεμελιώδεις χριστιανικές αξίες που δημιούργησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Όπως συμβαίνει και με την υποβάθμιση της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς, των ανθρωπιστικών σπουδών, της σπουδαίας αρχαίας γραμματείας. Ενάντια σε αυτή τη τάση επιδιώκουμε να εμπλουτιστεί το οραματικό πλαίσιο για το μέλλον της Ευρώπης, με τις χριστιανικές παραδόσεις», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία που εκφώνησε κατά την παρουσίαση του Τόμου.

 

 

Η Ορθόδοξη Ρουμανία

Επίσης σημείωσε ότι «η Ρουμανία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ο σπόρος της διδασκαλίας του Ευαγγελίου σπάρθηκε σε αυτόν τον τόπο, ήδη από τους αποστολικούς χρόνους από τον Απόστολο Ανδρέα τον πρωτόκλητο που κήρυξε τον θείο λόγο στην λεγόμενη Μικρά Σκυθία. Και ήδη από τον 3ο αιώνα λειτουργεί οργανωμένη Εκκλησία, ως χώρος του ευρύτερου ελληνορωμαϊκού κόσμου. Εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας συμμετείχαν στις Οικουμενικές Συνόδους, ήδη από την Α΄, τα 1700 χρόνια της οποίας θα εορτάσουμε το 2025. Και αυτή η σφραγίδα διατηρήθηκε στο διάβα των αιώνων παρά τις ιστορικές περιπέτειες και τις μεγάλες ανακατατάξεις, που προκαλούσαν οι αλλεπάλληλες εισβολές και  μετακινήσεις πληθυσμών. Αντιθέτως, η Ρουμανία κατέστη οχυρό της Ορθοδοξίας σε απόλυτη συνάφεια με το Βυζάντιο. Αλλά και μετά από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, εδώ η Ορθοδοξία παρέμεινε ισχυρή και ακμάζουσα, συμβάλλοντας και στην ενότητα του ρουμανικού έθνους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας σπουδαίος Ρουμάνος διανοούμενος, παγκοσμίου βεληνεκούς, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, ο Νικολάε Ιόργκα, κάνει λόγο για το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο. Για τη βυζαντινή δηλαδή κληρονομιά που έλαβαν όλα τα ορθόδοξα έθνη τα οποία ανήκουν στην ορθόδοξη Οικουμένη. Αυτή που αποτέλεσε ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητάς τους, του πολιτισμού τους, της βαθύτερης πνευματικότητάς τους».

 

Να μην επιτρέψουμε την καταστροφή της Αγίας Σοφίας

Σχετικά με την πρωτοβουλία για την έκδοση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, τονίζοντας ότι «επιστήμονες και ΜΜΕ της Τουρκίας αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα παρέμβαση, με την εισροή καθημερινώς χιλιάδων επισκεπτών, το μνημείο θα έχει καταστραφεί μέχρι το 2050. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη; Μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς σε μια τέτοια απρεπή συμπεριφορά; Ως ΔΣΟ έχουμε πάρει την απόφασή μας. Και προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη. Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Θεσμοί, όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ, κυβερνήσεις, κοινοβούλια, εκκλησιαστικές αρχές, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών, έχουμε λόγο σε ό,τι συμβαίνει. Να αποδείξουμε ότι στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται η επιστροφή σε μεσαιωνικές πρακτικές. Είμαστε βέβαιοι, ότι αυτή η έκκληση βρίσκει στην φιλόξενη Ρουμανία την απήχηση που της αρμόζει».

 

Παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου:

 

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ρουμανίας, κ. Sergiu Nistor, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Παιδείας και Έρευνας, καθηγητής Φιλοσοφίας, κ. Sorin Costreie, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Vasile-Daniel Suciu, ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας της Ρουμανίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, κ. Razvan Teodorescu, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Εκκλησίας της Ρουμανίας π. Mihai Tița, και ο επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτής κ. Ionut Vulpescu.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΔΣΟ ο βουλευτής του Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, οι βουλευτές της Βουλής της Αιγύπτου κα Dina Abdelakarim και κ. Emad Khalil, ο βουλευτής της Γεωργίας κ. Irakli Kadagishvili και ο Παλαιστίνιος βουλευτής κ. Fuad Kokaly.

Από τη Βουλή της Ρουμανίας παρέστησαν ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας», κ. Dragos Gabriel Zisopol, ο κ. Gabriel-Ioan Avramescu, ο κ. Colesa Ilie-Alin και ο κ. Feodor Silviu. Επίσης παρέστησαν οι πρέσβειρες της Ελλάδας κα Σοφία Γραμματά και της Γεωργίας κα Tamar Beruchashvili.

 

Στον… ναό της αθεΐας

Από τους ομιλητές ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ρουμανίας, κ. Sergiu Nistor επεσήμανε ότι το κτίριο του Κοινοβουλίου, που προοριζόταν για «Ναός της αθεΐας» τελικά γίνεται ο χώρος που συζητούμε για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων.

Ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Sorin Costreie ανέφερε ότι το έργο της ΔΣΟ και η συζήτηση που διοργανώνεται για την Αγία Σοφία είναι πέρα από εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά σύνορα, πάνω από κόμματα και «χρώματα». Επιπλέον, κάλεσε σε ενέργειες για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και πόνο.

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Ρουμανίας π. Mihai Tița ανέγνωσε μήνυμα του Μακαριωτάτου κ.κ. Δανιήλ, με το οποίο χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΔΣΟ για την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας.

 

 

Αναλυτικά, το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας:

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων μαζί με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) για τη διοργάνωση της παρουσίασης της Ρουμανικής έκδοσης του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2022.

Στο περιεχόμενο της έκδοσης παρουσιάζονται χαρακτηριστικοί χώροι λατρείας αφιερωμένοι στη Σοφία του Θεού, με εικόνες και περιγραφές, ξεκινώντας από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και συνεχίζοντας με άλλες τριάντα επτά εκκλησίες από όλο τον κόσμο, ως σημαντικό μέρος της παγκόσμιας πνευματικής και υλικής κληρονομιάς, μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, αλλά και μεγάλης αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Όπως μας διαβεβαιώνει ο Άγιος Απόστολος Παύλος, «ἡμεῖς δὲ κηρύσσομεν Χριστὸν ἐσταυρωμένον, ᾿Ιουδαίοις μὲν σκάνδαλον, ῞Ελλησι δὲ μωρίαν, 24 αὐτοῖς δὲ τοῖς κλητοῖς, ᾿Ιουδαίοις τε καὶ ῞Ελλησι, Χριστὸν Θεοῦ δύναμιν καὶ Θεοῦ σοφίαν·» (Προς Κορινθίους Α’ 1:23-24). Επομένως, κάθε χώρος της Σοφίας του Θεού είναι ένας χώρος αφιερωμένος στον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Η κυκλοφορία της έκδοσης «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» μας δίνει την ευκαιρία να μελετήσουμε πιο προσεκτικά και να εκτιμήσουμε την ιστορία και την αξία ενός ιερού χώρου, γιατί ο καθαγιασμός ενός τόπου λατρείας μεταμορφώνει το δώρο των ανθρώπων στο Θεό, σε δώρο που προσφέρει η Υπεραγία Τριάδα στους ανθρώπους . Όταν μια εκκλησία καθαγιάζεται, οι άνθρωποι προσφέρουν στον Θεό υλικά επίγεια αγαθά και ο Θεός προσφέρει στους ανθρώπους πνευματικά ουράνια αγαθά.

Ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή υγεία και ευτυχία, καθώς και μεγάλη βοήθεια από τον Θεό στη διατήρηση της χριστιανικής Ορθόδοξης πίστης και στην καλλιέργεια της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων λαών.»

 

Ο επικεφαλής της Ρουμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτής Ionut Vulpescu, σημείωσε ότι δυστυχώς υπάρχει μια αποϊεροποίηση του σύγχρονου κόσμου, και πρέπει να ξαναβρούμε τις αξίες του πολιτισμού μας, όπως αυτές που άφησε το Βυζάντιο. Αναφέρθηκε ακόμη στο έργο της ΔΣΟ για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας της Ρουμανίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, κ. Razvan Teodorescu αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του Βυζαντίου, και ιδιαίτερα των Πατέρων της Εκκλησίας, από την Καππαδοκία, και τις άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας, και πώς η σκέψη τους, δημιούργησε μια σύνθεση με τον ελληνορωμαϊκό κόσμο που επηρέασε την Ευρώπη.

Τέλος, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ κ. Κώστας Μυγδάλης ανέδειξε τους στόχους της ΔΣΟ για την ενότητα των Ορθοδόξων σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, αναφέροντας ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του, και ταυτόχρονα για την ανάγκη η Ευρώπη μαζί με την Ελευθερία που έχει στον πυρήνα της οντότητάς της να στηρίξει και τις αξίες της, όπου σημαντική θέση έχουν οι χριστιανικές αξίες της ιστορίας της.

Να σημειωθεί ότι στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε και Έκθεση με φωτογραφίες για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο από τον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας, που πραγματοποίησε η ΔΣΟ.

Επίσης στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συζήτησε με τον πρόεδρο της «Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας», κ. Dragos Gabriel Zisopol, ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Ρουμανίας, ενώ συνομίλησε και με παιδιά από τις ελληνικές κοινότητες της χώρας που είχαν έλθει για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

 

Ο Τόμος «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο»

Το εν λόγω επιστημονικό πόνημα -καρπός της συνεργασίας της Δ.Σ.Ο. και του Κέντρου Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκευτικός Διάλογος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- αποσκοπεί μέσα από κείμενα μιας πολυεθνικής ομάδας ερευνητών/επιστημόνων στην πολυδιάστατη σκιαγράφηση των 37 ιστορικών εμβληματικών ναών αφιερωμένων στη Σοφία του Θεού, οι οποίοι βρίσκονται σε 11 χώρες από τη Σκωτία μέχρι τα βάθη της Κίνας και από την Κύπρο ως την Αγία Πετρούπολη. Συγκεκριμένα, οι χώρες που περιλαμβάνονται στον τόμο είναι οι ακόλουθες: Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία και Τουρκία. Η πολύ-πρισματική μελέτη καλύπτει πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή, το πολιτιστικό αποτύπωμα, τον εσωτερικό διάκοσμο, την αρχιτεκτονική και τη ναοδομία των Ναών της του Θεού Σοφίας.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες (Αγγλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Ιταλικά, Ουκρανικά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Σερβικά) και μεταφράζεται σε άλλες 4 (Αρμενικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Φινλανδικά), ενώ αναμένεται να μεταφραστεί και σε άλλες, προκειμένου να διανεμηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την ανάδειξη του πνευματικού, ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος που περικλείουν οι περικαλλείς ναοί της Σοφίας του Θεού.

 

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στο βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας

 

Παρουσίαση βίντεο για τα 30 χρόνια δράσης της ΔΣΟ

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Αντιπρόεδρο της Ακαδημίας της Ρουμανίας και πρώην υπουργό Πολιτισμού, Razvan Teodorescu

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφέρει στον επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ Ionut Vulpescu αναμνηστικό

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πρέσβεις ξένων χωρών, βουλευτές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πρέσβεις ξένων χωρών, βουλευτές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, και μεταξύ αυτών παιδιά από τις ελληνικές κοινότητες της Ρουμανίας

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, και μεταξύ αυτών παιδιά από τις ελληνικές κοινότητες της Ρουμανίας

 

Για την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας υπήρξε ενδιαφέρον και από τα τηλεοπτικά κανάλια της Ρουμανίας που κάλυψαν την εκδήλωση

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τα παιδιά από τις Ελληνικές Κοινότητες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση

 

Στο χώρο του Κοινοβουλίου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο από τον διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας της ΔΣΟ

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Φωτογραφίες: basilica.ro / Mircea Florescu)

 

Αναλυτικά η Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας:

Εξοχώτατε κ. πρόεδρε, 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές, 

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους της ΔΣΟ, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση προσήλθαμε σήμερα εδώ, στο Παλάτι του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας, στην ιστορική πρωτεύουσα της χώρας, στο όμορφο Βουκουρέστι.  Το αποκαλούμενο, όχι τυχαία, ως το Μικρό Παρίσι των Βαλκανίων. 

Πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην μακρά αλυσίδα των προγραμματισμένων παρουσιάσεων σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο. 

Για τον λόγο αυτό, εκ μέρους της ΔΣΟ, ενός θεσμού που στους κόλπους του περιλαμβάνει εκπροσώπους 25 κοινοβουλίων, θέλω να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τον πρόεδρο της Βουλής για την ευγενική φιλοξενία, και τη δυνατότητα πραγματοποίησης της εκδήλωσής μας στους χώρους του Κοινοβουλίου. 

Όπως, επίσης, και τον επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας κ. Ιοαν Βουλπέσκου και τους συναδέλφους βουλευτές από το Ρουμανικό κοινοβούλιο που συμμετέχουν στην ΔΣΟ, συμβάλλοντας δημιουργικά στο έργο της. 

Αναμφίβολα, η Ρουμανία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ο σπόρος της διδασκαλίας του Ευαγγελίου σπάρθηκε σε αυτόν τον τόπο, ήδη από τους αποστολικούς χρόνους, από τον Απόστολο Ανδρέα τον πρωτόκλητο που κήρυξε τον θείο λόγο στην λεγόμενη Μικρά Σκυθία. 

Και ήδη από τον 3ο αιώνα λειτουργεί οργανωμένη Εκκλησία, ως χώρος του ευρύτερου ελληνορωμαϊκού κόσμου. Εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας συμμετείχαν στις Οικουμενικές Συνόδους, ήδη από την Α΄, τα 1700 χρόνια της οποίας θα εορτάσουμε το 2025. 

Και αυτή η σφραγίδα διατηρήθηκε στο διάβα των αιώνων παρά τις ιστορικές περιπέτειες και τις μεγάλες ανακατατάξεις, που προκαλούσαν οι αλλεπάλληλες εισβολές και  μετακινήσεις πληθυσμών. Αντιθέτως, η Ρουμανία κατέστη οχυρό της Ορθοδοξίας σε απόλυτη συνάφεια με το Βυζάντιο. 

Αλλά και μετά από την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, η Ορθοδοξία παρέμεινε εδώ ισχυρή και ακμάζουσα, συμβάλλοντας και στην ενότητα του ρουμανικού έθνους. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ένας σπουδαίος Ρουμάνος διανοούμενος, παγκοσμίου βεληνεκούς, και πρώην πρωθυπουργός, ο Νικολάε Ιόργκα, κάνει λόγο για το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο. 

Για τη βυζαντινή, δηλαδή, κληρονομιά που έλαβαν όλα τα ορθόδοξα έθνη, τα οποία ανήκουν στην ορθόδοξη Οικουμένη. Αυτή που αποτέλεσε ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητάς τους, του πολιτισμού τους, της βαθύτερης πνευματικότητάς τους. 

Πάνω σε αυτήν την κληρονομιά θεμελιώνεται η ενότητα και η δράση της ΔΣΟ, επιδιώκοντας να δώσουμε το δικό μας στίγμα στο ευρωπαϊκό και ευρύτερο γίγνεσθαι. 

Αυτή ήταν και η πρόθεση των ιδρυτών του θεσμού μας πριν σχεδόν 30 έτη. Γιατί το 2023 συμπληρώνονται τρεις δεκαετίες από εκείνο το γεγονός, που ήλθε ως φυσιολογική εξέλιξη, μετά την πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων και την αποκατάσταση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό το ορθόδοξο στίγμα προσπαθούμε να ενοφθαλμίσουμε και στις σύγχρονες ευρωπαϊκές αρχές. Οι οποίες, δυστυχώς, φαίνεται ότι απομακρύνονται από τις θεμελιώδεις χριστιανικές αξίες που δημιούργησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. 

Όπως συμβαίνει και με την υποβάθμιση της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς, των ανθρωπιστικών σπουδών, της σπουδαίας αρχαίας γραμματείας. 

Ενάντια σε αυτή τη τάση η ΔΣΟ επιδιώκει να εμπλουτιστεί το οραματικό πλαίσιο για το μέλλον της Ευρώπης, με τις χριστιανικές παραδόσεις. 

Ταυτόχρονα, βεβαίως, όπως κάναμε εξ αρχής, δηλώνουμε τη θλίψη μας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για τον αιματηρό πόλεμο που διεξάγεται εδώ και 10 μήνες, για τους νεκρούς, τους τραυματίες, τα εκατομμύρια των προσφύγων. 

Η λύπη μας είναι μεγαλύτερη γιατί ο πόλεμος διεξάγεται μεταξύ δύο ομοδόξων, δύο ορθοδόξων λαών, πνευματικών τέκνων του Βυζαντίου. Ελπίζουμε ότι επιτέλους θα επικρατήσει η φωνή της λογικής, η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η παύση των εχθροπραξιών και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, στο Βουκουρέστι, βρισκόμαστε γιατί θεωρήσαμε ως αδήριτη ανάγκη να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό βιβλίο, που εμπεριέχει την παρουσίαση 37 Ναών αφιερωμένους στην Αγία Σοφία. 

Ο λόγος της έκδοσης του Τόμου αυτού ήταν η αυθαίρετη και απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος. 

Όπως όλοι γνωρίζουν, ο περικαλλής αυτός Ναός, οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα, επί αυτοκρατορίας Ιουστινιανού. Αμέσως, αυτό το θαύμα της αρχιτεκτονικής κατέστη σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, σημείο αναφοράς για όλους τους κατοπινούς αιώνες. 

Ο Ναός διασώθηκε από τη φθορά του χρόνου, των φυσικών στοιχείων και των ανθρώπινων παρεμβάσεων, μέχρι που τη δεκαετία του 1930, ο ηγέτης τότε της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ, αποφάσισε να γίνει μουσείο. 

Κι αυτή η απόφαση ωφέλησε τα μάλα στη συντήρησή και στην ανάδειξη στοιχείων του, που είχαν καλυφθεί, όπως οι σπάνιες τοιχογραφίες του.

Δυστυχώς, όμως, το θέρος του 2020, μέσα σε ένα κλίμα θρησκευτικού φανατισμού, εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας, η Αγία Σοφία μετατρέπεται και πάλι σε τζαμί. 

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα προστατευμένα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. 

Αντιθέτως, η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν απολύτως απαξιωτική προς κάθε θεσμό, και κυρίως προς την ιστορία και την αξία του μνημείου. 

Έκτοτε, τεράστια πλήθη συρρέουν σε αυτόν, χωρίς μέτρα προστασίας, προκαλώντας αποδεδειγμένα, σύμφωνα και με τις καταγγελίες των τουρκικών ΜΜΕ, μεγάλες φθορές. 

Αναφέρω ενδεικτικά τις ζημιές στην Αυτοκρατορική Πύλη, κι αυτή του 6ου αιώνος, σε τοίχους του μνημείου και στα μάρμαρα στο εσωτερικό του ναού. 

Επιστήμονες και ΜΜΕ της Τουρκίας αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα παρέμβαση, με την εισροή καθημερινώς χιλιάδων επισκεπτών, το μνημείο θα έχει καταστραφεί μέχρι το 2050. 

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη; Μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς σε μια τέτοια απρεπή συμπεριφορά; 

Ως ΔΣΟ έχουμε πάρει την απόφασή μας. Και προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη. Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. 

Θεσμοί, όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ, κυβερνήσεις, κοινοβούλια, εκκλησιαστικές αρχές, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών έχουμε λόγο σε ό,τι συμβαίνει. 

Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται η επιστροφή σε μεσαιωνικές πρακτικές. 

Είμαστε βέβαιοι, ότι αυτή η έκκληση βρίσκει στην φιλόξενη Ρουμανία την απήχηση που της αρμόζει. 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και την θερμή υποδοχή  και φιλοξενία στο κοινοβούλιο της χώρας σας.  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων