03/02/2023 03/02/2023 Το Τμήμα Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου ΛΟΓΟΣ της Εκκλησίας της Αλβανίας (έργου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου), σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Τιράνων και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, προσκαλεί στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:00 (GMT +1). Στο...
03 Φεβρουαρίου, 2023 - 18:33
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2023 - 19:19

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στα Τίρανα

Διαδώστε:
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στα Τίρανα

Το Τμήμα Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου ΛΟΓΟΣ της Εκκλησίας της Αλβανίας (έργου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου), σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Τιράνων και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, προσκαλεί στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:00 (GMT +1).

Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο κ. Θεοδόσιος Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Αυτόματα και ρομπότ στην αρχαία Ελλάδα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Λόγος και είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από φωτογραφική έκθεση και προβολή ταινιών με θέμα «Μεγάλα τεχνικά έργα της αρχαίας Ελλάδας», η οποία θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου στον ισόγειο χώρο του Πανεπιστημιακού Κολεγίου ΛΟΓΟΣ.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως», όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών.

Με πληροφορίες από sansimera

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων