23/09/2020 23/09/2020 Το αρχαίο εκκλησάκι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης παρά τον «Προμαχώνα Κωνστάντζας», στα τείχη της Λευκωσίας, γιορτάζει αύριο Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ απόψε στις 17.30 θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Μετοχίου Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Θα χοροστατήσει και θα κηρύξει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος...
23 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 23/09/2020 - 9:51

Γιορτάζει η Αγία Θέκλα στα τείχη της Λευκωσίας

Διαδώστε:
Γιορτάζει η Αγία Θέκλα στα τείχη της Λευκωσίας

Το αρχαίο εκκλησάκι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης παρά τον «Προμαχώνα Κωνστάντζας», στα τείχη της Λευκωσίας, γιορτάζει αύριο Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ απόψε στις 17.30 θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Μετοχίου Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

Θα χοροστατήσει και θα κηρύξει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης της ιερής εικόνας της Αγίας Θέκλας η πομπή θα πορευθεί προς τα Ενετικά τείχη της πόλης και θα ολοκληρωθεί η ακολουθία του Εσπερινού στον ιερό χώρο της Αγίας Θέκλης.

Ανήμερα της εορτής το πρωί, θα τελεσθεί Όρθρος και θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, Μετοχίου Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

Στα προλεγόμενα της Ακολουθίας της Αγίας Θέκλας, στη Λευκωσία του 1951, αναφέρει ο Ν. Κληρίδης:

«… Στη Λευκωσία, στη νότια πλευρά του Ενετικού τείχους, κοντά στο άνοιγμα Αγίου Αντωνίου και δίπλα από τον Προμαχώνα που ονομάζεται Παϊρακτάρης (σημ. «Προμαχώνας Κωνστάντζα»), εκεί, σε παλαιότερα χρόνια, υπήρχε ναός αφιερωμένος στην Αγίαν Θέκλαν. Αυτός κατεδαφίστηκε από τους Ενετούς μαζί με πολλούς άλλους ναούς, όταν έκτιζαν τα καινούργια τείχη της Λευκωσίας (1567) για να αντιμετωπίσουν την επίθεση των Τούρκων. Ο σεβασμός των Ελλήνων Χριστιανών της Λευκωσίας προς την Αγίαν Θέκλαν ανάγκασε τους Ενετούς να κτίσουν στη βάση του τείχους, και στη θέση που υπήρχε ο ναός της Αγίας, μία μικρή αψίδα. Στο βάθος υπάρχει θήκη με διαστάσεις 0,46 Χ 0,50 που χρησίμευε για τοποθέτηση της εικόνας. Η αψίδα κλείει με ξύλινη θύρα που ανοίγει μονάχα την ημέρα του εορτασμού της μνήμης της Αγίας (23 και 24 Σεπτεμβρίου).

Οι εφημέριοι του ναού του Αγίου Αντωνίου έψαλλαν την Ακολουθία της Αγίας στο ναόν του Αγίου Αντωνίου με εορταστή τον περίφημο δραγομάνο της Κύπρου Χατζηγεωρκάτζην. Στο τέλος της Ακολουθίας του εσπερινού έπαιρναν την εικόνα της Αγίας κι έκαναν λιτανεία, ακολουθούμενοι από όλο το εκκλησίασμα. Στην αψίδα τους υποδέχονταν εκατοντάδες άλλων, που περίμεναν εκεί την εικόνα της Αγίας για προσκύνημα.

Η εικόνα της Αγίας που σώζεται στο ναόν του Αγίου Αντωνίου, αν και αχρονολόγητη, φαίνεται παλιά. Είναι δίδυμη, στα αριστερά είναι ζωγραφισμένη η Αγία Θέκλα και στα δεξιά ο Κύπριος Άγιος Ηρακλείδιος, πρώτος επίσκοπος της Ταμασσού, ίσως γιατί κι οι δύο Άγιοι ήσαν σύχρονοι…».

(Ν. Κληρίδη, Προλεγόμενα της Ακολουθίας της Αγίας Θέκλας, Λευκωσία 1951).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων