07/11/2023 07/11/2023 Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με τα τύμπανα του πολέμου να μην έχουν σταματήσει να κρούουν και η αιματοχυσία να συνεχίζεται, σκορπίζοντας παγκόσμια οδύνη καθώς χιλιάδες άνθρωποι και από τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και από την πλευρά της Παλαιστίνης έχουν...
07 Νοεμβρίου, 2023 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/11/2023 - 9:06

Αιματοχυσία στη Γάζα: Ένας μήνας ολέθρου – Η στάση του Ορθόδοξου κόσμου και το διαρκές αίτημα για Ειρήνη

Διαδώστε:
Αιματοχυσία στη Γάζα: Ένας μήνας ολέθρου – Η στάση του Ορθόδοξου κόσμου και το διαρκές αίτημα για Ειρήνη

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με τα τύμπανα του πολέμου να μην έχουν σταματήσει να κρούουν και η αιματοχυσία να συνεχίζεται, σκορπίζοντας παγκόσμια οδύνη καθώς χιλιάδες άνθρωποι και από τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και από την πλευρά της Παλαιστίνης έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και χριστιανοί. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Ήταν 7 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο, όταν ρουκέτα της Χαμάς έπληξε ισραηλινό έδαφος. Ήταν η ημέρα που θα ξεκινούσε μια μεγάλη αιματοχυσία, η μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία έχει βάλει στο ρυθμό της ανασφάλειας όλη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη καθώς υπάρχουν μεγάλοι φόβοι για περαιτέρω εξάπλωση της σύρραξης και σε άλλες περιοχές. Όλα αυτά την ώρα που η πολύπαθη Γάζα βρίσκεται μπροστά στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση με τους αμάχους να είναι τα θύματα αυτής της τραγωδίας. Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν είναι πρόθυμος σε υποχωρήσεις και διεμήνυσε εκ νέου ότι οι μάχες θα συνεχιστούν.

Η σημασία για τον χριστιανικό κόσμο

Για τους χριστιανούς η σύγκρουση αυτή έχει μια ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς διεξάγεται στους Αγίους Τόπους, στα μέρη που περπάτησε ο Ιησούς Χριστός, στα μέρη που η Αγία Γραφή εξιστορεί, στα μέρη όπου πραγματοποιήθηκε η εκπλήρωση του σχεδίου της Θείας Οικονομίας. Ένα μεγάλο κύμα προσευχής στον ανά την οικουμένη χριστιανικό κόσμο έχει εξαπλωθεί, ενώ το βαρύτερο πλήγμα υπήρξε ο θάνατος 18 αμάχων χριστιανών στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα όπου χτυπήθηκε από την επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας με την Αραβόφωνη Κοινότητα να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα ενώ ζημιές υπέστησαν και μέρη του συγκροτήματος της Μονής.

Στην καταδίκη κάθε πράξης που πλήττει πρωτίστως τον άνθρωπο έχει προχωρήσει το σύνολο του Ορθόδοξου κόσμου. Προκαθήμενοι με δηλώσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή έκαναν έκκληση για ειρήνη ενώ οι αναφορές είναι διαρκής όταν οι περιστάσεις το επιτρέπουν και δίνεται η δυνατότητα να εισακουστεί η κραυγή αγωνίας για τους Αγίους Τόπους.

Ορθόδοξες Εκκλησίες, επίσης, έθεσαν το ζήτημα την Μέσης Ανατολής κατά τις συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν οι κατά τόπους Ιερές Σύνοδοι γεγονός που δηλώνει ότι η στήριξη στον πολύπαθο και δοκιμαζόμενο άνθρωπο είναι ευθύνη των ποιμένων. Κραυγή ικεσίας ύψωσαν και Ιεράρχες. Οι μεμονωμένες φωνές δεν αποτέλεσαν ούτε αποτελούν διαφοροποίηση από την κοινή θέση των Εκκλησιών, εκφράζουν θα λέγαμε την προσωπική αγωνία του καθενός προτρέποντας το ποίμνιο για διαρκή πνευματική εγρήγορση.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Από την πρώτη στιγμή επωμίστηκε το βάρος της σύρραξης καθώς αυτή πραγματοποιείται στα εδάφη του. Έως και την έναρξη των εχθροπραξιών τόσο ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Πατριάρχης Ιεροσολύμων, όσο και οι υπόλοιποι Αρχηγοί των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση των χριστιανών και τη συστηματική παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Όταν οι σειρήνες του πολέμου ξεκίνησαν και πάλι δεν έμειναν αδρανείς στο να βλέπουν με αμηχανία τα όσα γίνονται. Μέσα από την δημόσια  καταγγελία των βομβαρδισμών που έπληξαν χώρους λατρείας, νοσοκομεία καθώς και άλλους χώρους ζήτησαν από την διεθνή κοινότητα να μεσολαβήσει έτσι ώστε ο όλεθρος του πολέμου να σταματήσει και να επέλθει η ειρήνη.

Χώροι λατρείας έγιναν καταφύγια για αμάχους, ανεξαρτήτου θρησκεύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα όπου περισσότεροι από 400 χριστιανοί και μουσουλμάνοι Παλαιστίνιοι φιλοξενήθηκαν και συνεχίζουν να φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Μονής. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κ.. Αλέξιος, παρά το πλήγμα που δέχθηκε το μοναστήρι, είχε δηλώσει κατηγορηματικά, μεταξύ των μέσων που μίλησε και στο ope.gr, ότι δεν πρόκειται να αφήσει το μοναστήρι όσο εκεί θα υπάρχει ακόμη και ένας άνθρωπος. “Δεν περιμένουμε από χέρι ανθρώπου βοήθεια, μόνο από τον Θεό, είχε πει χαρακτηριστικά στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη. Με πόνο καρδιά ο ίδιος είχε τελέσει την εξόδιο ακολουθία των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό της 19ης Οκτωβρίου.

Ο αγώνας για τον συντονισμό της πολυτάραχης κατάστασης και την βοήθεια προς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται συνεχίζεται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Κατά τον φετινό εορτασμό του ιδρυτή της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ο Μακαριωτατος κ. Θεόφιλος έκανε έκκληση να παρακαλέσουμε τον Άγιο Ιάκωβο έτσι ώστε με τις ικεσίες αυτού και τις πρεσβείς της Υπεραγίας Θεοτόκου ο Κύριος να εμφυσήσει στις καρδιές όλων και κυρίως στην δοκιμαζόμενη περιοχή από τον πόλεμο Ισραηλ -Χαμάς.

Δείτε επίσης: Η εορτή του Αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων – Έκκληση για ειρήνη στην δοκιμαζόμενη περιοχή

Η στάση του Ορθόδοξου κόσμου

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει απευθύνει από την πρώτη στιγμή έκκληση για το νέο κύμα βίας που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή. Το ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου για την κατάσταση στους Αγίους Τόπους είναι διαρκές καθώς σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του αναφέρεται στα όσα συμβαίνουν εκεί και ζητεί από τον Θεό του ελέους να φέρει την ειρήνη. Μάλιστα, εξάφρασε την αμέριστη στήριξη και στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την οποία είχαν πριν λίγο διάστημα.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, σε συνεντεύξεις μίλησε για τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στα μέρη όπου περπάτησε ο Χριστός. Κατά την εορτή των Αγίων Αναργύρων, από το Κάιρο ζήτησε για ακόμη μια φορά από τους πιστούς να προσευχηθούν.

Από την πλευρά του το Πατριαρχείο Αντιοχείας προχώρησε σε μια κίνηση η οποία αποδεικνύει ότι οι δύσκολες περιστάσεις μπορεί να οδηγήσουν στην άρση των όποιων διαφορών. Κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου τον προηγούμενο μήνα εκτός από την στήριξη που εξέφρασε προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποφάσισε να αποκαταστήσει και την κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών η διακοπή της οποία είχε προκύψει μετά από εκκλησιαστική διαμάχη για τη δικαιοδοσία στο Κατάρ. Στην προκειμένη περίπτωση φάνηκε ότι ο κίνδυνος του πολέμου επούλωσε την πληγή της εσωτερικής διαμάχης.

Στις Εκκλησίες Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας και Γεωργίας λίγο πολύ η στάση υπήρξε η ίδια. Έκκληση για ειρήνη, να δοθεί βαρύτητα στους Αγίους Τόπους καθώς και στήριξη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την εκεί αδελφότητα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος από την πλευρά της με ανακοίνωση λίγο μετά τις εργασίες της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο καταδίκασε τον πόλεμο και κάθε μορφή βίας, από όπου και αν προέρχονται, εξέφρασε την συμπαράσταση προς τον Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο και την Αγιοταφική Αδελφότητα και ζήτησε από τον ευσεβή λαό της να εντείνει την προσευχή του για την κατάπαυση του πυρός. Η Εκκλησία της Ελλάδος προχώρησε και στην καταδίκη του βομβαρδισμού την Μονής του Αγίου Πορφυρίου, ενώ ο Προκαθήμενος Αυτής, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με μέλη οικογενειών απαχθέντων από το Ισραήλ, ενημερώθηκε και για αυτή την έκφανση της τραγωδίας και δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το ζήτημα στην προσεχή ΔΙΣ.

Οι Αυτοκέαφλες Ορθόδοξες Εκκλησίες Πολωνίας και Αλβανίας παρακολουθούν και αυτές με πόνο καρδίας τις τραγικές εξελίξεις ζητώντας από την πλευρά τους τον τερματισμό του πολέμου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος είχε και προσωπική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Το μήνυμα που εξάγεται από την στάση του Ορθόδοξου κόσμου είναι ένα. ΕΙΡΗΝΗ. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να κηρύττει το “και επί γης ειρήνη”. Έως ότου οι ισχυροί της γης φωτιστούν και δουν το μάταιο του πολέμου, η αποστολή της Ορθοδοξίας δια στόματος των κορυφών αυτής, δηλαδή των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησίας, θα είναι η διαρκής εργασία και παρέμβαση για να επέλθει το ποθούμενο σε έναν κόσμο που σήμερα διαρκώς κατακερματίζεται, όπως τόνισε από το Αμπού Ντάμπι ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κεντρική φωτογραφία: Mohammed ABED / AFP

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων