07/05/2023 08/05/2023 Σήμερα, 7 Μαΐου, εορτάζουμε το γεγονός του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού και τιμούμε τη μνήμη των Μαρτύρων Ακακίου, Κοδράτου και Μαξίμου, καθώς και του Οσίου Νείλου του νέου, του Μυροβλύτου, ο οποίος καταγόταν από τον Άγιο Πέτρο Κινουρίας της Πελοποννήσου και έζησε ασκητικά στον Άθωνα κατά το 17ο αιώνα μ.Χ, ειδικά...
07 Μαΐου, 2023 - 8:49
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2023 - 2:56

7 Μαΐου: Μνήμη του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού

Διαδώστε:
7 Μαΐου: Μνήμη του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού

Σήμερα, 7 Μαΐου, εορτάζουμε το γεγονός του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού και τιμούμε τη μνήμη των Μαρτύρων Ακακίου, Κοδράτου και Μαξίμου, καθώς και του Οσίου Νείλου του νέου, του Μυροβλύτου, ο οποίος καταγόταν από τον Άγιο Πέτρο Κινουρίας της Πελοποννήσου και έζησε ασκητικά στον Άθωνα κατά το 17ο αιώνα μ.Χ, ειδικά στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Για λόγους βαθύτερης ασκήσεως και πνευματικής επιμέλειας, αναχωρούσε για τα ασκητήρια στα βάθη της ερήμου του Άθωνα.

Το σώμα του έμεινε για 150 χρόνια κρυμμένο στη γη, στον τόπο του σπηλαίου, όπου βίωσε την πρακτική του αναχωρητικού βίου.

Σήμερα, να σημειωθεί ότι εορτάζεται η μνήμη του Οσίου Νείλου, ένεκα της εύρεσης και ανακομιδής του ιερού λειψάνου του, ενώ η μνήμη του Οσίου τιμάται από την Εκκλησία και στις 12 Νοεμβρίου.

Η πρώτη εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο Μέγα Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «ἐν τούτῳ νίκα». Σήμερα εορτάζουμε μια άλλη θαυμαστή εμφάνιση, που επιτελέστηκε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 346 μ.Χ. Τότε, αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος και βασιλιάς ο Κωνστάντιος, γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Η εμφάνιση αυτή έγινε στις 7 Μαΐου, κατά μια των ημερών της Πεντηκοστής. Ήταν η ώρα (βυζαντινή) τρίτη, όταν ξαφνικά στον ουρανό φάνηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά, μέχρι και το όρος των Ελαίων. Το υπερφυσικό αυτό θέαμα προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και συγκίνηση σε όλους τους ευρισκόμενους στην Ιερουσαλήμ. Νέοι και γέροι, γυναίκες και παιδιά, όλοι μαζί, έτρεξαν στην εκκλησία και με πολλή χαρά και θερμή κατάνυξη ευχαρίστησαν και δόξασαν το Θεό, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, που αγίασε το ξύλο του σταυρού και κατέστησε το σημείο αυτού ισχυρότατο όπλο των αγωνιζόμενων χριστιανών κατά του διαβόλου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων