21/04/2022 21/04/2022 Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σε μοναστηριακό κλίμα τελέστηκε και σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη του 2022, η Θεία Λειτουργία, σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Φωκίδας. Όπως εξήγησε ο Γέροντας Νεκτάριος στη διάρκεια της ομιλίας του σαν σήμερα το βράδυ της Πέμπτης, προ 2000 ετών, ο...
21 Απριλίου, 2022 - 18:08
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2022 - 18:02

Πώς προέκυψε το «γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανώλης»

Διαδώστε:
Πώς προέκυψε το «γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανώλης»

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σε μοναστηριακό κλίμα τελέστηκε και σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη του 2022, η Θεία Λειτουργία, σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Φωκίδας. Όπως εξήγησε ο Γέροντας Νεκτάριος στη διάρκεια της ομιλίας του σαν σήμερα το βράδυ της Πέμπτης, προ 2000 ετών, ο Κύριος παρέδωσε το Καινό Πάσχα: ένα Πάσχα που προηγήθηκε του εβραϊκού, το οποίο ακολουθούσε το Σάββατο και οι Εβραίοι σε ανάμνηση της εξόδου τους από την Αίγυπτο, στο πασχαλινό τραπέζι τους τρώνε αρνί, πικρά χόρτα, άζυμο ψωμί κλπ. Ο Χριστός τέλεσε το δικό Του Πάσχα προ του εβραϊκού Πάσχα και γι’ αυτό χρησιμοποίησε ένζυμο ψωμί. Τα άζυμα, οι Ιουδαίοι τα ξεκινούν από την ημέρα του δικού τους Πάσχα, δηλαδή το Σάββατο και τελειώνουν μετά από μια εβδομάδα.

Ο ηγούμενος της Μονής, γέροντας Νεκτάριος, μίλησε και για την εβραϊκή παράδοση, που θέλει να ακολουθεί πάντα χορός στα επίσημα και εορταστικά δείπνα. «Συνηθίζουν οι Εβραίοι να χορεύουν κυκλικά, χτυπώντας παλαμάκια, λέγοντας ύμνους και ψαλμούς. Στη μέση δε του κυκλικού χορού στέκεται όρθιο το πιο επίσημο πρόσωπο. Κατά την παράδοση, λοιπόν, την εβραϊκή, αφού τελέστηκε το καινό Πάσχα από τον Ιησού και αφού οι μαθητές ήταν όλοι Εβραίοι, ακολούθησε ο παραδοσιακός κυκλικός χορός με παλαμάκια και λέγοντας ύμνους. Στη μέση ήταν όρθιο το επίσημο πρόσωπο, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός, κατά κόσμον Εμμανουήλ. Η παράδοση λέει ότι από αυτό το εβραϊκό έθιμο βγήκε και η γνωστή παροιμία: «Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης», δηλαδή ο Εμμανουήλ. Αυτό το γεγονός επαναλαμβάνεται σε κάθε συλλείτουργο όπου κυκλικά της Αγίας Τραπέζης κάθονται όλοι οι ιερείς και στη μέση βρίσκεται το Άγιο Δισκοπότηρο, ο Εμμανουήλ».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων