14/08/2023 14/08/2023 «Μη θεωρήσεις ποτέ ότι εσύ θα διαχειριστείς την κρίση του Θεού», συμβούλεψε πατρικά ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τον Διάκονο κ. Φίλιππο Παπαγιαννόπουλο, κατά την εις Πρεσβύτερον χειροτονία αυτού, η οποία τελέστηκε την Κυριακή, 13 Αυγούστου, στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Παναγίας «Άξιον Εστί», στο Northcote της Μελβούρνης. Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος χοροστάτησε νωρίτερα στην Ακολουθία...
14 Αυγούστου, 2023 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 14/08/2023 - 15:41

Αυστραλίας Μακάριος προς νέο Πρεσβύτερο: «Μη θεωρήσεις ποτέ ότι εσύ θα διαχειριστείς την κρίση του Θεού»

Διαδώστε:
Αυστραλίας Μακάριος προς νέο Πρεσβύτερο: «Μη θεωρήσεις ποτέ ότι εσύ θα διαχειριστείς την κρίση του Θεού»

«Μη θεωρήσεις ποτέ ότι εσύ θα διαχειριστείς την κρίση του Θεού», συμβούλεψε πατρικά ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τον Διάκονο κ. Φίλιππο Παπαγιαννόπουλο, κατά την εις Πρεσβύτερον χειροτονία αυτού, η οποία τελέστηκε την Κυριακή, 13 Αυγούστου, στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Παναγίας «Άξιον Εστί», στο Northcote της Μελβούρνης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος χοροστάτησε νωρίτερα στην Ακολουθία του Όρθρου και κατόπιν προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, Αρχιεπισκοπικούς Επιτρόπους Μελβούρνης και Northcote αντιστοίχως, και από κληρικούς των δύο Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών της Βικτώριας.

Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης.

Παρίσταντο, επίσης, συγγενείς και οικείοι του χειροτονούμενου Διακόνου, καθώς και η σύζυγός του, Μαγδαληνή, οι οποίοι κατακλυζόμενοι από συναισθήματα χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας, είδαν το αγαπημένο τους πρόσωπο να προσέρχεται ταπεινά ενώπιον του Ποιμενάρχου του για να λάβει τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης.

Προς της χειροτονίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος απηύθυνε λόγους πνευματικής οικοδομής προς τον χειροτονούμενο, νουθετώντας τον καταρχάς το πολυτιμότατο θησαύρισμα της ιερωσύνης να μην το κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά να το καλλιεργήσει και να το επαυξήσει και να το προσφέρει με πολλή αγάπη και θυσιαστικό πνεύμα στο λαό της Εκκλησίας. «Διότι όταν τα χαρίσματα που ο Κύριος μάς δίδει δεν τα θάπτουμε στη γη, δηλαδή μέσα στην αυτάρεσκη διάθεση και τον εγωισμό μας, αλλά τα μοιραζόμαστε με τους αδελφούς μας, τότε ο μισθός μας είναι πολύς εν τοις ουρανοίς», του επισήμανε.

Στη συνέχεια, έμφορτος συγκινήσεως, ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε μια προσωπική εξομολόγηση, μοιραζόμενος με τους πιστούς τα συναισθήματα τα οποία βιώνει κάθε φορά που υποδέχεται ένα νέο μέλος στην ιερατική οικογένεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας. «Κάθε φορά που τελώ μια χειροτονία, η καρδιά μου πάλλεται από ιερό δέος μπροστά στο τελεσιουργούμενο μυστήριο», σημείωσε και προσέθεσε: «Κατέχομαι από αγωνία μήπως και δεν φανώ αντάξιος πνευματικός πατέρας και Αρχιεπίσκοπος του νέου κληρικού. Παράλληλα όμως, νιώθω και την τεράστια ευθύνη για τον εισερχόμενο στην ιερωσύνη, εάν τελικώς θα υπηρετήσει την Εκκλησία και τον Θεό αξίως».

Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι «ως προς αυτό το τελευταίο, σήμερα είμαι ιδιαιτέρως αναπαυμένος και ήσυχος καθώς τρέφω χρηστές ελπίδες ότι ο αγαπητός σε όλους μας Διάκονος Φίλιππος θα φανεί αντάξιος της κλήσεως αυτής του Χριστού και θα αναδειχθεί καλός και αγαθός οικονόμος των μυστηρίων Του. Και το λέω με παρρησία ενώπιον του Χριστού, διότι μέχρι σήμερα υπηρετεί την Εκκλησία μας με αυταπάρνηση, με σύνεση, με αφοσίωση και κυρίως με υπακοή, σε μια εποχή ανυπακοής και ακαταστασίας, όπου δυστυχώς τα θέσμια της Εκκλησίας μας αμφισβητούνται και επιχειρείται η ανατροπή τους».

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του νέου Πρεσβυτέρου, ο οποίος εφεξής θα διακονεί στον Αρχιεπισκοπικό Ναό στο Northcote, πλησίον του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερασούντος κ. Ευμενίου. «Αυτό είναι ένα επιπλέον δώρο του Θεού, να έχεις κοντά σου τον πνευματικό και γέροντά σου, ο οποίος σίγουρα θα σε προστατεύει από πολλούς πειρασμούς», τόνισε προς τον π. Φίλιππο, ενώ με την ευκαιρία αυτή ευχαρίστησε δημόσια τον Θεοφιλέστατο κ. Ευμένιο για την πολύτιμη προσφορά του στην τοπική Εκκλησία.

 

     

Διαβάστε ακόμη:

Αυστραλία: Για πρώτη φορά Αρχιεπίσκοπος στην ιστορική πόλη Bendigo – Το καταφύγιο παρηγοριάς και ελπίδας Ελλήνων μεταναστών

Επίσκεψη με ιστορικό χαρακτήρα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στην «πόλη του χρυσού», Ballarat

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων