26/11/2023 24/02/2024 Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος επισκέφθηκε την Ουκρανική Ορθόδοξη Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023. Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Σάββα Πιζάνια και τους πατέρες Μιλτιάδη Χρυσαυγή και Edward Waters. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας,...
26 Νοεμβρίου, 2023 - 16:47
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2024 - 23:40

Μνημόσυνο θυμάτων του Γολοντομόρ τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Διαδώστε:
Μνημόσυνο θυμάτων του Γολοντομόρ τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος επισκέφθηκε την Ουκρανική Ορθόδοξη Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στο προάστιο Banksia του Σύδνεϋ, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Σάββα Πιζάνια και τους πατέρες Μιλτιάδη Χρυσαυγή και Edward Waters. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Ουκρανικής Γενοκτονίας των ετών 1932-33, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Γολοντομόρ, η οποία τιμάται από τους απανταχού Ουκρανούς το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Κατά την ομιλία του, ενώπιον του πυκνού εκκλησιάσματος, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα μιας εκ των σκοτεινότερων σελίδων της παγκόσμιας ιστορίας, όπως διέκρινε, αφού η τεχνητή λιμοκτονία που προκάλεσε το σοβιετικό καθεστώς στην Ουκρανία τη δεκαετία του ’30, είχε ως συνέπεια να απωλεσθούν επτά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, στην πλειονότητά τους παιδιά.


Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον Ουκρανικό λαό, προσευχόμενος για τη σωτηρία των ψυχών των αθώων θυμάτων και για την αποτροπή της επανάληψης ανάλογων εγκλημάτων και θηριωδιών.

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στον αδελφοκτόνο πόλεμο που μαίνεται στην επικράτεια της Ουκρανίας μετά από την εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων, τον Φεβρουάριο του 2022, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για ειρήνη και διαβεβαιώνοντας ότι η Μητέρα Εκκλησία και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όσο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ο ίδιος ως Αρχιεπίσκοπος, υποστηρίζουν σταθερά και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα δίκαια του Ουκρανικού Λαού.

Κατακλείοντας, διέκρινε μετά θλίψεως ότι στους κόλπους της Ρωσικής Εκκλησίας έχει παρεισφρήσει και υιοθετηθεί η «Θεολογία του πολέμου», σε πλήρη αντίθεση με τις διδαχές του Ιερού Ευαγγελίου.

«Πολύ φοβούμαι ότι οι αδελφοί μας, Ρώσοι, έχουν δημιουργήσει μια δικιά τους, μια παράλληλη Ορθόδοξη Εκκλησία», σημείωσε και προσέθεσε: «Έχουν μια δικιά τους Θεολογία, μια δικιά τους Εκκλησιολογία και μια δικιά τους προσέγγιση και ερμηνεία των Ιερών Κανόνων. Θα πρέπει να προσευχόμαστε ο Θεός να φωτίσει όλους τους κληρικούς, όλους τους Επισκόπους και κυρίως όσους βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις, να καταλάβουν ότι πρωταρχική ευθύνη του Επισκόπου είναι να εργάζεται για την ενότητα της Εκκλησίας και όχι για τον διχασμό».

Προηγουμένως, τον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο καλωσόρισε ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας – Κοινότητας, π. Σάββας Πιζάνια, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη θλιβερή επέτειο του Γολοντομόρ, απηύθυνε ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή και προσωπικά προς τον Αρχιεπίσκοπο, για τη διαρκή μέριμνα και υποστήριξή τους προς την Ουκρανική Ορθόδοξη Κοινότητα του Banksia και γενικότερα προς τους απόδημους εν Αυστραλία Ουκρανούς.

Μετά το πέρας του Μνημόσυνου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα εγκαίνια του υπαίθριου χώρου αναψυχής που απέκτησε προσφάτως η Ενορία – Κοινότητα του Αγίου Σάββα του Νέου. Ακολούθησε η παράθεση γεύματος, στην παρακείμενη κοινοτική αίθουσα, κατά τη διάρκεια του οποίου o κ. Peter Deriashnyj, Πρόεδρος του Οργανισμού «Ukrainian Free Kozaks» Αυστραλίας, απήγγειλε ένα ποίημα για την Γενοκτονία του 1932-33, μελοποιημένο, με τη συνοδεία του ουκρανικού παραδοσιακού οργάνου «bandura».

Στο γεύμα παρέστη, επίσης, και συγκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό της, η κ. Ekaterina Trushkina Rezende, μέλος της ρωσικής αντιπολίτευσης, η οποία δήλωσε την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τον Ουκρανικό λαό, τόσο για τη θηριωδία που υπέστη πριν από 90 χρόνια, όσο και για τα δεινά που του έχει προκαλέσει η τρέχουσα εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της πατρίδος του. Τονίζοντας ότι η λιμοκτονία που οδήγησε εκατομμύρια αθώους Ουκρανούς στον θάνατο αποτέλεσε σκόπιμη ενέργεια του σοβιετικού καθεστώτος, υπενθύμισε ότι τις τραγικές επιπτώσεις βίωσαν και άλλοι πληθυσμοί πέρα από τα όρια της Ουκρανίας, ενώ επισήμανε πως είναι σημαντικό να αναδειχθούν οι εκτεταμένες συνέπειες του Γολοντομόρ.
Σημειώνεται ότι τις εκδηλώσεις της Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Ουκρανικής Γενοκτονίας τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Bill Saravinovski, Δήμαρχος του Δήμου Bayside, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Υπουργό Πολυπολιτισμικότητας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Steve Kamper, και ο τέως Δήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Georges River, κ. Nick Katris.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων