29/01/2021 29/01/2021 Στο αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων φυλάσσεται ένας χειρόγραφος κώδικας, που χρονολογείται μεταξύ των ετών 1893-1919, στον οποίο καταγράφονται διαθήκες, πωλητήρια κτλ. Τον κώδικα εντόπισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Πασχάλης Βαλσαμίδης, στον γυναικωνίτη του ναού της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων στην Τουρκία. Ξεφυλλίζοντας τον κώδικα εντύπωση του προξένησε μεταξύ άλλων η διαθήκη του Κωνσταντίνου Μακρίδη Πασά...
29 Ιανουαρίου, 2021 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2021 - 14:57

Η μυστική διαθήκη του ιατρού της Οθωμ. Αυτοκρατορίας Κων. Μακρίδη Πασά

Διαδώστε:
Η μυστική διαθήκη του ιατρού της Οθωμ. Αυτοκρατορίας Κων. Μακρίδη Πασά

Στο αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων φυλάσσεται ένας χειρόγραφος κώδικας, που χρονολογείται μεταξύ των ετών 1893-1919, στον οποίο καταγράφονται διαθήκες, πωλητήρια κτλ.
Τον κώδικα εντόπισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Πασχάλης Βαλσαμίδης, στον γυναικωνίτη του ναού της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων στην Τουρκία. Ξεφυλλίζοντας τον κώδικα εντύπωση του προξένησε μεταξύ άλλων η διαθήκη του Κωνσταντίνου Μακρίδη Πασά από το Μακροχώρι (Bakırköy), στρατιωτικού ιατρού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εργαζόταν αθόρυβα και είναι σχεδόν άγνωστος στη βιβλιογραφία.

Δύο χρόνια πριν το θάνατό του, στις 12 Φεβρουαρίου του 1906, ο Κωνσταντίνος Μακρίδης Πασάς αποφάσισε να συντάξει μυστική διαθήκη με την οποία μοίρασε την περιουσία του στην οικογένειά του.

Η ανέκδοτη μυστική διαθήκη του υποστράτηγου ιατρού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε άρθρο στην ελληνική γλώσσα από τον κύριο Βαλσαμίδη στο Τουρκικό Διεθνές Ακαδημαϊκό Περιοδικό Tarih ve Günce 8,1 (2021).

*Ο Πασχάλης Βαλσαμίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Xωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Θρησκευτικοί και εκπαιδευτικοί θεσμοί των Ελλήνων στην Τουρκία κατά τον 19ο και 20ό αιώνα».

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων