16/01/2021 16/01/2021 Εθνική Ημέρα Πολιτισμού ήταν η 15 Ιανουαρίου για την Ρουμανία και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ μίλησε για τη σύνδεση μεταξύ λατρείας και πολιτισμού και την πολιτιστική αξία μεταξύ άλλων και των κοιμητηρίων. “Όταν η θρησκευτική λατρεία απέφερε καρπούς στον πολιτισμό, άνοιξε στην καθολικότητα και όταν ο πολιτισμός εμπνεύστηκε από τη λατρεία άνοιξε στην...
16 Ιανουαρίου, 2021 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2021 - 9:59

Ό πολιτισμός εμπνεύστηκε από τη λατρεία και άνοιξε στην αιωνιότητα

Διαδώστε:
Ό πολιτισμός εμπνεύστηκε από τη λατρεία και άνοιξε στην αιωνιότητα

Εθνική Ημέρα Πολιτισμού ήταν η 15 Ιανουαρίου για την Ρουμανία και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ μίλησε για τη σύνδεση μεταξύ λατρείας και πολιτισμού και την πολιτιστική αξία μεταξύ άλλων και των κοιμητηρίων. “Όταν η θρησκευτική λατρεία απέφερε καρπούς στον πολιτισμό, άνοιξε στην καθολικότητα και όταν ο πολιτισμός εμπνεύστηκε από τη λατρεία άνοιξε στην αιωνιότητα” τόνισε ο Μακαριώτατος.

Μέσω του πολιτισμού αναφέρει ο Πατριάρχης Ρουμανίας εκφράζεται η πνευματική και η δημιουργική διάσταση του ανθρώπου σε σχέση με τη φύση και την κοινωνία ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο άνθρωπος που είναι δημιουργία του Θεού, εκφράζει τη δημιουργική του ικανότητα μέσω του τρόπου που κατανοεί τη φύση και μετατρέπει έτσι τη φύση σε πολιτισμό. “Η σύνδεση του ανθρώπου με τον Θεό ονομάζεται λατρεία, η σύνδεση του ανθρώπου με τη δημιουργία του Θεού ονομάζεται πολιτισμός” τονίζει στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος.

Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης αναφέρει:

“H Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας κήρυξε το 2021 ως έτος του θανάτου, της κοιμήσεως, για να αναδείξει και προωθήσει το λειτουργικό και την πολιτιστική συνεισφορά των κοιμητηρίων. Από την άποψη της πνευματικής μας ταυτότητας, το νεκροταφείο είναι ένα μνημείο του χρόνου, καθώς η απομνημονευμένη κληρονομιά δημιουργεί τις πνευματικές ρίζες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της δικής μας ταυτότητας, της γενεαλογικής κοινωνίας και της συνέχειας στην ιστορία του πνεύματος ενός έθνους.

Εκτός από τη θρησκευτική ή λατρευτική αξία των κοιμητηρίων, έχουν επίσης την αξία της πνευματικής κληρονομιάς των ανθρώπων, καθιστώντας τα έτσι μια εθνική πολιτιστική κληρονομιά.

Μέσω του πολιτισμού, ως πολλαπλή σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία, εκφράζεται η πνευματική, δημιουργική διάσταση του ανθρώπου. Δημιουργημένος σύμφωνα με την εικόνα του Θεού-Δημιουργού, ο άνθρωπος εκφράζει τη δημιουργική του ικανότητα μέσω του τρόπου που κατανοεί και χρησιμοποιεί τη φύση, μετατρέποντας τη φύση σε πολιτισμό. Η άμεση σύνδεση του δημιουργικού ανθρώπου με τον Θεό ονομάζεται λατρεία, Η σύνδεση του ανθρώπου με τη δημιουργία του Θεού, με τον κόσμο, ονομάζεται πολιτισμός.

Ολόκληρη η αυθεντική ανθρώπινη κουλτούρα μπορεί να γίνει μια έξυπνη και ευαίσθητη λατρεία που προσφέρεται στον Δημιουργό του σύμπαντος και η θρησκευτική λατρεία παραμένει η αρχική μήτρα και το παράδειγμα του πολιτισμού. Όταν η θρησκευτική λατρεία απέφερε καρπούς στον πολιτισμό, άνοιξε στην καθολικότητα και όταν ο πολιτισμός εμπνεύστηκε από τη λατρεία, άνοιξε στην αιωνιότητα .

Τα ρουμανικά ορθόδοξα κοιμητήρια, μερικά εγγεγραμμένα στην εθνική πολιτιστική κληρονομιά της Ρουμανίας, άλλα, περιμετρικά, πολύτιμα, ταφικά καλλιτεχνικά μνημεία αφιερωμένα σε εθνικές προσωπικότητες, υπογραμμίζουν μια ουσιαστική πνευματική διάσταση: Την συνέχεια με την πάροδο του χρόνου και την ικανότητα της κοινωνίας των ανθρώπων με γενιές από το παρελθόν.

Τα ρουμανικά ορθόδοξα κοιμητήρια είναι χώροι σιωπής και προσκυνήματος. Σε αυτά  βρίσκουμε τους τάφους των προγόνων μας,  καθώς και τάφους ή ταφικά μνημεία των μεγάλων εθνικών προσωπικοτήτων, ανθρώπους του πολιτισμού, της τέχνης, επιστήμονες, πολιτικές ή θρησκευτικές προσωπικότητες, τάφους και μνημεία των ηρώων που θυσιάστηκαν για την ενότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ρουμανικού λαού, των ηρώων της ρουμανικής επανάστασης του Δεκεμβρίου 1989, καθώς και των τάφων των μαρτύρων εξομολογητών του Χριστού στις φυλακές του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο εορτασμός τους με ευγνωμοσύνη δεν είναι μόνο ένα ηθικό καθήκον όλων μας, αλλά είναι επίσης μια πράξη πνευματικής υγείας της ψυχής, επειδή μόνο η ευγνωμοσύνη είναι μια ζωντανή σχέση, ισχυρότερη από τον φυσικό θάνατο του ατόμου.

Ο σεβασμός των κοιμητηρίων είναι ένας αληθινός πολιτισμός της ρουμανικής ψυχής που πιστεύει, αισθάνεται και ομολογεί ότι η αγάπη είναι ισχυρότερη από το θάνατο. Το πλήθος των μνημείων για όσους έχουν πεθάνει και για τους ήρωες του έθνους είναι ένας ισχυρός παράγοντας στην καλλιέργεια της συνείδησης της εθνικής μας ταυτότητας, ενότητας και συνέχειας. Οι προσευχές και η ανάμνηση αυτών, η λειτουργική και πολιτιστική αξία των νεκροταφείων, είναι στοιχεία μεγάλης σταθερότητας, συνέχειας και ενότητας σε όλες τις γενιές.

Το 2021 είναι το επέτειο έτος για τους Ρουμάνους του εξωτερικού, είναι σκόπιμο να γνωρίζουν και να τιμούν περισσότερο τα μνημεία των ηρώων της χώρας τα κοιμητήρια των Ρουμάνων στρατιωτών που πολέμησαν για το λαό της Ρουμανίας. Η Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας καλεί όλους να ανανεώσουμε την τιμή των ψυχών των αγαπημένων μας που έχουν κοιμηθεί και να φροντίζουμε τα κοιμητήρια με την πεποίθηση ότι συμβάλουμε στη διατήρηση και την προώθηση του εθνικού μας πολιτισμού και της εθνικής μας ταυτότητας.

Δανιήλ
Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων