18/02/2021 21/02/2021 Ο από Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος (Πέριτς) εξελέγη 46ος Πατριάρχης Σερβίας νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. Με το άγγελμα της εκλογής οι καμπάνες στο ναό του Αγίου Σάββα ήχησαν χαρμόσυνα ενώ με ενθουσιασμό δέχθηκαν την είδηση και στο Ζάγκρεμπ.   ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νικόλαος Ζαΐμης – Νίκος Οικονόμου  Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα...
18 Φεβρουαρίου, 2021 - 16:47
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2021 - 3:07

Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ Πορφύριος νέος Πατριάρχης Σερβίας – Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες στο Βελιγράδι – Οι πρώτες δηλώσεις

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ Πορφύριος νέος Πατριάρχης Σερβίας – Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες στο Βελιγράδι – Οι πρώτες δηλώσεις

Ο από Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος (Πέριτς) εξελέγη 46ος Πατριάρχης Σερβίας νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. Με το άγγελμα της εκλογής οι καμπάνες στο ναό του Αγίου Σάββα ήχησαν χαρμόσυνα ενώ με ενθουσιασμό δέχθηκαν την είδηση και στο Ζάγκρεμπ.  

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νικόλαος Ζαΐμης – Νίκος Οικονόμου 

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη.

Τις ευχές τους έστειλαν λίγη ώρα μετά την εκλογή οι Πατριάρχες Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλος και Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ καθώς και ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, στις 9:00 π.μ. (τοπική ώρα). Με νέα ανακοίνωση το Πατριαρχείο Σερβίας θα ενημερώσει και για την ενθρόνιση στην ιστορική έδρα του Πατριαρχείου, το Πέτς, πόλη η οποία βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο.

Πατριάρχης Πορφύριος: «Να προσευχηθείτε για μένα»

«Ζητώ από όλους να προσευχηθούν στον Θεό για τη ταπεινότητά μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του.

Ο νέος Πατριάρχης ευχήθηκε στο λαό να έχει την ευλογία του Θεού και ιδιαίτερα, όπως επεσήμανε, στα παιδιά του Αγίου Σάββα. Παράλληλα, στις πρώτες του δηλώσεις, κάλεσε το ποίμνιο να ακολουθήσουν όλοι μαζί τα βήματα που χάραξαν οι πρόγονοί τους.

Η διαδικασία εκλογής

Στο τριπρόσωπο για την εκλογή του Πατριάρχη Σερβίας βρέθηκαν οι Επίσκοποι Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, Μπάνια Λούκα κ. Εφραίμ και ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, ο οποίος και τελικά εξελέγη.

Αμέσως ο νέος Πατριάρχης δέχθηκε τις ευχές των Επισκόπων και όσων παραβρέθηκαν στη κρύπτη του Αγίου Σάββα, οι οποίοι αναφώνησαν το Άξιος. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον τάφο του Προκατόχου του κυρού Ειρηναίου όπου και ευλαβικά προσκύνησε.

Η διαδικασία έγινε στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα και όχι στο Πατριαρχικό Μέγαρο, ως συνήθως, χωρίς τη παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ στη συνεδρίαση. 

Η ιδέα της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη στον Καθεδρικό Ναό έγινε -σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις- ώστε να μπορέσουν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και ως φόρο τιμής προς τον μακαριστό Ειρηναίο, ο οποίος έχει ταφεί εκεί.

Ο Αρχιμανδρίτης Ματθαίος τράβηξε τον φάκελο με το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη Σερβίας.

Το πρωί τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου.

Ευχές από Προκαθημένους

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο.

«Εὐχόμεθα, Μακαριώτατε ἅγιε ἀδελφέ, ὅπως ἡ ἀνατείλασα Πατριαρχία Ὑμῶν ᾖ μακρά, ἀνέφελος, εὐοίωνος, ἀνακαινιζομένη ὑπό τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί ἀνακαινίζουσα δι᾽ Αὐτοῦ. Ἑδραία βάσις καί θεμέλιον ἄσειστον τῆς ποιμαντορίας Ὑμῶν ἔσται ἡ προσήλωσις Ὑμῶν εἴς τε τούς Θείους καί Ἱερούς Κανόνας οὐ μήν ἀλλά καί εἰς αὐτήν ταύτην τήν μαρτυρικῶς καθηγιασμένην πρᾶξιν καί παράδοσιν τῆς Ἐκκλησίας, τήν διασῳζομένην ἐν τοῖς κειμένοις, τοῖς ἔργοις καί τοῖς Ἀρχείοις ἡμῶν. Ἐπ᾽ αὐτῆς τῆς ὁδοῦ πορευόμενος, θέλετε μετά βεβαιότητος ἐπιτύχει εἰς τό εἰς ὅ ἐκλήθητε, χάριτι Θεοῦ, ἔργον’, αναφέρει, μεταξύ άλλων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Τις ευχές τους για την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Σερβίας έστειλαν λίγη ώρα μετά την εκλογή οι Πατριάρχες Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλος και Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

“Στο πρόσωπο σας, εκατομμύρια πιστοί έχουν τώρα βρει έναν πνευματικό ποιμενάρχη και καθοδηγητή”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ευχήθηκε όπως ο Κύριος να ενισχύει το έργο του κατά την επερχόμενη θητεία του.

«Προσευχόμαστε στον Σωτήρα Ιησού Χριστό να σας δώσει πολλά πνευματικά εφόδια στη νέα αποστολή που σας έχει ανατεθεί”, σημειώνει ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Εκκλησίας. «Εκ μέρους των μελών της Ιεράς Συνόδου, των κληρικών και των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, σας ευχόμαστε να είναι πολλά τα έτη σας στη διακονία του πιστού λαού της Σερβίας. Η βοήθεια του Θεού να ενισχύει το έργο του Μακαριώτατου’, καταλήγει.

Τα συγχαρητήρια του προς τον νεοκλεγέντα Πατριάρχη Σερβίας εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Άξιος ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Σερβίας»

Συγχαρήτηριο μήνυμα προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριο για την εκλογή του ως ο 46ος Πατριάρχης Σερβίας, απευθύνει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

“Άξιος ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Σερβίας, Μακαριώτατος κ. Πορφύριος, ο από Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας. Συγχαίρουμε το νέο Πατριάρχη και του ευχόμαστε έτη πολλά ευλογημένης πρωθιεραρχικής διακονίας στην υπηρεσία του ευγενούς και πιστού σερβικού λαού και της εκκλησίας του.”, αναφέρει ο Σεβασμιώτατος.

Ευχές Προέδρου Βούτσιτς στον νέο Πατριάρχη Σερβίας

Ευχές για μακροημέρευση και καρποφόρο έργο κατά την επερχόμενη θητεία του ως νέος Πατριάρχης Σερβίας, εκφράζει προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριο ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μέσω μηνύματος του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στο παρελθόν ο Σερβικός λαός έχει καθοδηγηθεί από σπουδαίους Αρχιεπισκόπους και Πατριάρχες “που γνώριζαν πώς να διατηρήσουν την πίστη, την τιμή και την εικόνα του λαού μας σε δύσκολες στιγμές και να ανταποκριθούν στους πειρασμούς που βρισκόταν μπροστά τους”.

Επίσης, ο Πρόεδρος Βούτσιτς στο μήνυμα του υπογραμμίζει την δύσκολη αλλά και τιμητική ευθύνη που αναλαμβάνει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας με σκοπό την διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας της Σερβίας και της πίστης του λαού, εκφράζοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί προς όφελος όλων των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από καλή πίστη και καλή θέληση.

Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών ο νέος Πατριάρχης Σερβίας

Ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας γεννήθηκε το 1961.

Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, από την οποία αποφοίτησε το 1987. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στην Ελλάδα. Εκάρη μοναχός στη Μονή Ντέτσανι και ακολούθως χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Μονή Κόβιλι.

Στις 14 Μαΐου 1999, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπο Τζέγκαρ στην Επισκοπή Μπάτσκας.

Το 2004 κατέστη διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν “Η περί γνώσεως του Θεού διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον”.

Κατά την περίοδο 2010-2011 ήταν ο Επίσκοπος των Ενόπλων Δυνάμεων, συντονιστής συνεργασίας μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Σερβικού Στρατού.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον εξέλεξε Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα στις Μαΐου 24 Μαΐου 2014.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας.

Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά. Επίσης χρησιμοποιεί σε επίπεδο επικοινωνίας και τα ρωσικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχίεπισκοπος Αμερικής: «Άξιος ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Σερβίας»

Ευχές Προέδρου Βούτσιτς στον νέο Πατριάρχη Σερβίας

Τι είχε πει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την εκλογή του Πατρ. Σερβίας

Πατριάρχης Πορφύριος: «Να προσευχηθείτε για μένα»

Ο Πατριάρχης Μόσχας συνεχάρη τον νέο Πατριάρχη Σερβίας

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την εκλογή του Πατριάρχη Σερβίας

Αύριο η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Σερβίας

Το τριπρόσωπο για την εκλογή του Πατριάρχη Σερβίας

Στο ναό του Αγίου Σάββα έφτασε ο Αρχιμανδρίτης Ματθαίος

Βελιγράδι: Σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής νέου Πατριάρχη Σερβίας – Η ψηφοφορία και η κλήρωση (φωτογραφίες)

Σερβία: Η διαδικασία εκλογής του νέου Πατριάρχη

Η προσευχή πριν από την εκλογή του νέου Πατριάρχη

Βελιγράδι: Στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα η εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας (βίντεο) – Η εκλογή και η κλήρωση

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων