03/10/2023 03/10/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, την  Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2023, προέστη της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης και Αγίου Παίσίου του Αγιορείτου στο Sankt Andrä am Zicksee. Μαζί με τον Σεβασμιώτατο λειτούργησαν ο Οικονόμος της Μονής π. Ιάκωβος και ο Ιερομόναχος Βαρθολομαίος , ενώ τις ακολουθίες συνόδευσε ο χορός με την...
03 Οκτωβρίου, 2023 - 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2023 - 19:22

Η Πανήγυρη της Αγίας Σκέπης στην Ιερά Μονή της Αυστρίας

Διαδώστε:
Η Πανήγυρη της Αγίας Σκέπης στην Ιερά Μονή της Αυστρίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, την  Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2023, προέστη της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης και Αγίου Παίσίου του Αγιορείτου στο Sankt Andrä am Zicksee.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο λειτούργησαν ο Οικονόμος της Μονής π. Ιάκωβος και ο Ιερομόναχος Βαρθολομαίος , ενώ τις ακολουθίες συνόδευσε ο χορός με την απόδοση των υμνων της εορτής.

Πολυάριθμοι ήταν οι προσκυνητές από τη Βιέννη, την Ελλάδα, τη Γερμανία και την περιφέρεια του Burgenland. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν από το εσπέρας της προηγουμένης με τις ασματικές ακολουθίες για την εορτή της θαυμαστής εμφανίσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Βλαχερνών στην περιφέρεια της Κωνσταντινουπόλεως.

Με το ξημέρωμα της Κυριακής ξεκίνησαν το Μεσονυκτικό και στη συνέχεια ο Όρθρος, ο Αγιασμός επί τη 1η του μηνός, η Θεία Λειτουργία, ενώ στο τέλος ο χορός, ο κλήρος και οι προσκυνητές λιτάνευσαν την Ιερά Εικόνα της Αγίας Σκέπης, που θησαυρίζεται στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Βαρθολομαίου. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις όλοκληρώθηκαν με αρτοκλασία, που προσέφεραν ευσεβείς προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος συνεβούλευσε πατρικά τους προσκυνητές να μην εγκαταλείπουν την οικείωσή τους με την πνευματική ζωή της Εκκλησίας μας. Έτσι, μόνο μπορούμε να ελπίζουμε η Υπεραγία Θεοτόκος ότι θα μας σκεπάζει με το ωμόφορό της και θα μας προστατεύει. Μετά τη Θεία Λειτουργία οι προσκυνητές προσήλθαν στο Αρχονταρίκι της Μονής για να ακούσουν την πνευματική ομιλία από τον Σεβασμιώτατο.

Ξεκίνησε υπενθυμίζοντας την αφιέρωση της Μονής υπό την Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Αναφέρθηκε στη θαυμαστή διήγηση του Αγίου Ανδρέα του διά Χριστόν Σαλού και του Επιφανίου, του και μετέπειτα Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Παρουσίασε τον υπεράγιο βίο της Θεοτόκου επί της γης και την συνεχή μεσιτεία της εν ουρανω για την σωτηρία των ανθρώπων.

«Σήμερα εμείς άκοπα ζητούμε την προσευχή των μοναχών για τα ζητήματά μας, χωρίς να κάνουμε την ελάχιστη προσπάθεια». Προέτρεψε τους προσκυνητές να τηρούν τη νηστεία της Τετάρτης και Παρασκευής, να προσεύχονται καθημερινά και να καλλιεργού έτσι τις αρετές, συνοδεύοντας τον αγώνα τους με έργα κάθε είδους προσφοράς. Δεν παράλειψε να αναφερθεί στην πολυειδή κρίση, που μας κάνει αμελείς και επέστησε την προσοχή στον προσωπικό αγώνα καθενός. «Η αμαρτία», είπε, «κυριαρχεί στις μέρες μας και κάνει δύσκολο να εισακουσθούν οι προσευχές μας και να γίνει το θαύμα στις ζωές μας.

Σε αυτό το σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε αφήγηση του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, ένός ασκητικού Πατέρα της Εκκλησίας, εφιστώντας την προσοχή των προσκυνητών στην ανάγκη για αλλαγή στη ζωή μας και στη στάση μας απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους. Θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και όχι όπως οι Γαδαρηνοί να διώξουμε το Χριστό από τη ζωή μας, επειδή δεν μας βολεύει να τηρήσουμε τις εντολές Του. Ανέφερε στη συνάφεια με την αυτοκτονία διότι η εκούσια αποστέρηση της ζωής μας προκαλεί ικανοποίηση στον πονηρό. Kάθε μέρα είναι μία ευκαιρία, έτσι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τον χρόνο που μας δίδεται να μετανοήσουμε και να αλλάξουμε. Δεν θα πρέπει να αρκούμαστε στις προσευχές των μοναχών και των κληρικών, αλλά και εμείς οι ίδιοι να κάνουμε προσπάθεια και να παρακαλούμε τις μεσιτείες της Παναγίας, που σπεύδει να μας βάλει υπό τη σκέπη της και τη βοήθεια παρά Θεού.

Ακολούθησε γεύμα στην Τράπεζα της Μονής με πνευματικό ανάγνωσμα. Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και σε άλλα παραδείγματα από το γεροντικό και τη βιοτή των σύγχρονών μας Αγίων. Τέλος, έλαβε το λόγο ο οικονόμος της Μονής, π. Ιάκωβος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τον π. Βαρθολομαίο, τους ψάλτες, τους βοηθούς και όλους τους προσκυνητές, αναφέρθηκε στις εργασίες για την αποκατάσταση των υποδομών και ζήτησε την συνδρομή όλων για τον σκοπό αυτό. Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε την ανάγκη της φυσικής παρουσίας των προσκυνητών στην Μονή, την οικονομική ενίσχυση και την βοήθεια με την ευχή «ο Θεός να ευδώσει τις προσπάθειες».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων