24/02/2022 25/02/2022 του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Μήνυμα ειρήνης στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φιλλανδίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο μήνυμα του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο πόλεμος είναι κοντά. Είναι κοντά σε εμάς τους Φινλανδούς από πολλές απόψεις. Η απόσταση από την Ουκρανία δεν είναι μεγάλη, αλλά...
24 Φεβρουαρίου, 2022 - 22:01
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2022 - 2:39

Μήνυμα ειρήνης του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας για την Ουκρανία

Διαδώστε:
Μήνυμα ειρήνης του Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας για την Ουκρανία
  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Μήνυμα ειρήνης στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φιλλανδίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μήνυμα του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο πόλεμος είναι κοντά. Είναι κοντά σε εμάς τους Φινλανδούς από πολλές απόψεις. Η απόσταση από την Ουκρανία δεν είναι μεγάλη, αλλά πολλές από τις ενέργειες της Ρωσίας θα μας πλησιάσουν με άλλο τρόπο, επειδή οι μνήμες του Χειμώνα και του Πολέμου Συνέχειας είναι ακόμα ζωντανές μέσα μας – για κάποιους ακόμη είναι προσωπικές. Επομένως, η τρέχουσα κατάσταση μας επηρεάζει διαφορετικά, σε σχέση με την απειλή του πολέμου που γίνεται αντιληπτή κάπου πιο μακριά. Με την εκκλησιαστική έννοια, η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί ακόμη και πριν από την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας. Ως Φινλανδοί Ορθόδοξοι, φυσικά, γνωρίζουμε την ιστορία της εκκλησίας λόγω της σχέσης μας με την Ανατολή και των Σλαβικών εκκλησιαστικών μας ριζών. Πρόσφατα, παρακολουθήσαμε με θλίψη την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Πατριαρχείου μας (σ.σ.: του Οικουμενικού Πατριαρχείου)».

Στην συνέχεια επισημαίνει: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλλανδίας επιθυμεί να διατηρήσει ισορροπημένες σχέσεις τόσο με την Ανατολή όσο και με την Δύση. Μας επισκέπτονται συχνά εκπρόσωποι τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και της Ορθoδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Πριν τον κορωνοϊό δεχτήκαμε και την επίσκεψη στη Φινλανδία του Πατριάρχη Μόσχας. Ως Εκκλησία και ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, δεν παίρνω πολιτική θέση, αλλά με χαρά βλέπω ότι οι ηγέτες των λαών του κόσμου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο, έχουν παρέμβει πολύ ξεκάθαρα στη Ρωσία και στην Ευρώπη η οποία δεν είνια ενωμένη. Οι λύσεις από την πλευρά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Σε άλλο σημείο προσθέτει: «Τώρα είναι η ώρα να προσευχόμαστε όχι μόνο για την ειρήνη, αλλά και για εκείνους που οικοδομούν και διατηρούν τον διάλογο. Τόσο για την παγκόσμια πολιτική κατάσταση όσο και για τον ορθόδοξο κόσμο, πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία ενός γνήσιου διαλόγου μεταξύ λαών, εκκλησιών και πολιτισμών. Τυχόν παράγοντες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν αυτές τις σχέσεις προκαλούν ανησυχία».

Καταλήγοντας στο μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων υπογραμμίζει: «Τώρα δίνω εντολή για προσευχή για όσους απειλούνται στον πόλεμο. Άλλωστε, προσευχόμαστε πάντα και κάθε στιγμή για την ειρήνη. Προσευχόμαστε για τους λαούς, αλλά και για τους ηγέτες – είτε είναι ηγέτες της Εκκλησίας είτε του Κράτους. Προτρέπω όλους να το κάνουν πιο ένθερμα, και γνωρίζω ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας προσεύχονται ειλικρινά με ελπίδα και πίστη. Ας μιλήσουμε δυνατά για ειρήνη και διάλογο σε όλα τα επίπεδα στον κόσμο. Μπορεί να υπάρχει μια δύσκολη δοκιμασία μπροστά μας, αλλά και αυτό θα τελειώσει. ἤλπισαν, Κύριε, ἕως τοῦ αἰῶνος, ὁ Θεὸς ὁ μέγας, ὁ αἰώνιος, Ησαΐας (26:4) ».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάλεσμα Προκαθημένων για προσευχή υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων