11/03/2022 11/03/2022 Στην Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου που τελέστηκε χθες στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα χορτοστάτησε χθες Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. Την ίδια ώρα το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας δημοσίευσε την απαντητική επιστολή του Μακαριωτάτου προς τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, Επίσκοπο Τζον Σάουκε,...
11 Μαρτίου, 2022 - 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2022 - 11:06

Μόσχας: Δεν είναι ένοχοι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Διαδώστε:
Μόσχας: Δεν είναι ένοχοι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Στην Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου που τελέστηκε χθες στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα χορτοστάτησε χθες Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. Την ίδια ώρα το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας δημοσίευσε την απαντητική επιστολή του Μακαριωτάτου προς τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, Επίσκοπο Τζον Σάουκε, ο οποίος τον κάλεσε με επιστολή που του έστειλε στις 2 Μαρτίου να λάβει θέση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αρχικά αναφέρεται στο ρόλο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών του οποίου μέλος από το 1961 είναι και το Πατριαρχείο Μόσχας και επισημαίνει ότι αυτή την ώρα οι προσευχές και οι σκέψεις εκατομμυρίων χριστιανών σε όλο τον κόσμο είναι στραμμένες στα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο αδελφοκτόνος πόλεμος δεν ξεκίνησε τώρα. “Είμαι πεπεισμένος ότι οι ένοχοι δεν είναι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που βγήκαν από την ίδια κολυμβήθρα βαπτίσματος του Κιέβου, που είναι ενωμένοι με μια κοινή πίστη, κοινούς αγίους και προσευχές, που έχουν κοινή ιστορική πορεία”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο οι απαρχές της αντιπαράθεσης θα πρέπει να αναζητηθούν στη σχέση μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας. “Όταν ξεκίνησε η δεκαετία του 1990, η Ρωσία υποσχέθηκε ότι η ασφάλεια και η αξιοπρέπειά της θα γίνονταν σεβαστές. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι δυνάμεις που θεωρούσαν ανοιχτά τη Ρωσία εχθρό πλησίασαν τα σύνορά της. Χρόνο με το χρόνο, μήνα με τον μήνα, οι χώρες του ΝΑΤΟ ενισχύουν τη στρατιωτική τους ισχύ, αγνοώντας τους φόβους της Ρωσίας ότι αυτά τα όπλα κάποια μέρα θα στραφούν εναντίον της”.

Λόγω κάνει στην επιστολή του και στην ενέργεια να αυτονομηθεί η περιοχή του Ντονμπάς, καθώς “ο πληθυσμός του οποίου υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να μιλάει ρωσικά, απαίτησε σεβασμό για τις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις τους”, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.

Τέλος καλεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών να ενώσει τις προσευχές του μαζί με την Εκκλησίας της Ρωσίας για την επικράτηση της ειρήνης.

Δείτε ΕΔΩ την Επιστολή προς τον Αν. Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ

Αναφορές στη επέμβαση τρίτων για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε κάνει ο Πατριάρχης Κύριλλος και στο κήρυγμά του κατά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που τέλεσε τη περασμένη Τετάρτη.

Ωστόσο, στο χθεσινό του κήρυγμα δεν έκανε κάποια αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται για 15η ημέρα ενώ κάλεσε τους πιστούς σε πνευματική εγρήγορση έτσι ώστε να βιώσουν αληθινά το νόημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. “Είθε ο Κύριος να μας βοηθήσει, παρά τις δύσκολες συνθήκες που περιβάλλουν τον σύγχρονο άνθρωπο, να μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό: αυτό που ακούσαμε στην προσευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου. Και ας γίνει η φροντίδα της ψυχής για εμάς όχι το δεύτερο ή το τρίτο θέμα στις προτεραιότητες μας, αλλά το πιο σημαντικό και το πρώτο. Χωρίς αυτό η ζωή χάνει το πραγματικό της νόημα και την αληθινή της αξία”. 

Φωτογραφίες: Patriarchia.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων