21/11/2020 21/11/2020 Το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Προκαθήμενος που πάντα έλεγε ότι το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας αποζητώντας την ειρηνική συμβίωση Σέρβων και Αλβανών. Το απόγευμα της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου, ο Πατριάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, έπεσε σε κώμα με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η...
21 Νοεμβρίου, 2020 - 9:13
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2020 - 20:27

Η Σερβία αποχαιρετά τον Πατριάρχη της (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η Σερβία αποχαιρετά τον Πατριάρχη της (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Προκαθήμενος που πάντα έλεγε ότι το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας αποζητώντας την ειρηνική συμβίωση Σέρβων και Αλβανών. Το απόγευμα της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου, ο Πατριάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, έπεσε σε κώμα με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η είδηση του θανάτου του, έγινε γνωστή στη Σερβία νωρίς το πρωί, στις 8:07 ώρα Ελλάδος.

Το σκήνωμα του Πατριάρχου από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Μιχαήλ του Αρχαγγέλου στο Βελιγράδι, όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία της 21ης Νοεμβρίου, θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα, τον μεγαλύτερο Ορθόδοξο Ναό των Βαλκανίων.  Εκεί ο σερβικός λαός θα αποχαιρετήσει τον Ποιμενάρχή του, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου με την Εξόδιο Ακολουθία που θα ακολουθήσει της Θείας Λειτουργίας. 

Στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, μπροστά από το σκήνωμα του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος τοποτηρητής του Πατριαρχείου Σερβίας μετά την κοίμηση του Πατριάρχου. Με τον Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας κ. Πορφύριος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Κρούσεβατς κ. Δαβίδ, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Νύσσης κ. Αρσένιος και ο βοηθός Επίσκοπος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεμεσιάνας κ. Στέφανος.

Δείτε την υποδοχή του σκηνώματος του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου στον Καθεδρικό Ναό από την Πατριαρχική Κατοικία:

 

 

Δείτε περισσότερα βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα – Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Βελιγραδίου

 

“Ο μακαριστός ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Σερβία, μια ήσυχη δύναμη, μια σεβαστή προσωπικότητα. Συνδεόταν με πολλούς Έλληνες Ιερείς και ήταν υπέρμαχος του Κοσόβου. Θεωρούσε ότι το Κόσοβο ήταν η καρδιά της Σερβίας και ότι έπρεπε να παραμείνει στη Σερβία, διότι όπως έλεγε πάντα ο ίδιος, εκεί ήταν το πατριαρχείο και τα σπουδαίοτερα μοναστήρια. Ήταν υπέρ της ειρηνικής συμφιλίωσης Σέρβων και Αλβανών. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή και με αφορμή τα γεγονότα της Κροατίας (επιχείρηση καταιγίδα-τερματισμός πολέμου- Αύγουστος του 1995) και μετά τη λήξη και του πολέμου του Κοσόβου, (1998-1999) προσπάθησε να κρατήσει ισοροπίες και να ενισχύσει πνευματικά το ποίμνιο. Ως Μητροπολίτης Νις αλλά και ως ο μετέπειτα Πατριάρχης έγραψε αρκετές σελίδες, στην ιστορία του Πατριαρχείου”. (απόσπασμα από άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίας Γιαχνάκη) βρείτε το άρθρο εδώ.

Η είδηση έφερε θλίψη σε όλη την Ορθοδοξία με τους Προκαθημένους να αποστέλλουν συλλυπητήριες επιστολές στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβίας για να μετέχουν στο πένθος των Σέρβων Ορθοδόξων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς την Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου. «Ο πολιός και σεβάσμιος Πατριάρχης Υμών κεκοίμηται!» αναφέρει με πόνο ψυχής ο Παναγιώτατος.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε στο Πατριαρχείο Σερβίας και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. Στην επιστολή φαίνεται η αγάπη, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που έτρεφε ο  Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος στο πρόσωπο του Μακαριστού κυρού Ειρηναίου. “Ο Θεός είχε δώσει στην Εκκλησία του αγίου Σάββα έναν σοφό Πατριάρχη, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο έργο της πνευματικής φροντίδας. Γεμάτος ειλικρινή χριστιανική αγάπη για τους ανθρώπους, ο μακαριστός Προκαθήμενος πάντα ήθελε να είναι κοντά με το ποίμνιό του, να παρηγορεί και να έχει επαφή με τον λαό του Θεού, χαιρόταν με εκείνους που χαίρονταν και πενθούσε με εκείνους που πενθούσαν («χαίρειν μετὰ χαιρόντων καὶ κλαίειν μετὰ κλαιόντων» – προς Ρωμαίους 12.15). Και την τελευταία ώρα του ταξιδιού του σε αυτή τη ζωή, ο Πατριάρχης Ειρηναίος μοιράστηκε τη δυστυχία με εκείνους τους πιστούς, των οποίων το ταξίδι διακόπηκε από τη συγκλονιστική επιδημία” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τα θερμά συλλυπητήρια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για την εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, εκφράζει με επιστολή Του ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Μάλιστα, στην επιστολή χαρακτηρίζει τον κυρό Ειρηναίο ως μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα, έναν αξιόλογο εκκλησιαστικό ηγέτη, που άφησε μνήμη λαμπρού εκκλησιαστικού ανδρός.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Ιωάννης εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για την κοίμηση του Πατριάρχου κυρού Ειρηναίου στο Πατριαρχείο Σερβίας. Ο Μακαριώτατος στο μήνυμά του προς το Πατριαρχείο Σερβίας αναφέρει ότι «Αναγνωρίζαμε στο πρόσωπο του αειμνήστου Πατριάρχου την μεγάλη υποστήριξή του στην Εκκλησία της Αντιοχείας» ενώ τονίζει την υποστήριξη και τα κοινά μεταξύ των δύο Πατριαρχείων στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.

Συλλυπητήρια για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου προς την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Εκκλησίας έστειλε και το Πατριαρχείο Γεωργίας. Στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής: «Εκ μέρους της Εκκλησίας της Γεωργίας και εγώ, εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την κοίμηση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου. Για 10 χρόνια υπήρχε πνευματικός ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία διακρίνεται πάντα από το ζήλο της για την πίστη, τα χαρίσματα και τη συμβολή των Προκαθημένων της”.

Τα συλλυπητήρια του προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας για την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 2020, εξέφρασε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος. “Η πορεία της ζωής του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας ήταν γεμάτη από προσευχή προς τον Θεό για το ποίμνιο που του είχε ανατεθεί, για το οποίο εργαζόταν συνεχώς, εκπληρώνοντας το εκκλησιαστικό καθήκον και τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας.», αναφέρει, μεταξύ άλλων ,το μήνυμα του Πατριάρχη Βουλγαρίας.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με μήνυμά του στην Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την κοίμηση του Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του . Στο μήνυμά του αναφέρει «Με βαθιά θλίψη, έμαθα για την κοίμηση του αγαπημένου μας αδελφού στον Κύριο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ειρηναίος, ο Πατριάρχης της Σερβίας, ήταν ένας σεβάσμιος και γνωστός χαρακτήρας της σύγχρονης Ορθοδοξίας. Μοιραζόμαστε τον πόνο που προκαλούνται από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία και προσφέρουμε, εκ μέρους των Ιεραρχών, κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, αδελφικά συλλυπητήρια στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Προσευχόμαστε στον Χριστό, τον Κύριό μας, αυτόν που είναι η Ανάσταση και η Ζωή (πρβλ. Ιωάννης 11:25), για να αναπαύσει με τους δίκαιους την ψυχή του Πατριάρχη Ειρηναίου στο φως, την ειρήνη και την αγάπη της Αγίας Τριάδας».

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απεστάλη προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τη εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, το οποίο τονίζει: «Mετά βαθυτάτης θλίψεως επληροφορήθημεν την εις Κύριον εκδημίαν του πεφιλημένου εν Χριστώ αδελφού και συλλειτουργού ημών, αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτου Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, όστις επί δεκαετίαν όλην, ως ικανότατος πηδαλιούχος κατηύθυνε την νοητήν ναύν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Σερβίας. Συμμετέχοντες ολοψύχως εις το πένθος της αδελφής κατά Σερβίαν Αγιωτάτης του Χριστού Εκκλησίας ευχόμεθα εκ καρδίας, όπως ο της ζωής και του θανάτου κυριεύων Σωτήρ ημών Ιησούς Χριστός τάξη την μακαρίαν αυτού ψυχήν εν σκηναίς δικαίων και συναριθμήση αυτήν μετά Αγίων και Οσίων, αναδείξη δε αντάξιον αυτού διάδοχον».

Συλλυπητήρια απέστειλαν και οι πολιτικοί ηγέτες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με μια ανάρτησή του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποχαιρέτησε τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο που κοιμήθηκε σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι γράφοντας  «Ήταν τιμή μου να σε γνωρίζω. Άνθρωποι σαν εσένα δεν θα μας αφήσουν ποτέ».

«Έλαβα με θλίψη τη είδηση για την κοίμηση της Αυτού Αγιότητας του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που φύλαγε την Σερβική Εκκλησία σε δύσκολους καιρούς και κράτησε το τιμόνι της σταθερά. Διακρίθηκε από τη σοφία, τη σεμνότητα και την αφοσίωση στον Θεό και τους ανθρώπους. Αιώνια του η μνήμη» έγραψε ο Ζντράβκο Κριβοκάπιτς πολιτικός ηγέτης του Μαυροβουνίου στην ανάρτησή του στο twitter.

O πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου κ. Αλέξα Μπέσιτς στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Η αποχώρηση ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στο να υπηρετεί τον Θεό, τους ανθρώπους και την ανθρώπινη ιδέα της φιλανθρωπίας είναι μια μεγάλη απώλεια για τους πιστούς και όλους εκείνους που τον σέβονταν. Τα συλλυπητήριά μου στους επισκόπους, τους μοναχούς, τους κληρικούς και τον πιστό λαό μας».

Διαβάστε ακόμα:

Μακρόν: «Η Γαλλία πενθεί μαζί με όλους τους Σέρβους»

«Ο Πατριάρχης εκπλήρωσε την αποστολή που του έδωσε ο Θεός στη γη»

Αύριο η Εξόδιος Ακολουθία του Πατριάρχη στον Ναό του Αγίου Σάββα

Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Η πορεία της ζωής του ήταν γεμάτη από προσευχή»

Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Βελιγραδίου

Ο Μ. Χαρακόπουλος για τον Πατριάρχη Σερβίας

Η ΟΑΚ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον Πατριάρχη Σερβίας

Τζόκοβιτς: «Μέσα σ’ ένα μήνα χάσαμε δυο τόσο σημαντικούς ανθρώπους»

Στον Καθεδρικό Ναό το σκήνωμα του Πατριάρχου Σερβίας

«Εξέφρασε τα βαθιά ορθόδοξα αισθήματα του Σερβικού Λαού»

Η Αρχιεπισκοπή Καναδά «αποχαιρετά» τον Πατριάρχη Σερβίας

«Τον γνωρίζαμε ως μάρτυρα της πληγής μας»

Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας – Ο Προκαθήμενος που θεωρούσε το Κόσοβο καρδιά της Σερβίας αποζητώντας την ειρηνική συμφιλίωση Σέρβων και Αλβανών

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Ο πολιός και σεβάσμιος Πατριάρχης Υμών κεκοίμηται!»

Μεγάλο κεφάλαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Πατριάρχης Ειρηναίος

Σέρβος Πρέσβης: «Εξέχων Ιεράρχης που διακόνησε με αφοσίωση»

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Ο ορθόδοξος κόσμος θρηνεί»

Συλλυπητήρια Πούτιν σε Βούτσιτς για την κοίμηση του Πατριάρχου Σερβίας

Πατριάρχης Μόσχας: «Χαιρόταν με όσους χαίρονταν και πενθούσε με τους πενθούντες»

ΥΠΕΞ: Βαθιά θλίψη για τον μακ. Πατριάρχη Σερβίας

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Πατριάρχη Γεωργίας για τον μακαριστό Σερβίας

Η Εκκλησία της Ελλάδος συλλυπείται τον σερβικό λαό

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου η Εξόδιος του Πατριάρχη Σερβίας

Γ. Λόης: Ο Πατριάρχης Σερβίας μία χαρισματική προσωπικότητα

Μεγάλο κεφάλαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Πατριάρχης Ειρηναίος

Συλλυπητήρια Πατριάρχου Αλεξανδρείας για την εκδημία του μακαριστού Σερβίας

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Ρουμανίας για την κοίμηση του Πατριάρχη Σερβίας

Τρισάγιο για τον Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι

Τρισάγιο για τον Πατριάρχη στην Ιερατική Σχολή του Τσετίνιγιε

Συλλυπητήριο μήνυμα Προέδρου της Βουλής του Μαυροβουνίου

«Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που φύλαγε τη Σέρβικη Εκκλησία»

«Ήταν τιμή μου να σε γνωρίζω. Άνθρωποι σαν εσένα δεν θα μας αφήσουν ποτέ»

Πένθιμες καμπάνες στο Μαυροβούνιο για τον Πατριάρχη Σερβίας

Συνέντευξη του Πατριάρχη Σερβίας στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων