19/01/2023 19/01/2023 Ο Oρθόδοξος Μητροπολιτικός Ναός της Τιμισοάρας, στη δυτική Ρουμανία, εμφανίζεται σε συνολικά 15.000 αναμνηστικά χαρτονομίσματα “Τιμισοάρα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης“, στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη τη διάρκεια του έτους για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο θεσμός της Πολιτιστικής πρωτεύουσας αναδεικνύει την πολυμορφία των...
19 Ιανουαρίου, 2023 - 11:55
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2023 - 12:36

Σε αναμνηστικό χαρτονόμισμα ο Oρθόδοξος Μητροπολιτικός Ναός της Τιμισοάρας

Διαδώστε:
Σε αναμνηστικό χαρτονόμισμα ο Oρθόδοξος Μητροπολιτικός Ναός της Τιμισοάρας

Ο Oρθόδοξος Μητροπολιτικός Ναός της Τιμισοάρας, στη δυτική Ρουμανία, εμφανίζεται σε συνολικά 15.000 αναμνηστικά χαρτονομίσματα “Τιμισοάρα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης“, στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη τη διάρκεια του έτους για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο θεσμός της Πολιτιστικής πρωτεύουσας αναδεικνύει την πολυμορφία των πολιτισμών της Ευρώπης, δίνει ώθηση στον τουρισμό και προωθεί την ανάπτυξη των πόλεων μέσω του πολιτισμού. Η εκάστοτε Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου. Σημειώνεται ότι μαζί με την Τιμισοάρα και η Ελευσίνα, και το Βέσπρεμ της Ουγγαρίας φέρουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023.

Η Ένωση για την Προώθηση της Τιμισοάρας παρήγαγε, σε συνεργασία με το Euro Souvenir Romania, ένα αναμνηστικό τραπεζογραμμάτιο αφιερωμένο στην Τιμισοάρα, το οποίο απεικονίζει τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό, το Παλάτι του Πολιτισμού (Ρουμανική Όπερα) και τον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό δίπλα στην επιγραφή: «Τιμισοάρα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Ένα τυπογραφείο διαπιστευμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τύπωσε μια μοναδική έκδοση με 15.000 τέτοια αναμνηστικά. Έχουν χαρακτηριστικά ασφαλείας παρόμοια με τα πραγματικά χαρτονομίσματα και μοναδικό σχεδιασμό, παρόμοιο με τα πραγματικά τραπεζογραμμάτια.

Τα αναμνηστικά χαρτονομίσματα θα πωλούνται σε εξατομικευμένους φακέλους και θα συνοδεύονται από κάρτες με φωτογραφίες των τριών εμβληματικών κτιρίων για την πόλη και σύντομες περιγραφές της Τιμισοάρας στα ρουμανικά και τα αγγλικά.

Ο Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός της Τιμισοάρα, ο οποίος χτίστηκε μεταξύ 1936 και 1940 από τον Ioan Troianescu, είναι αφιερωμένος στους Τρεις Ιεράρχες και αποτελεί πολιτιστικό μνημείο. Τοποθετείται στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση των σημαντικότερων κυκλοφοριακών αρτηριών. Εντυπωσιάζει για το μέγεθός του καθώς εκτείνεται σε μια έκταση άνω των χιλίων πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων, την αρχιτεκτονική του ιδιαιτερότητα και την περίτεχνη διακόσμησή του. Ο Καθεδρικός Ναός διαθέτει επτά μεγάλες, καμπάνες.

Σήμερα περίπου πέντε χιλιάδες πιστοί μπορούν να συμμετάσχουν στα Ιερά Μυστήρια.

Ο καθεδρικός ναός φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωσήφ του Νέου, Μητροπολίτη Τιμισοάρας (μεταξύ 1651 και 1655), που θεωρείται προστάτης των Ρουμάνων Ορθοδόξων στο Μπανάτ.

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Τιμισοάρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023»

Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του προγράμματος «Τιμισοάρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023», θα απονείμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τιμισοάρα το διάστημα 17 έως 19 Φεβρουαρίου 2023. Το τριήμερο εορτασμού θα φέρει τον τίτλο  «Λάμψτε το φως σας – Φωτίστε την πόλη σας!».

Το βραβείο, ύψους 1.5 εκ. ευρώ, έρχεται ως επιβράβευση της σοβαρότητας και της αποφασιστικότητας που επέδειξε η πόλη στην υλοποίηση του προγράμματος και της πολιτιστικής στρατηγικής χωρίς παρεκκλίσεις. Τα κριτήρια για την απονομή του βραβείου περιλαμβάνουν την ανεξαρτησία των καλλιτεχνικών ομάδων, τον τρόπο διαχείρισης και κατανομής του προϋπολογισμού που μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα του προγράμματος, και την ευρωπαϊκή διάσταση του περιεχομένου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η Τιμισοάρα θα φιλοξενήσει μια σειρά από εκδηλώσεις για τη διαφορετικότητα, συνέδρια, σεμινάρια, εργαστήρια, εκθέσεις, παραστάσεις και πολλά φεστιβάλ μουσικής και θεατρικές παραστάσεις.  Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 1884, η Τιμισοάρα ήταν η πρώτη πόλη στην ηπειρωτική Ευρώπη που είχε ηλεκτρικό φωτισμό δρόμων. Το 1989, οι σπίθες της Επανάστασης ενάντια στο καθεστώς του Τσαουσέσκου άναψαν στους δρόμους της Τιμισοάρα.

Ο θεσμός “Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης”

Το 1985, η τότε Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, ξεκίνησε την πρωτοβουλία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε έχει γίνει μια από τις πιο υψηλές πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη. Στις ανακηρυχθείσες πόλεις από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000€. Κάθε έτος δύο πόλεις από διαφορετικό κράτος μέλος της Ε.Ε., δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο.

Για τα έτη 2014-2020, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο διαγωνισμός για τη φιλοξενία του θεσμού ξεκινάει έξι (6) έτη νωρίτερα, ώστε οι πόλεις να διαθέτουν επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν πριν την έναρξη του έτους εορτασμού.

Οι πόλεις επιλέγονται με βάση ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που πρέπει να έχει ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση, μεταξύ άλλων προώθηση της συμμετοχής των κατοίκων της πόλης, των κοινοτήτων και των ενδιαφερομένων συμβάλλοντας στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης και της γύρω περιοχής.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον Μητροπολιτικό Ναό ΕΔΩ

Φωτογραφία: Facebook Τιμισοάρα

Με πληροφορίες από Basilica (Ștefana Totorcea)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων