03/08/2020 03/08/2020 Επίκαιρη δημοσκόπηση της Eurasia Public Opinion Research Centre (AKAM) αποφαίνεται ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η γενικότερη επιθετική πολιτική της γείτονος σε όλα τα διεθνή μέτωπα, όχι μόνον δεν προσθέτει ψήφους στον εκλογικό σάκο του Ερντογάν, αλλ’ αντιθέτως προκαλεί μικρή πτώση της επιρροής του στο εκλογικό σώμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με...
03 Αυγούστου, 2020 - 15:54
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2020 - 19:22

ΤΟΥΡΚΙΑ: Δε δίνουν δεκάρα οι ψηφοφόροι για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
ΤΟΥΡΚΙΑ: Δε δίνουν δεκάρα οι ψηφοφόροι για την Αγιά Σοφιά

Επίκαιρη δημοσκόπηση της Eurasia Public Opinion Research Centre (AKAM) αποφαίνεται ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η γενικότερη επιθετική πολιτική της γείτονος σε όλα τα διεθνή μέτωπα, όχι μόνον δεν προσθέτει ψήφους στον εκλογικό σάκο του Ερντογάν, αλλ’ αντιθέτως προκαλεί μικρή πτώση της επιρροής του στο εκλογικό σώμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την έρευνα, 48,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δε θα ψήφιζαν υπέρ του Ερντογάν σε μία υποτιθέμενη τωρινή Προεδρική εκλογή, ενώ το 38,9% υποστήριξε πλήρως τις επιλογές του Τούρκου Προέδρου. Το βαρόμετρο του Μαΐου είχε δείξει 46,9% κατά του Ερντογάν και 39,2% υπέρ του Τούρκου Προέδρου.

 

 

Πάντως, το θέμα της Αγιά Σοφιάς δεν αποτελεί κρίσιμο πεδίο, ούτε συνιστά ιδιαίτερο “νταλγκά” για τους Τούρκους πολίτες σε ότι αφορά την εκλογική συμπεριφορά τους, καθότι το 99,7% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δε θα έχει καμία επιρροή στην εκλογική απόφαση τους. Ετούτο που “καίει” τους Τούρκους, κατά την παρούσα περίοδο, είναι η καλπάζουσα ανεργία και τα φλέγοντα θέματα οικονομικής πολιτικής, για τα οποία ζητούν άμεσες απαντήσεις, δεδομένου ότι οι επικοινωνιακές πομφόλυγες και τα “σόου” Ερντογάν δε γεμίζουν τις τσέπες και το καθημερινό τραπέζι των γειτόνων.

 

 

Μεγάλης έκτασης συγκριτική έρευνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποίησε η ΚΑΠΑ Research

 

 

Στην έρευνα καταγράφεται η γνώμη των ανθρώπων στις δύο χώρες αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την πανδημία αλλά για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επίσης, το κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία κλήθηκε να απαντήσει για τους πόρους του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, την προδιάθεση για χρήση στρατού σε περίπτωση καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την άποψη για του ηγέτες του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ: Ελλάδα-vsΤουρκία-Διπλή-Συγκριτική-Έρευνα

Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί:

Στην ερώτηση: «Στο θέμα του ναού της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, εσείς με ποια από τις δύο απόψεις συμφωνείτε περισσότερο;», η συντριπτική πλειοψηφία (86%) των κατοίκων της Ελλάδας απαντά ότι η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά ως μουσείο. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι το 45% των κατοίκων στην Τουρκία θεωρεί επίσης ότι δεν έπρεπε να μετατραπεί σε τέμενος ο ιστορικός ναός.

Το θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
Στο άλλο επίμαχο θέμα των τελευταίων μηνών, στο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, καθώς οι μεν κάτοικοι της Ελλάδας θεωρούν ότι με τις έρευνες που κάνει η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και έχει καταστεί παράγοντας αστάθειας στην περιοχή σε ποσοστό 91%, ενώ οι γείτονες σε ποσοστό 81% λένε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σωστά κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Όμως, στο υποθετικό σενάριο, που τα πράγματα εκτραχυνθούν και εάν σε κάποιο σημείο η [ελληνική / τουρκική] κυβέρνηση θεωρήσει ότι εμποδίζονται ή καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της [Ελλάδας / Τουρκίας] και οι δύο λαοί επιθυμούν να εξαντληθούν οι πιθανότητες διαλόγου. Όμως οι κάτοικοι της Ελλάδας παρουσιάζονται πιο έτοιμοι για την επέμβαση του στρατού (46%) από ότι αυτοί της Τουρκίας (35%).

Ο κορωνοϊός ανησυχεί αρκετά τους Τούρκους

Ο κορωνοϊός ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 77% (Πολύ: 41%, Αρκετά 36%) δηλώνει ότι ανησυχεί μήπως νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, στην Ελλάδα όμως είναι κάπως πιο «ήρεμα», καθώς ανησυχεί το 54% αλλά μόνο το 15% δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ.

Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για τους ηγέτες

Όσον αφορά τους ηγέτες, το 95% των κατοίκων στην Ελλάδα έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην Τουρκία, αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη έχει το 55%. Δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς Τούρκους αποδοκιμάζουν τον πρόεδρό τους.

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει αποδοχής σε ποσοστό 53% στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία 9%. Όσο αφορά τους ηγέτες των άλλων χωρών φαίνεται πως στην Ελλάδα πιο συμπαθείς είναι οι Εμανουέλ Μακρον (76% θετική γνώμη) και Βλαντιμίρ Πούτιν (31% θετική γνώμη), ενώ οι πιο αντιπαθείς είναι οι Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον. Στην γείτονα, πιο αγαπητοί είναι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι πιο αντιπαθείς είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα κεντρικά συμπεράσματα της έρευνας όπως σημειώνονται, είναι τα εξής:
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συσπειρώνει την κοινωνική πλειοψηφία στην Τουρκία. Μάλιστα στην κοινή γνώμη της Κωνσταντινούπολης (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Τουρκία) υπερέχει η διατήρηση της ως μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα δύο τρίτα της τουρκικής κοινής γνώμης προτιμούν τον διάλογο για την επίλυση διακρατικών διαφορών στην περιοχή και δεν προκρίνουν τη χρήση στρατιωτικών μέσων ακόμα και για θεωρούμενα δίκαια αιτήματα.

Συνολικά, μάλλον η αβεβαιότητα – για το μέλλον και την πορεία της χώρας – είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τουρκικής κοινωνίας, παρά η επιθετικότητα.
Αντίθετα, η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί προσβλητική και επιθετική την τουρκική πολιτική (Αγία Σοφία – γεωτρήσεις σε Αιγαίο/Κύπρο, παρουσία πολεμικού στόλου) και γενικά την Τουρκία ως απειλή, στην επίπονη προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει από τη δεκαετή οικονομική κρίση.
Τέλος, είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό ότι στην Τουρκία η Άνγκελα Μέρκελ με 51% θετικές γνώμες (vs 24% στην Ελλάδα) είναι ο δημοφιλέστερος ξένος ηγέτης ενώ, αντίστοιχα, στην Ελλάδα την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Εμανουέλ Μακρόν με 76% (vs μόλις 11% στην Τουρκία). Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καταγράφεται ελάχιστα δημοφιλής και στις δύο χώρες· δύο βασικά μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

 

ΠΗΓΕΣ: ahvalnews.com / New Turkish poll shows Erdoğan struggling, Hagia Sophia will not affect votes

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων