30/10/2020 30/10/2020 Νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοινώνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ληφθούν με βάση τα μέτρα, που αποφασίστηκαν κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα...
30 Οκτωβρίου, 2020 - 8:57
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2020 - 13:30

COVID-19 : Το απόγευμα ανακοινώνονται νέα μέτρα – Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη και οι περιορισμοί στις εκκλησίες

Διαδώστε:
COVID-19 : Το απόγευμα ανακοινώνονται νέα μέτρα – Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη και οι περιορισμοί στις εκκλησίες

Νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοινώνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ληφθούν με βάση τα μέτρα, που αποφασίστηκαν κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ανάμεσα στις προτάσεις των ειδικών που αξιολογεί το Μαξίμου, περιλαμβάνονται:

  1. Μάσκες παντού.
  2. Περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  3. Απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 00:30.
  4. Επέκταση της τηλεργασίας.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των συζητήσεων περιστρέφεται γύρω από το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.
Πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωσή του ανακοίνωσε ανακατατάξεις στον υγειονομικό χάρτη.

Σύμφωνα με αυτές, από τις 6 το πρωί σήμερα μπήκαν σε επιδημολογικό επίπεδο 4 οι περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, και Ροδόπης. Μετά από αυτό, οι περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ανέρχονται σε επτά, συμπεριλαμβανομένων των: Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων και Σερρών.
Επίσης, από την Παρασκευή στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», ανεβαίνουν εννιά περιφερειακές ενότητες. Πρόκειται για τις: Πέλλα, Δράμα, Έβρο, Ξάνθη, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία, Καβάλα, Χαλκιδική.
Στο επίπεδο 3 βρίσκονται, επίσης, οι: Αττική, Βοιωτία, Θήρα, Πειραιάς και Τρίκαλα
Σύμφωνα με την εξέλιξη αυτή, αυστηροποιείται και το πλαίσιο που ισχύει στις εκκλησίες. Ειδικότερα, σύμφωνα με το εγκύκλιο σημείωμα που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, το σύνολο των πιστών που επιτρέπεται να παραβρίσκονται εντός των εκκλησιών δεν μπορεί να ξεπερνά τα εννέα άτομα με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος έχει εκδώσει εγκύκλιο σημείωμα αναφορικά με τη λειτουργία των Ιερών Ναών, σύμφωνα με τη νέα κυβερνητική απόφαση με θέμα «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» . Η εγκύκλιος εξεδόθη μετά από Συνοδική Απόφαση κατά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ στις 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η παρουσία των πιστών εντός των Ιερών Ναών θα πραγματοποιείται αναλόγως του επιπέδου προληπτικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στο οποίο βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα κάθε ναού ως εξής:
Επιδημιολογικό Επίπεδο 1 (χαμηλό): Ένας πιστός ανά πέντε τ. μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του Ιερού Ναού (εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων) υπερβαίνει τα 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200 άτομα.

Επιδημιολογικό Επίπεδο 2 (μέτριο): Ένας πιστός ανά δέκα τ. μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του Ιερού Ναού (εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων) υπερβαίνει τα 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα.

Επιδημιολογικό Επίπεδο 3 (υψηλό): Ένας πιστός ανά δεκαπέντε τ. μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του Ιερού Ναού (εξαιρουμένων των βοηθητικών χώρων) υπερβαίνει τα 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των παρευρισκομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 άτομα.

Επιδημιολογικό Επίπεδο 4 (πολύ υψηλό): Συνολικό 9 πιστοί εντός των ναών με ελάχιστη απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στον ιερό Ναό, οι πιστοί με προσωπική τους ευθύνη υποχρεούνται εκ του νόμου να φορούν μάσκα την οποία θα αφαιρούν προσερχόμενοι στη Θεία Μετάληψη.

Αν κάποιος πιστός, όσο είναι εντός του ναού, παρουσιάσει συμπτώματα ασθενείας, επιβάλλεται να ληφθεί μέριμνα για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνσή του, ώστε να αποφευχθεί η επαφή του με άλλα άτομα.

Κατά την προσέλευση στη Θεία Μετάληψη απαιτείται να τηρούνται μετ’ ευλαβείας οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των πιστών. Το ίδιο ισχύει και για τη διανομή του του αντίδωρου, του άρτου, των κολλύβων και των ευλογιών.

Όσον αφορά την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων του Γάμου, των Βαπτίσεων και των Εξοδίων Ακολουθιών ισχύουν τα προβλεπόμενα από τις Υγειονομικές Αρχές του Κράτους μέτρα, αναφορικά με την προσέλευση των πιστών, ενώ ως προς τους στολισμούς των ναών προτείνεται να η απλότητα και η λιτότητα.

Αναφορικά με τις Ιερές Μονές και τα Ησυχαστήρια, ο αριθμός επισκεπτών , τον οποίο επιτρέπεται να δέχονται (χωρίς διανυκτέρευση) δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει την αναλογία του ενός πιστού ανά πέντε τ.μ. του Καθολικού της Ιεράς Μονής ή ετέρου χώρου λατρείας αυτής, ή του χώρου εγκαταβίωσης , με ανώτατο όριο προσέλευσης πιστών τους 100 πιστούς.

«Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19»
Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν και στο ΦΕΚ ς B’ 4709/23.10.2020 στο οποίο προστίθεται επίσης ότι από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιων, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και καθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων, καθώς και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.

Τα επιπλέον μέτρα, που ισχύουν για τους ναούς, ανεξάρτητα από τον επιδημιολογικό επίπεδο καταγράφονται στο ΦΕΚ Β’ 4484/11.10.2020:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

1. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτήριων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους καιχωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας:

α. Στις εισόδους των χώρων λατρείας υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών προς χρήση των προσερχόμενων. Η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο στο χώρο λατρείας.

β. Στις εισόδους των χώρων λατρείας στους οποίους οι προσερχόμενοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν με τα υποδήματά τους, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα πλύσης των ποδιών, με τήρηση της απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου ή χρήσης ποδοναρίων, τα οποία δεν επαναχρησιμοποιούνται. Τα υποδήματά τους πρέπει να τοποθετούνται από τους ίδιους εντός σακούλας, η οποία κλείνει ερμητικά. Συνιστάται κάθε σακούλα υποδημάτων να τοποθετείται ξεχωριστά και χωρίς επαφή μεταξύ τους. Σε περίπτωση που το λατρευτικό τυπικό περιλαμβάνει τη χρήση χαλιού, συνιστάται οι προσερχόμενοι να φέρουν και να χρησιμοποιούν εντός του χώρου λατρείας το δικό τους χαλί προσευχής.

γ. Απαγορεύεται η χρήση πνευστών οργάνων. Εάν κατά το οικείο λατρευτικό τυπικό προβλέπεται η ύπαρξη χορωδίας ή ομαδικής υμνωδίας/απαγγελίας θρησκευτικών ύμνων από τους πιστούς, συνιστάται η αποφυγή τους ή η τήρηση τουλάχιστον τριών (3) μέτρων απόστασης μεταξύ τους.

δ. Είναι απαραίτητος ο συχνός καθαρισμός και η τοπική απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται (π.χ. κουπαστές, χερούλια, διακόπτες) ή χρησιμοποιούνται για την εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος από πολλά πρόσωπα.

ε. Στις εξόδους των χώρων λατρείας τοποθετούνται υποχρεωτικά κάδοι για την απόρριψη του χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής (μάσκες, γάντια, χαρτομάντηλα, ποδονάρια κ.λπ.).

2.Με ευθύνη του κατά νόμο υπεύθυνου θρησκευτικού λειτουργού εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου προσώπων στο χώρο λατρείας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρείται η απόσταση του ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ τους. Ο εφαρμόζων το σύστημα ελέγχου αναμονής στις εισόδους των χώρων λατρείας φέρει υποχρεωτικά όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας του (π.χ. μάσκα, γάντια).

3.Ο φυσικός αερισμός των χώρων λατρείας είναι υποχρεωτικός καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους. Σε περίπτωση χρήσης τεχνητού κλιματισμού, πρέπει να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και φυσικός αερισμός με ανοικτές πόρτες και παράθυρα.

4.Εφόσον κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας, θα πρέπει να απομακρύνεται με ευθύνη του κατά νόμο υπεύθυνου θρησκευτικού λειτουργού από τον χώρο λατρείας, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις. Εφόσον δεν είναι δυνατή η άμεση απομάκρυνσή του, πρέπει να απομονωθεί προσωρινά μέχρι την ασφαλή απομάκρυνσή του, αποφεύγοντας την επαφή με άλλα άτομα. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος με εξαερισμό, μάσκες, χαρτομάντηλα, πλαστική σακούλα για απόρριψη αυτών και αντισηπτικό χεριών.

5.Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να ενημερώνει με κάθε πρόσφορο τρόπο (ανάρτηση σε ιστοσελίδα, ανακοίνωση κ.λπ.) και σε κάθε περίπτωση να αναρτά σε εμφανές σημείο της εισόδου του χώρου λατρείας: α) τις ώρες κατά τις οποίες τελούνται λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και κάθε είδους θρησκευτικές τελετές, β) τις ώρες κατά τις οποίες είναι ανοικτός ο χώρος λατρείας για την πραγματοποίηση ατομικής ή κατ’ ιδίαν προσευχής και γ) τον συνολικό αριθμό ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται ταυτοχρόνως στον χώρο λατρείας.

6.Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων), ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων). Υπεύθυνοι τήρησης των όρων, προϋποθέσεων και μέτρων της παρούσας στους προαναφερθέντες χώρους, είναι οι ιδιοκτήτες τους και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους.

7.Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τις Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια, τα Ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας. Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα (1) άτομο ανά πέντε (5) τ.μ. του Καθολικού της Ιεράς Μονής ή του κεντρικού χώρου λατρείας του Μοναστηριού ή του χώρου εγκαταβίωσης, με ανώτατο όριο τα εκατό (100) άτομα. Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, αποφασίζονται από τον Διοικητή του Αγίου Ορους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας. Με την ως άνω απόφαση του Διοικητή ορίζεται, εφεξής, ο αριθμός των εισερχομένων ημερησίως επισκεπτών, εντός των ορίων που αναφέρονται ανωτέρω. Ο Διοικητής εποπτεύει την ορθή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, είτε αυτά λαμβάνονται από τον ίδιο τοπικά είτε λαμβάνονται σε επίπεδο Επικράτειας.

8. Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και οι σχετικοί κανόνες περί δημοσίων, υπαίθριων συναθροίσεων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων