31/01/2021 31/01/2021 Εόρτιο αφιέρωμα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμία από την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου Ακριβώς πριν 50 χρόνια, σαν σήμερα στο Παρίσι, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, χειροτονήθηκε Επίσκοπος, ο νυν Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας. Λίγες εβδομάδες πριν, είχε εκλεγεί βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό...
31 Ιανουαρίου, 2021 - 22:44

50 έτη Αρχιερωσύνης του Σεβ. Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμίου

Διαδώστε:
50 έτη Αρχιερωσύνης του Σεβ. Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμίου
  • Εόρτιο αφιέρωμα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμία από την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου

Ακριβώς πριν 50 χρόνια, σαν σήμερα στο Παρίσι, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, χειροτονήθηκε Επίσκοπος, ο νυν Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας. Λίγες εβδομάδες πριν, είχε εκλεγεί βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον υψηλό τίτλο Σασίμων. Την χειροτονία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Γαλλίας κυρός Μελέτιος, συλλειτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρου, των Μητροπολιτών Αυστρίας Χρυσοστόμου και Σουηδίας Πολυεύκτου, του Αρχιεπισκόπου Συρακουσών Γεωργίου και του Επισκόπου Καμπανίας Μεθοδίου. Την χειροτονία τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.

 

Ο κατά κόσμον Παράσχος Καλλιγιώργης γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1935 στην Κω, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1948 πήγε στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και το 1952 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποιφοίτησε το 1959.

Στις 9 Αυγούστου 1959 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Δωρόθεο και στην συνέχεια αναχώρησε για την Γαλλία όπου ειδικεύθηκε στην Λειτουργική στο Ανώτατο Λειτουργικό Ινστιτούτο των Παρισίων.

Στις 26 Ιουλίου 1964 χειροτονήθηκε ιερέας από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο και διορίστηκε Ιερατικώς Προϊστάμενος στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.

Στις 31 Ιανουαρίου 1971 χειροτονήθηκε επίσκοπος Σασίμων και ανέλαβε καθήκοντα βοηθού επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.

Το 1988, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού τον εξέλεξε Μητροπολίτη Γαλλίας.

Το 1987 έγινε Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Γαλλία. Από το 1992 έως το 1997, ήταν Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, το οποίο αποτελείται από τις ευρωπαϊκές Εκκλησίες, Προτεσταντικές, Ορθόδοξες, τους Αγγλικανούς και τους Παλαιοκαθολικούς. Στις 19 Νοεμβρίου 1997, εξελέγη Πρόεδρος για πέντε χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2002 χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Jacques Chirac.

Στις 20 Ιανουαρίου 2003 εξελέγη Μητροπολίτης Ελβετίας. Παράλληλα ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy και τη Γραμματεία επί της Προπαρεσκευής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Στις 18 Ιουλίου 2018, εξελέγη Μητροπολίτης Αγκύρας, Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Γαλατίας και έκτοτε διαμένει στην Κω.

Ο Σεβασμιώτατος Αγκύρας κ. Ιερεμίας είναι ένας Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου ο οποίος προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην Εκκλησία, εργαζόμενος πάντοτε αθόρυβα και ταπεινά.

Ευχόμαστε ο Θεός να τον ενδυναμώνει και να του δίνει έτη πολλά και εν υγεία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων