12/04/2024 12/04/2024 Μία ειλικρινή και έντιμη συζήτηση με Σκοπιανό δημοσιογράφο έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος αναφορικά με όλες τις εξελίξεις που αφορούν την εκκλησιαστική κατάσταση στη γειτονική χώρα μετά την ιστορική απόφαση της Μητρός Εκκλησίας να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή σχέση με αυτή την Τοπική Εκκλησία και να την αναγνωρίσει με το όνομα Αρχιεπισκοπή...
12 Απριλίου, 2024 - 13:31
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2024 - 15:12

Μητροπολίτης Ίμβρου: Ντροπή για την Εκκλησία η “αυτοκεφαλία” στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος από τον Πατριάρχη Πορφύριο – “Είναι ψεύτικος Τόμος”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Ίμβρου: Ντροπή για την Εκκλησία η “αυτοκεφαλία” στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος από τον Πατριάρχη Πορφύριο – “Είναι ψεύτικος Τόμος”

Μία ειλικρινή και έντιμη συζήτηση με Σκοπιανό δημοσιογράφο έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος αναφορικά με όλες τις εξελίξεις που αφορούν την εκκλησιαστική κατάσταση στη γειτονική χώρα μετά την ιστορική απόφαση της Μητρός Εκκλησίας να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή σχέση με αυτή την Τοπική Εκκλησία και να την αναγνωρίσει με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για ανάμειξη της Ρωσικής Εκκλησίας στην υπόθεση και χαρακτήρισε ως ντροπή και μεγάλο παράπτωμα από την πλευρά της Εκκλησίας της Σερβίας να ομιλεί ότι έχει χορηγήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. “Δεν υφίσταται, είναι ψεύτικος Τόμος, δεν τον έχει αναγνωρίσει κανείς εκτός από την Ρωσία που για συγκεκριμένους λόγους το έχει κάνει”, τόνισε. 

Μπορεί στα Σκόπια να αναμένουν την χορήγηση Αυτοκεφάλου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μόνο αρμόδιο να τη χορηγήσει, ωστόσο, οι εξελίξεις και η στάση κυρίως των λεγόμενων σλαβικών Εκκλησιών και ιδιαιτέρως της Εκκλησίας της Σερβίας, έχουν περιπλέξει τις εξελίξεις όσο αφορά την πορεία προς το Αυτοκέφαλο. Ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος ο οποίος πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στη γείτονα χώρα μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό 360stepeni δίνοντας απαντήσεις σχετικά με τα όσα συμβαίνουν και την εμπλοκή της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου

“Από την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο έχουμε πλέον καθορισμένα ότι Πρωτόθρονο Πατριαρχείο είναι η Ρώμη, η Πρεσβυτέρα Ρώμη, και επειδή γίνεται μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας η Νέα Ρώμη ή Κωνσταντινούπολη έχει ακριβώς όλα μα όλα τα προνόμια και τις διακρίσεις που έχει ο Πατριάρχης της Ρώμης. Σε εκείνον, λοιπόν, η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος με τους Κανόνες δίνει το προνόμιο, δίνει τη δυνατότητα, δίνει την “εξουσία” να εφαρμόσει μερικά πράγματα”, είπε στην αρχή της τοποθέτησής του σχετικά με τα δίκαια τα οποία έχει ο Θρόνος της Κωνσταντινούπολης από τους Ιερούς Κανόνες.

Μιλώντας για το θέμα του πρώτου στην τάξη ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα που ίσως να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να παρουσιάζεται διαφορετικά από τα ισχύοντα από τους Κανόνες γιατί συμφέρει κάποιους να παρουσιάζεται έτσι. “Το έχουμε τοποθετήσει στα πλαίσια του ιστορικού προνόμιου, ότι είναι ιστορικό προνόμιο ο Κωνσταντινουπόλεως να είναι πρώτος. Η ανάγκη του πρώτου είναι ουσιαστική, είναι καθαρά πνευματική, δογματική, λειτουργική, και ασφαλώς έχει και τις επόμενες προεκτάσεις, ο πρώτος εκτός από το να προϊσταται, να συγκαλεί Πανορθοδόξους, να συγκαλεί Μείζονες και Υπερτελείς Συνόδους, να συγκαλεί Σύνοδο Προκαθημένων, έχει το δικαίωμα του λεγόμενου έκκλητου, να εκδικάζει περιπτώσεις σε διάφορες Εκκλησίες οι οποίες φτάνουν σε αδιέξοδο”, ανέφερε και εξήγησε την διαδικασία που ακολουθείται από τον Πατριάρχη και τη Σύνοδο για την εξέταση του εκκλήτου την οποία υποβάλει μία Εκκλησία προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

“Άλλωστε αυτό έγινε και εδώ (σ.σ. στην περίπτωση της Εκκλησίας των Σκοπίων). Οι Ιεράρχες της χώρας αυτής, όταν είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, όταν η Σερβία δεν τους αναγνώριζε, όταν τους αφόριζε, όταν τους φυλάκιζε, όταν, όταν, όταν, τι έκαμαν; Ξέροντας πολύ καλά ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το δικαίωμα, έκαναν έκκλητο στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον παρεκάλεσαν και του είπαν βοηθήστε μας και δώστε μας την λύση μέσα από την κανονικότητα και τη δικαιοσύνη που απορρέει από την Εκκλησία”, σημείωσε για την περίπτωση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και ξεκαθάρισε ότι όπως όλα τα άλλα το δικαίωμα για την Αυτοκεφαλία το έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

“Όλες οι Εκκλησίες μέχρι σήμερα που δημιουργήθηκαν μετά από τα παλαιά ιστορικά Πατριαρχεία, τα πέντε Πατριαρχεία Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Ιεροσόλυμα, όλα τα υπόλοιπα πήραν Αυτοκεφαλία και Πατριαρχική αξία από την Κωνσταντινούπολη”, είπε.

“Ντροπή αυτό που έκανε ο Πατριάρχης Σερβίας”

Ερωτόμενος για το γεγονός ότι η Εκκλησία της Σερβίας παρουσιάζεται ότι αυτή έχει παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδα, απάντησε: “Είναι πρόκληση, είναι ντροπή για την Εκκλησία, ενώ όλα τα παλαιά Πατριαρχεία και οι παλαιές Αυτοκέφαλες και οι Νεότερες, δεν έκαναν ποτέ τέτοιο πράγμα, ήρθε τώρα ένα από τα νέα Πατριαρχεία και ίσως ο νεότερος στην τάξη Πατριάρχης, ο Πορφύριος Σερβίας, και έκανε αυτό το μεγάλο παράπτωμα να δώσει αυτοκεφαλία. Που; Σε μία Εκκλησία την οποία δυστυχώς για πάνω από πενήντα- εξήντα χρόνια, την είχαν στην απομόνωση, την βασάνιζαν, την κατηγορούσαν, την συκοφαντούσαν, μιλούσαν με τα χειρότερα λόγια, ίδρυσαν άλλη Εκκλησία μέσα σε αυτή την Εκκλησία για να μπορέσουν να ελέγξουν τις καταστάσεις και όταν είδαν ότι τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μία άλλη ροπή με την στάση της Ρωσικής Εκκλησίας δυστυχώς προσχώρησαν οι Σέρβοι στην Ρωσική Εκκλησία, έγιναν όργανο της Ρωσικής Εκκλησίας και με υπόδειξη της Ρωσικής Εκκλησίας έκαναν αυτό το μεγάλο παράπτωμα να δώσουν αυτό το ψεύτικο χαρτί. Δεν υφίσταται, είναι ψεύτικος Τόμος, δεν τον έχει αναγνωρίσει κανείς εκτός από την Ρωσία που για συγκεκριμένους λόγους το έχει κάνει”, είπε.

Ο Μητροπολίτης Ίμβρου μίλησε επίσης και για Ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει το παιχνίδι το οποίο τους παίζουν οι Ρώσοι με τους Σέρβους. “Είναι πολύ μεγάλη η ιστορία για το τι ακριβώς έγινε όλη αυτή την περίοδο για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, αλλά όπως σας είπα πρέπει με ειλικρίνεια και εντιμότητα να μιλήσουμε στον κόσμο και να μάθει ο κόσμος την αλήθεια”, είπε.

Διαχρονικά τα εμπόδια από την Σερβία

Αναφέρθηκε ακόμη στα εμπόδια που έθεταν οι Σέρβοι όλα τα προηγούμενα χρόνια κάθε φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπάθησε να βρει λύσεις.

“Όταν έγινε η συμφωνία των Πρεσπών και τελείωσε το θέμα με το όνομα, ο Πατριάρχης πλέον, κατόπιν συνεννοήσεως με την εδώ Κυβέρνηση, με την Κυβέρνηση της Ελλάδος, παρακαλούσε κυριολεκτικά τους Σέρβους να έρθουν να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να δώσουμε λύση. Είχαμε στείλει Γράμματα στον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο να έρθουνε να συζητήσουμε το θέμα και δεν μας απαντούσε. Ο Πατριάρχης δεν ήθελε να κάνει κάτι αγνοώντας τους Σέρβους. Από αγάπη και σεβασμό. Ο Πατριάρχης σέβεται και αγαπάει κάθε κράτος, κάθε χώρα, κάθε έθνος, κάθε λαό, αναγνωρίζει τα δικαιώματά του, αναγνωρίζει την εδαφική του ακεραιότητα. Αναγνωρίζει την εθνική ταυτότητα ενός κράτους, δεν έρχεται ο Πατριάρχης να επέμβει και να γίνει κατακτητής. Όχι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέλει να δώσει λύσεις και οι Τοπικές Εκκλησίες να βγούνε μπροστά, να είναι ελεύθερες για να μπορέσουν να βοηθήσουν και τους ανθρώπους, τον λαό. Αυτή είναι η αποστολή κάθε Τοπικής Εκκλησίας”. 

Ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου αποκάλυψε ότι τα αναπάντητα γράμματα συνεχίστηκαν και μετά την κοίμηση του Πατριάρχη κυρού Ειρηναίου. “Βγαίνει ο Πατριάρχης Πορφύριος, του στείλαμε Γράμματα, του στείλαμε μία, του στείλαμε δύο, δεν απάντησε. Την τρίτη φορά του είπαμε αν δεν απαντήσετε θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε μόνοι μας. Εκεί λιγάκι ζορίστηκαν τα πράγματα. Και μας γράφει ένα Γράμμα το οποίο μάλλον ήταν άσχημη κοροϊδία στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Έγραψε: “ναι, να βρεθούμε, να συναντηθούμε να μιλήσουμε, αλλά τώρα δεν μπορώ γιατί θα πάω στα θερμά λουτρά να κάνω θεραπεία και επίσης και ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος και εκείνος θα πάει στα θερμά λουτρά να κάνει θεραπεία”. Και ενώ μας έγραφε αυτό το Γράμμα, εμείς μαθαίναμε ότι είχαν μυστική συνάντηση στο Νις και όπου εκεί συμφωνούσαν πράγματα πίσω από την πλάτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με τις υποδείξεις της Ρωσικής Εκκλησίας”. 

Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες αυτές και μίλησε για την ενεργοποίηση του δικαιώματος του εκκλήτου από τους Ιεράρχες της Αχρίδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την αναγνώριση της κανονικότητας την οποία αποκάλεσε ως ένα πολύ μεγάλο πράγμα που επιτεύχθηκε μετά από πολλά χρόνια απομόνωσης της συγκεκριμένης Τοπικής Εκκλησίας. “Στην πραγματικότητα ο ψευτοτόμος που έδωσε το Πατριαρχείο Σερβίας με υπόδειξη των Ρώσων δεν βοήθησε τα πράγματα. Αιχμαλώτισε την Εκκλησίας της Αχρίδος διότι κανείς δεν αναγνώρισε αυτή την αυτοκεφαλία”, πρόσθεσε.

“Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έρχεται να υποδουλώσει την Εκκλησία”

Ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος εξέφρασε τη στεναχώρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για όλα τα ψέματα που κυκλοφορούν σχετικά με τις εξελίξεις και έχουν παγώσει προς την κανονικότητα. “Ειπώθηκε ότι το Πατριαρχείο έρχεται να υποδουλώσει την Εκκλησία εδώ. Καθόλου δεν ισχύει αυτό. Ίσα ίσα που θα μπορούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αν είχε τέτοιο σκοπό να πει τι; “Κύριοι, είστε Μητρόπολη της Σερβικής Εκκλησίας και μέχρι εκεί και φτάνει”. Όπως είναι τώρα. Γιατί τώρα στην πραγματικότητα η Εκκλησία της Αχρίδος είναι μία Μητρόπολη της Σερβικής Εκκλησίας, όπως παραδείγματος χάριν είναι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για το Πατριαρχείο, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για το Πατριαρχείο, η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης για το Πατριαρχείο, έτσι είναι. Δεν είναι αυτό αυτοκέφαλη Εκκλησία. Από ως που δρα ως αυτοκέφαλη Εκκλησία και σε τι έδρασε ως αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Αχρίδος χωρίς να ρωτήσει, χωρίς να κάνει αυτό που της επιβάλουν η Ρωσία και η Σερβία”, είπε.

Ιστορία χιλίων χρόνων το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Όσο για το όνομα, απάντησε: “Δεν έρχεται να επιβάλει κανένα όνομα το Πατριαρχείο. Έρχεται να πει όμως “προσέξτε, θα βάλουμε κάτι το οποίο δεν θα είναι εθνικό, θα είναι καθαρά εκκλησιαστικό”. Και τι κάνει; Δίνει την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, μια ιστορία χίλια χρόνια η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, χίλια χρόνια. Για σκεφτείτε, έρχεται σε μία Εκκλησία που δημιουργείται σήμερα και της δίνει ιστορία χίλιων χρόνων. Και δεν θέλουμε”.

Τέλος, ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να ξεπαγώσει το ζήτημα από την πλευρά του Πατριαρχείου. “Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από το θέμα της αναγνώρισης και του συλλείτουργου με την Ουκρανική Εκκλησία. Να αναγνωριστεί η δέκατη πέμπτη Εκκλησία για να προχωρήσουμε στην δέκατη έκτη”, δίνοντας την ευχή να μείνουν όλοι πιστοί στον Θεό και μέσα από την αγάπη ο Θεός θα τα φροντίσει όλα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων