20/06/2019 20/06/2019 Με αφορμή τα 100 χρόνια από την τελευταία φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, έλαβε χώρα στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, στις 15 Ιουνίου 2019, διεκκλησιαστική Ημέρα Μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο αιματοβαμένο και μαρτυρικό χώμα του πρώην Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλτ. Η εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων συμπεριέλαβε και τη Γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων,...
20 Ιουνίου, 2019 - 8:18
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2019 - 8:51

Η Μητρ. Γερμανίας τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων

Διαδώστε:
Η Μητρ. Γερμανίας τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την τελευταία φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, έλαβε χώρα στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, στις 15 Ιουνίου 2019, διεκκλησιαστική Ημέρα Μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο αιματοβαμένο και μαρτυρικό χώμα του πρώην Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλτ.

Η εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων συμπεριέλαβε και τη Γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, την εποχή του οθωμανικού κράτους.

Στον ιστορικό ευαγγελικό Ναό Πέτρου και Παύλου, όπου τον 16ο αιώνα ο Μαρτίνος Λούθηρος έκανε τακτικά κηρύγματα, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, τέλεσε το ορθόδοξο Τρισάγιο για τα θύματα της Γενοκτονίας, ενώ ο αρμένιος ιερέας Sahak Sahakyan και ο ευαγγελικός Πάστορας κ. Sebastian Kircheis ανέγνωσαν προσευχές. Τη μετάφραση των ορθοδόξων ευχών στα γερμανικά διάβασε η μαθήτρια Λαμπρινή Μαραζίδη.

Τους προσκεκλημένους χαιρέτισε εγκάρδια ο συγγραφέας και εκδότης κ. δρ. Klaus Gallas, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος στη Γερμανία, κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης, η κ. Janet Abraham, μέλος του Συλλόγου Ασσυρίων, ο κ. Αλέξανδρος Λινός από την Γερμανο-Ελληνική Εταιρεία Βαιμάρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κολωνίας κ. Δημήτριος Κωνσταντινίδης και κατέκλεισε η κ. Αναστασία Ντικ μέλη και οι δύο της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ (Ομοσπονδίας Συλλόγων ΅Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη).

Να σημειωθεί ότι ο εξοχ. Πρέσβης κ. Δασκαρόλης στην ομιλία του χαιρέτισε με ιδιαίτερη έμφανση την Ημέρα Μνήμης στη Βαϊμάρη και διαβεβαίωσε τη πλήρη υποστήριξή του στην εκδήλωση αυτή.

Παρέστησαν ο Πρέβης επί τιμή κ. Χρυσανθόπουλος, η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Γεώργιος Τσορακλίδης, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου Γρηγόρης Γιαννουλίδης ο κ. Χρήστος Μαραζίδης, η πρώην διευθύντρια του Λυκείου Μονάχου κ. Εύα Γρίβα, μέλη του Συλλόγων Ποντίων Κολωνίας, ο πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ντίσσελντορφ κ. Ηλίας Μαυρίδης, ο κ. Κώστας Σαββίδης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου, ο κ. Πάουλ Κούλογλου, αρμένιος ελληνικής καταγωγής και επιχειρηματίας στη Jena Γερμανίας, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο κ. Γεώργιος Παππάς, και πολλοί νέοι και νέες των Συλλόγων Ποντίων Κολωνίας και Ντίσσελντορφ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης στο Ναό, οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στο πρώην Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ, όπου τους υποδέχθηκε εγκάρδια ο κ. Dr. Harry Stein, υπεύθυνος διευθυντής για την ιστορία του KZ-Buchenwald.

Στην αναμνηστική πλάκα στον εσωτερικό χώρο του τόπου του μαρτυρίου κατέθεσαν στεφάνια ο εξοχ. Πρέσβης κ. Δασκαρόλης και η κ. Γενική Πρόξενος κ. Κωνσταντινοπούλου μαζί με τον κ. Τσορακλίδη. Η Ποντιακή Νεολαία έψαλλε σε κλίμα συγκίνησης το άσμα „Tην πατρίδαμ έχασα..“.

Ακολούθησε ωριαία ξενάγηση στο χώρο του Στρατοπέδου.

Όλοι όσοι μετείχαν της Ημέρας Μνήμης στη Βαϊμάρη ανεχώρησαν, φορτωμένοι με μνήμες ανατριχιατικών γεγονότων και οδύνης για όλα τα θύματα του ναζισμού και ιδιαίτερα και για τους Έλληνες συμπατριώτες μας, στη κόλαση του Μπούχεβαλντ.

Ο τοπικός γερμανικός τύπος αναφέρθηκε στην εκδήλωση με φωτογραφία και κείμενο.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων