03/07/2023 03/07/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προέστη της πανηρυικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Χάγης Ολλανδίας. Συλλειτούργησαν κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης. Έψαλλαν οι μοναχές της Ιεράς Μονής πλαισιωμένες από λαϊκούς προσκυνητές. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, την Παρασκευή 30 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την Γερόντισσα Μακρίνα και την...
03 Ιουλίου, 2023 - 15:51
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2023 - 15:56

Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Χάγης

Διαδώστε:
Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Χάγης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προέστη της πανηρυικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Χάγης Ολλανδίας. Συλλειτούργησαν κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης. Έψαλλαν οι μοναχές της Ιεράς Μονής πλαισιωμένες από λαϊκούς προσκυνητές.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, την Παρασκευή 30 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την Γερόντισσα Μακρίνα και την αδελφή Άννα και υπενθύμισε την σημασία της Ιεράς Μονής ταύτης για την Ορθοδοξία στην Ολλανδία.

Η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Χάγης ιδρύθηκε ως ανδρικό μοναστήρι υπό την δικαιοδοσία της Υπερόριας Ρωσικής Εκκλησίας (ROCOR). Ιδρύθηκε από δύο Ολλανδούς μοναχούς, ασπασθέντας την Ορθοδοξία από τον Αρχιεπίσκόπο Ιωάννη Μαξίμοβιτς (που σήμερα τιμάται ως Άγιος). Τα ονόματα των κτητόρων ήταν Jacob Akkersdijk και Adriaan Korporaal. Το έτος 1965, ο Jacob Akkersdijk χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις Βρυξέλλες υπό την διαιοδοσία της Υπερόριας Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROCOR), και ήταν υπεύθυνος για τις ρωσικές ενορίες στην Ολλανδία.

Το έτος 1972 ο Επίσκοπος Ιακώβ και οι Ενορίες του υπήχθηκαν στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Το έτος 1972 ο Επίσκοπος κ. Ιάκωβος και οι μαθητές του αγόρασαν τα κτήρια ενός πρώην καθολικού μοναστηριού που έγινε έδρα του Επισκόπου και συγχρόνως λειτουργούσε ως μοναστήρι.

Ο Αρχιμανδρίτης Αδριανός και οι μοναχές αφιερώθηκαν κυρίως στην μετάφραση και έκδοση ορθοδόξων λειτουργικών κειμένων στα ολλανδικά. Το 1991 ο Επίσκοπος Ιακώβ απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών. Το έτος 2002 ο Αρχιμανδρίτης Adriaan απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών.

Από τότε απέμειναν δύο μοναχές. Αλλά για τις Ιερές Ακολουθίες υπάρχουν πολλοί προσκυνητές που επισκέπτονται το μοναστήρι. Οι ιερές ακολουθίες τελούνται αποκλειστικά στην ολλανδική γλώσσα. Το έτος 2022 η Ιερά Μονή προσχώρησε στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πιο συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου.

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων