19/02/2021 19/02/2021 Στο Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πραγματοποιείται σήμερα 19 Φεβρουαρίου η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου. Στην ίδια ανακοίνωση, προστίθεται ότι η επίσημη τελετή ενθρόνισής του στην Ιερά Μονή Πεκίου στο Κοσσυφοπέδιο, την πρωτόθρονη καθέδρα του Πατριαρχείου, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη, θα τελεστεί σε ημερομηνία που...
19 Φεβρουαρίου, 2021 - 8:08
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2021 - 11:27

Βελιγράδι – Στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου (LIVE)

Διαδώστε:
Βελιγράδι – Στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου (LIVE)

Στο Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πραγματοποιείται σήμερα 19 Φεβρουαρίου η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου. Στην ίδια ανακοίνωση, προστίθεται ότι η επίσημη τελετή ενθρόνισής του στην Ιερά Μονή Πεκίου στο Κοσσυφοπέδιο, την πρωτόθρονη καθέδρα του Πατριαρχείου, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη, θα τελεστεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί από νωρίς στον ναό, προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή.  Στον ναό βρίσκονται επίσης ο πρόεδρος Αλ. Βούτσις, η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Παρακολουθείστε σε απευθείας σύνδεση

«Ζητώ από όλους να προσευχηθούν στον Θεό για τη ταπεινότητά μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του.

Ο νέος Πατριάρχης ευχήθηκε στο λαό να έχει την ευλογία του Θεού και ιδιαίτερα, όπως επεσήμανε, στα παιδιά του Αγίου Σάββα. Παράλληλα, στις πρώτες του δηλώσεις, κάλεσε το ποίμνιο να ακολουθήσουν όλοι μαζί τα βήματα που χάραξαν οι πρόγονοί τους.

Το Συμβούλιο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συγκεντρώθηκε από νωρίς χθες το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα. Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, ξεκίνησε η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του τριπρόσωπου.
Στο τριπρόσωπο βρέθηκαν οι Επίσκοποι Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, Μπανιαλούκας κ. Εφραίμ και ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, ο οποίος και τελικά εξελέγη.
Τα ονόματά τους τοποθετήθηκαν σε τρεις ξεχωριστούς φακέλους πάνω στο ευαγγέλιο και ο Αρχιμανδρίτης Ματθαίος τράβηξε τον φάκελο με το όνομα του νέου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχη Σερβίας
Αμέσως ο νέος Πατριάρχης δέχθηκε τις ευχές των Επισκόπων και όσων παραβρέθηκαν στη κρύπτη του Αγίου Σάββα, οι οποίοι αναφώνησαν το Άξιος. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον τάφο του Προκατόχου του κυρού Ειρηναίου όπου και ευλαβικά προσκύνησε.

Η διαδικασία έγινε στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα και όχι στο Πατριαρχικό Μέγαρο, ως συνήθως, χωρίς τη παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ στη συνεδρίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ Πορφύριος νέος Πατριάρχης Σερβίας – Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες στο Βελιγράδι 

Ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας γεννήθηκε το 1961.

Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, από την οποία αποφοίτησε το 1987. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στην Ελλάδα. Εκάρη μοναχός στη Μονή Ντέτσανι και ακολούθως χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Μονή Κόβιλι.

Στις 14 Μαΐου 1999, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπο Τζέγκαρ στην Επισκοπή Μπάτσκας.

Το 2004 κατέστη διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Η περί γνώσεως του Θεού διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον».

Κατά την περίοδο 2010-2011 ήταν ο Επίσκοπος των Ενόπλων Δυνάμεων, συντονιστής συνεργασίας μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Σερβικού Στρατού.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον εξέλεξε Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα στις Μαΐου 24 Μαΐου 2014.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας.

Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά. Επίσης χρησιμοποιεί σε επίπεδο επικοινωνίας και τα ρωσικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχίεπισκοπος Αμερικής: «Άξιος ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Σερβίας»

Ευχές Προέδρου Βούτσιτς στον νέο Πατριάρχη Σερβίας

Τι είχε πει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την εκλογή του Πατρ. Σερβίας

Πατριάρχης Πορφύριος: «Να προσευχηθείτε για μένα»

Ο Πατριάρχης Μόσχας συνεχάρη τον νέο Πατριάρχη Σερβίας

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την εκλογή του Πατριάρχη Σερβίας

Το τριπρόσωπο για την εκλογή του Πατριάρχη Σερβίας

Στο ναό του Αγίου Σάββα έφτασε ο Αρχιμανδρίτης Ματθαίος

Βελιγράδι: Σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής νέου Πατριάρχη Σερβίας – Η ψηφοφορία και η κλήρωση (φωτογραφίες)

Σερβία: Η διαδικασία εκλογής του νέου Πατριάρχη

Η προσευχή πριν από την εκλογή του νέου Πατριάρχη

Βελιγράδι: Στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα η εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας (βίντεο) – Η εκλογή και η κλήρωση

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων