31/12/2021 31/12/2021 Διακόσια χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλλιγγενεσίας του 1821, εξήντα χρόνια ιερωσύνης και τριάντα χρόνια από την εκλογή και ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πενήντα χρόνια από την ημέρα που η Θεολογική Σχολή της Χάλκης σιώπησε, είκοσι χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους πύργους και ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν άνοιξε και...
31 Δεκεμβρίου, 2021 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2021 - 8:18

2021: Πέντε + 1 γεγονότα Ορθοδοξίας της χρονιάς που φεύγει

Διαδώστε:
2021: Πέντε + 1 γεγονότα Ορθοδοξίας της χρονιάς που φεύγει

Διακόσια χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλλιγγενεσίας του 1821, εξήντα χρόνια ιερωσύνης και τριάντα χρόνια από την εκλογή και ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πενήντα χρόνια από την ημέρα που η Θεολογική Σχολή της Χάλκης σιώπησε, είκοσι χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους πύργους και ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν άνοιξε και πάλι, πέντε νέοι Μητροπολίτες στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και εκλογή νέο Προκαθημένου στην Εκκλησία της Σερβίας. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα σημαντικά γεγονότα που αφήνει πίσω του το 2021 το οποίο σε λίγες ώρες εκπνέει.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

Ένα έτος στο οποίο κυριάρχησε για ακόμη μία χρονιά η πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο, δεν κατάφερε να επισκιάσει τις επετειακές εκδηλώσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Το ope.gr αποχαιρετά με την επιλογή αυτών των πέντε +1 συμβολικών γεγονότων το 2021.

200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Η Εκκλησία της Ελλάδος φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει σειρά επετειακών εκδηλώσεων το σωτήριον έτος 2021, κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821 και την κατάκτηση της Εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Φορέας προγραμματισμού και υλοποίησης των ανά την Ελλάδα εκδηλώσεων, κατ’ εντολήν της Ιεράς Συνόδου, ήταν η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας, η οποία ανέλαβε το υψηλό καθήκον να αναδείξει τη σπουδαιότητα αυτής της πολύ σημαντικής επετείου για το παρόν και το μέλλον μας, μελετώντας εμβριθώς τα διδάγματα που εξάγονται από το θυσιαστικό Αγώνα των ενδόξων προγόνων μας.

Και οι κατά τόπους Ιερέας Μητροπόλεις με τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν συνέβαλλαν τα μέγιστα στη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης.

30 χρόνια από την ανάρρηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο

Στις 22 Οκτωβρίου 2021 συμπληρώθηκαν τριάντα ολόκληρα χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Οικουμενικό Θρόνο. Ο Παναγιώτατος δέχθηκε τις ευχές όλων στο λαμπρό Πατριαρχικό και Συνοδικό συλλείτουργο που έγινε στο Φανάρι ανήμερα της επετείου, ενώ στο επετειακό πλαίσιο πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στη μεγαλύτερη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, αυτή της Αμερικής, όπου και εόρτασε στις 2 Νοεμβρίου τα τριάντα χρόνια από την ημέρα της ενθρόνισης του.

Κατόπιν πρόσκλησης που έγινε από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου όπου πραγματοποιήθηκαν σειρά από εκδηλώσεις προς το πρόσωπό του αναδεικνύοντας το πολυποίκιλο έργο του στα τριάντα χρόνια της Πατριαρχίας του.

Τον Αύγουστο ο Παναγιώτατος συμπλήρωσε 60 χρόνια ιεροσύνης τα οποία εόρτασε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ίμβρο.

50 χρόνια από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Ήταν 12 Ιανουαρίου του 1971, πενήντα χρόνια πριν, όταν το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάσιζε την κατάργηση της ανώτατης ιδιωτικής παιδείας στην Τουρκία.

Η απόφαση αυτή έδινε το νομικό πρόσχημα που χρειαζόταν το καθεστώς της Άγκυρας για να κλείσει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Σχολή ήταν ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, παραβλέποντας ότι επί της ουσίας ήταν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, η λειτουργία του οποίου κατοχυρωνόταν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και μάλιστα, δεν είχε ποτέ αναγνωριστεί ως πανεπιστημιακό ίδρυμα από τις τουρκικές αρχές.

Βάσει της τουρκικής νομοθεσίας παρείχε αποκλειστικά επαγγελματική θεολογική μόρφωση χωρίς να υπερβαίνει τον βαθμό και το επίπεδο σπουδών επαγγελματικής σχολής.

Μέχρι και σήμερα το πάγιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της δεν έχει εισακουστεί!

20 χρόνια μετά ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν άνοιξε και πάλι

Ως ιστορική ήμερα για τους Ελληνορθοδόξους της Αμερικής μπορεί να χαρακτηριστεί η Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, καθώς πραγματοποιήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη. Είκοσι χρόνια μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, επτά χρόνια μετά την τελετή θεμελίωσης, μετά από πολλά εμπόδια που είχαν ως αποτέλεσμα την παύση των εργασιών και έναν και πλέον χρόνο μετά από την επανέναρξη τους, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τα Θυρανοίξια του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού και του Εθνικού Προσκυνήματος. 

5 νέοι Μητροπολίτες στην Εκκλησία της Ελλάδος

Μετά από δύο χρόνια εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού συνεδρίασε και πάλι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αυτή τη φορά όμως στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ιερά Μονή Πεντέλης και όχι στο Συνοδικό Μέγαρο. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της, στις 8 Οκτωβρίου 2021, η Ιεραρχία εξέλεξε πέντε νέους Μητροπολίτες για την πλήρωση των κενών θέσεων που προέκυψαν.

Συγκεκριμένα εξελέγησαν:

ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής – Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λιτής και Ρεντίνης, λαμβάνοντας 55 ψήφους,

ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος – Μητροπολίτης Καστορίας, λαμβάνοντας 48 ψήφους,

ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης – Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, λαμβάνοντας 58 ψήφους,

ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς – Μητροπολίτης Περιστερίου, λαμβάνοντας 64 ψήφους,

και ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης – Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων, λαμβάνοντας 61 ψήφους.

Οι χειροτονίες των νέων Μητροπολιτών έγιναν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Νέα σελίδα στο Πατριαρχείο Σερβίας

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 ο από Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος (Πέριτς) εξελέγη 46ος Πατριάρχης Σερβίας διαδεχόμενος τον μακαριστό Πατριάρχη κυρό Ειρηναίο ο οποίος εκοιμήθη στις 20 Νοεμβρίου 2020. «Ζητώ από όλους να προσευχηθούν στον Θεό για τη ταπεινότητά μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του. Την επόμενη ημέρα έγινε η ενθρόνισή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο, Χρήστος Μπόνης, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Πατριαρχείο Σερβίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων