22/11/2020 22/11/2020 Για την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου έστειλαν επιστολές ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και ο Έλληνας Πρέσβης στο Βελιγράδι....
22 Νοεμβρίου, 2020 - 15:19
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2020 - 15:23

Οι επιστολές για τον Πατριάρχη Σερβίας κυρό Ειρηναίο

Διαδώστε:
Οι επιστολές για τον Πατριάρχη Σερβίας κυρό Ειρηναίο

Για την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου έστειλαν επιστολές ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και ο Έλληνας Πρέσβης στο Βελιγράδι. Ακόμα τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας. 

«Ο αοίδιμος Προκαθήμενος διακρίθηκε για την πίστη και την αγωνιστικότητα του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Κάνει λόγο, επίσης, για το ηθικό ανάστημα του κεκοιμημένου, την υψηλή εκκλησιαστική παιδεία και τη γνήσια Ορθόδοξη πνευματικότητά του. Με αυτές τις σκέψεις, απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τον σερβικό λαό.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου μεταξύ άλλων, αναφέρει, ότι είχε την ευκαιρία να συναντήσει κατά το παρελθόν τον μακαριστό Πατριάρχη, ο οποίος συνέβαλλε σημαντικά στην ενίσχυση των ιστορικών ελληνοσερβικών σχέσεων και των πνευματικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος προς τον Τοποτηρητή του Πατριαρχείου Σερβίας στο Βελιγράδι, προκειμένου να εκφράσει τη θλίψη του για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου αναφέρει, μεταξύ άλλων σε μήνυμα που έστειλε ότι  η φωτεινή μορφή του αοιδίμου Πατριάρχου Ειρηναίου ασφαλώς θα εμπνέει πάντοτε και πάντες όσους αναζητούν παραδείγματα γνησίου χριστιανικού ήθους.

Συλλυπητήριο Τηλεγράφημα απεστάλη προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τη εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου.

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς την Κυβέρνηση και την Εκκλησία της Σερβίας για την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 2020, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Γεώργιος Διακοφωτάκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς την Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου. «Ο πολιός και σεβάσμιος Πατριάρχης Υμών κεκοίμηται!» αναφέρει με πόνο ψυχής ο Παναγιώτατος.

Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε, για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου και το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στην μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας, ενός σεβάσμιου Προκαθημένου, όπως είπε, που έχασε την μάχη με τον Κορωνοϊό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε ότι οι περιορισμοί της πανδημίας τον εμποδίζουν να μεταβεί στην Σερβία για την εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχου Ειρηναίου, όπως είχε πράξει στις εξοδίους Ακολουθίες άλλων Προκαθημένων, και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομο, Τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου της Εκκλησίας της Σερβίας, να εκπροσωπήσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε στο Πατριαρχείο Σερβίας και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος. Στην επιστολή φαίνεται η αγάπη, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που έτρεφε ο  Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος στο πρόσωπο του Μακαριστού κυρού Ειρηναίου. «Ο Θεός είχε δώσει στην Εκκλησία του αγίου Σάββα έναν σοφό Πατριάρχη, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο έργο της πνευματικής φροντίδας. Γεμάτος ειλικρινή χριστιανική αγάπη για τους ανθρώπους, ο μακαριστός Προκαθήμενος πάντα ήθελε να είναι κοντά με το ποίμνιό του, να παρηγορεί και να έχει επαφή με τον λαό του Θεού, χαιρόταν με εκείνους που χαίρονταν και πενθούσε με εκείνους που πενθούσαν («χαίρειν μετὰ χαιρόντων καὶ κλαίειν μετὰ κλαιόντων» – προς Ρωμαίους 12.15). Και την τελευταία ώρα του ταξιδιού του σε αυτή τη ζωή, ο Πατριάρχης Ειρηναίος μοιράστηκε τη δυστυχία με εκείνους τους πιστούς, των οποίων το ταξίδι διακόπηκε από τη συγκλονιστική επιδημία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τα θερμά συλλυπητήρια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για την εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, εκφράζει με επιστολή Του ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Μάλιστα, στην επιστολή χαρακτηρίζει τον κυρό Ειρηναίο ως μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα, έναν αξιόλογο εκκλησιαστικό ηγέτη, που άφησε μνήμη λαμπρού εκκλησιαστικού ανδρός.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Ιωάννης εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για την κοίμηση του Πατριάρχου κυρού Ειρηναίου στο Πατριαρχείο Σερβίας. Ο Μακαριώτατος στο μήνυμά του προς το Πατριαρχείο Σερβίας αναφέρει ότι «Αναγνωρίζαμε στο πρόσωπο του αειμνήστου Πατριάρχου την μεγάλη υποστήριξή του στην Εκκλησία της Αντιοχείας» ενώ τονίζει την υποστήριξη και τα κοινά μεταξύ των δύο Πατριαρχείων στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.

Συλλυπητήρια για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου προς την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Εκκλησίας έστειλε και το Πατριαρχείο Γεωργίας. Στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής: «Εκ μέρους της Εκκλησίας της Γεωργίας και εγώ, εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την κοίμηση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβικίου Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου. Για 10 χρόνια υπήρχε πνευματικός ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία διακρίνεται πάντα από το ζήλο της για την πίστη, τα χαρίσματα και τη συμβολή των Προκαθημένων της».

Τα συλλυπητήρια του προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Σερβίας για την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 2020, εξέφρασε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος. «Η πορεία της ζωής του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας ήταν γεμάτη από προσευχή προς τον Θεό για το ποίμνιο που του είχε ανατεθεί, για το οποίο εργαζόταν συνεχώς, εκπληρώνοντας το εκκλησιαστικό καθήκον και τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας.», αναφέρει, μεταξύ άλλων ,το μήνυμα του Πατριάρχη Βουλγαρίας.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ με μήνυμά του στην Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την κοίμηση του Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του . Στο μήνυμά του αναφέρει «Με βαθιά θλίψη, έμαθα για την κοίμηση του αγαπημένου μας αδελφού στον Κύριο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ειρηναίος, ο Πατριάρχης της Σερβίας, ήταν ένας σεβάσμιος και γνωστός χαρακτήρας της σύγχρονης Ορθοδοξίας. Μοιραζόμαστε τον πόνο που προκαλούνται από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία και προσφέρουμε, εκ μέρους των Ιεραρχών, κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, αδελφικά συλλυπητήρια στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Προσευχόμαστε στον Χριστό, τον Κύριό μας, αυτόν που είναι η Ανάσταση και η Ζωή (πρβλ. Ιωάννης 11:25), για να αναπαύσει με τους δίκαιους την ψυχή του Πατριάρχη Ειρηναίου στο φως, την ειρήνη και την αγάπη της Αγίας Τριάδας».

Διαβάστε ακόμα:

Η Εξόδιος Ακολουθία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου – η Ορθοδοξία αποχαιρετά μια φωτεινή μορφή γνήσιου χριστιανικού ήθους

Μ. Ντόντικ: «Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν ο Ποιμένας όλων μας»

«Ακλόνητος μαχητής για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας της Εκκλησίας»

A. Βούτσιτς: «Η αγάπη ήταν η βάση όλης της πίστης του»

«Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον μακαριστό Πατριάρχη»

Η επιστολή Μητσοτάκη για την εκδημία του Πατριάρχη Σερβίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συλλυπείται τον λαό της Σερβίας

Μακρόν: «Η Γαλλία πενθεί μαζί με όλους τους Σέρβους»

«Ο Πατριάρχης εκπλήρωσε την αποστολή που του έδωσε ο Θεός στη γη»

Αύριο η Εξόδιος Ακολουθία του Πατριάρχη στον Ναό του Αγίου Σάββα

Πατριάρχης Βουλγαρίας: «Η πορεία της ζωής του ήταν γεμάτη από προσευχή»

Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Βελιγραδίου

Ο Μ. Χαρακόπουλος για τον Πατριάρχη Σερβίας

Η ΟΑΚ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον Πατριάρχη Σερβίας

Τζόκοβιτς: «Μέσα σ’ ένα μήνα χάσαμε δυο τόσο σημαντικούς ανθρώπους»

Στον Καθεδρικό Ναό το σκήνωμα του Πατριάρχου Σερβίας

«Εξέφρασε τα βαθιά ορθόδοξα αισθήματα του Σερβικού Λαού»

Η Αρχιεπισκοπή Καναδά «αποχαιρετά» τον Πατριάρχη Σερβίας

«Τον γνωρίζαμε ως μάρτυρα της πληγής μας»

Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας – Ο Προκαθήμενος που θεωρούσε το Κόσοβο καρδιά της Σερβίας αποζητώντας την ειρηνική συμφιλίωση Σέρβων και Αλβανών

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Ο πολιός και σεβάσμιος Πατριάρχης Υμών κεκοίμηται!»

Μεγάλο κεφάλαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Πατριάρχης Ειρηναίος

Σέρβος Πρέσβης: «Εξέχων Ιεράρχης που διακόνησε με αφοσίωση»

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Ο ορθόδοξος κόσμος θρηνεί»

Συλλυπητήρια Πούτιν σε Βούτσιτς για την κοίμηση του Πατριάρχου Σερβίας

Πατριάρχης Μόσχας: «Χαιρόταν με όσους χαίρονταν και πενθούσε με τους πενθούντες»

ΥΠΕΞ: Βαθιά θλίψη για τον μακ. Πατριάρχη Σερβίας

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Πατριάρχη Γεωργίας για τον μακαριστό Σερβίας

Η Εκκλησία της Ελλάδος συλλυπείται τον σερβικό λαό

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου η Εξόδιος του Πατριάρχη Σερβίας

Γ. Λόης: Ο Πατριάρχης Σερβίας μία χαρισματική προσωπικότητα

Μεγάλο κεφάλαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Πατριάρχης Ειρηναίος

Συλλυπητήρια Πατριάρχου Αλεξανδρείας για την εκδημία του μακαριστού Σερβίας

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Ρουμανίας για την κοίμηση του Πατριάρχη Σερβίας

Τρισάγιο για τον Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι

Τρισάγιο για τον Πατριάρχη στην Ιερατική Σχολή του Τσετίνιγιε

Συλλυπητήριο μήνυμα Προέδρου της Βουλής του Μαυροβουνίου

«Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που φύλαγε τη Σέρβικη Εκκλησία»

«Ήταν τιμή μου να σε γνωρίζω. Άνθρωποι σαν εσένα δεν θα μας αφήσουν ποτέ»

Πένθιμες καμπάνες στο Μαυροβούνιο για τον Πατριάρχη Σερβίας

Συνέντευξη του Πατριάρχη Σερβίας στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων